Сушеното индийско грозде може би е една от най-здравословните закуски на планетата. Двеста пъти повече антиоксиданти от сините боровинки. И така, най-много антиоксиданти за една порция; но грам по грам сушените билки и подправки средно съдържат най-много антиоксиданти в една щипка. Например, билките и подправките могат да достигнат десет пъти по-голяма антиоксидантна сила от ядките и семената. Но вижте, лесно е да изядем 30 грама ядки. Но не е толкова лесно да изядем 30 грама индийско орехче. Така че, вижте, някои билки и подправки са извън класациите, невероятно е, че дори само една малка щипка има такъв голям потенциал.
Ето антиоксидантната сила на купа със спагети и сос маринара. Нека ги направим пълнозърнести спагети. И може би няколко розички задушени на пара броколи отгоре и имаме хубаво ястие със 142 точки по антиоксидантната скала. Но ако поръсите една малка лъжичка сушен риган отгоре, получавате почти двойно по-голяма антиоксидантна сила на това ястие.
Ето купа овесена каша. Ето купа овесена каша с половин чаена лъжичка канела отгоре, драстично засилва хранителната стойност.
Сега, когато ям нещо, винаги се опитвам да измисля начини, по които да добавя нещо, за да стимулирам хранителната стойност накрая. Мога ли да сложа малко зеленолистни или бобови? Мога ли да поръся малко билки или подправки отгоре? Но кои са най-мощните? Ето една чаена лъжичка риган, една от най-добрите подправки. И канела. Но и двете са победени от майорана, който пак е част от семейството на ригана – но над 50% по-мощен от него. Така че, ако вместо риган, поръсим майоран, ще стигнем до тук.
Следващ: бахар. После, сушена маточина, от която става много хубав чай. Отглеждах я в градината си преди. И говорейки за чай: изсушена мента. Опитайте се да поръсите мента на салатата си, на фокачата, на табулето, тя върви добре и в индийски ястия. Винаги е добра идея да имаме подръка.
И накрая, водачът на групата: карамфил! Ето тази непретенциозна овесена каша с половин чаена лъжичка канела и малка щипка карамфил.
След няколко минути можете да сготвите на микровълнова сладък картоф, да го намачкате с малко канела и карамфил, за да има вкус на тиквен пай, и ето ви евтина, лесна закуска – закуска! с много повече антиоксиданти отколкото някои хора приемат за целия ден! Например, един яйчен мъфин в Макдоналдс за закуска, Биг Мак за обяд, после 200 гр. филе миньон за вечеря, дори и с няколко клончета магданоз отгоре. Нашите „тиквен пай“ със сладък картоф може да има антиоксидантна сила, равняваща се на една седмица на стандартна американска диета, всичко в една здравословна закуска.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/antioxidants-in-a-pinch
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев