В статията, придружаваща това забележително проучване, което показва, че екстракт от подправката куркума, може да се използва за борба с улцерозния колит, поздравили изследователи за провеждането на най-голямото проучване до сега върху допълващи или алтернативни медицински подходи за лечение на възпалително заболяване на червата. Но това не ни говори много.
Две от единствените други проучвания с високо качество, опитали с гел от алое вера и сок от пшенични стръкове. Няма значителни подобрения в честотата на клинична ремисия или ендоскопските открития при алое верата, но откритията за пшеничните стръкове били впечатляващи. Сокът от пшенични стръкове за лечението на активен дистален улцерозен колит. Употребата на сок от пшенични стръкове за лечението на различни стомашно-чревни и други състояния, се препоръчва от поддръжниците на пшеничните стръкове от над 30 години, но никога не е била клинично оценявана в контролирано проучване… до появата на това.
Употребата на сок от пшенични стръкове за лечението на улцерозен колит е доведена до знанието им от няколко пациенти, които приписват подобрението си на редовната употреба на пшенични стръкове. И така, в едно пилотно проучване дали на десет пациенти 100 куб.см. на ден – което е между една трета и половин чаша сок от пшенични стръкове в продължение на две седмици. Осем пациенти описали клинично подобрение, един нямал никаква промяна и един се влошил. Защо никога не съм чувал за това проучване? Защото никога не е било публикувано. Изследователите си мислели, че наистина са открили нещо, затова искали да го направят правилно. Така че това рандомизирано, двойно тайно проучване с плацебо контролна група е проведено, за да изследва ефектите на сока от пшенични стръкове при пациенти с активен улцерозен колит на долната част на дебелото черво. Установили, че лечението със сок от пшенични стръкове е свързано с намаляване на общата активност на заболяването и сериозността на ректалното кървене. 90% от пациентите, приемали пшенични стръкове, се подобрили и никой не се влошил. Стига се до заключението, че сокът от пшенични стръкове изглежда ефективен и безопасен като единствено или допълващо лечение на активен улцерозен колит на долната част на дебелото черво.
Понастоящем няма отговор относно действието на сока от пшенични стръкове. Активното вещество ли се абсорбира в тялото и има някакъв общ противовъзпалителен ефект или действа локално, директно в дебелото черво? Как ще разберете това? Винаги можем да търсим в обратната посока.
Изследване като това повдига толкова много въпроси. Как би се справил сокът от пшенични стръкове в сравнение с други лечения? Има ли някаква роля в предотвратяването на ударите или ефектът е само когато се случи? Трябва ли да го даваме на хора с болест на Крон също? Коя е най-добрата доза? Изминаха повече от десет години от публикуването на това проучване, но нищо не се е случило от тогава. Колко тъжно. Да, никой няма да прави милиони, продавайки пшенични стръкове, но какво ще кажете за компаниите, произвеждащи сокове от пшенични стръкове? Иска ми се да можеха да дадат някой долар за проучвания.
Дотогава обаче пшеничните стръкове изглежда предлагат истинско терапевтично предимство при това увреждащо заболяване. Това е при условие че можете да понасяте вкуса.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/wheatgrass-juice-ulcerative-colitis
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев