Ако човек ще прави еволюционно твърдение за това кои са „естествените“ нива на витамин D, какво ще кажете за набавянето на витамин D по начина, по който природата е определила: слънце вместо добавки? Нека разгледаме предимствата и недостатъците. Въпреки че добавките могат да струват само по около 10 долара на година, слънчевата светлина е безплатна. Никога няма да се тревожите за това дали си набавяте твърде много витамин D от слънцето, тъй като тялото ви има начин, по който регулира производството в кожата, така че не е нужно да се доверяваме на зле регулираните компании за добавки, които може да пишат грешни неща на етикетите си. Само около половината от марките достигат до едва 10% от обозначеното на етикета количество.
И слънчевата светлина може да има ползи отвъд витамин D, като например невероятната история за това как тялото ви може да използва близките инфрачервени лъчи на слънцето, които проникват в кожата ви, за да активират вторичните продукти от хлорофила в кръвта и да се произведе Co-Q10. Има и друг начин, по който тялото изглежда използва слънчевите лъчи, за да увеличи максимално ефекта от зелените храни, които ядем. В рамките на 30 минути след излагане на ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина можете да получите значителен спад на кръвното налягане и подобрение в артериалната функция, благодарение на изблик на азотен оксид, който освобождава съединения, които протичат в кръвта. Можете дори да измерите нивата на азотен оксид директно през кожата. Разбира се, трябва да приемате на първо място достатъчно зеленолистни и червено цвекло, за да може това да се случи, но тази комбинация от зеленолистни и слънчева светлина може да помогне да се обясни част от защитата, която хората на растително хранене имат.
Сутрешното излагане на слънце може да помогне на хората със сезонна промяна на настроението, както и подобрение на настроението при хора, приковани на инвалидна количка в болнични заведения. Говорил съм за ползите от избягването на светлина през нощта, но недостатъчното излагане на дневната слънчева светлина може да повлияе върху нивата на мелатонин, който не само регулира нашия циркаден ритъм, но също може и да бъде полезен в предотвратяването на рак и други заболявания. По-възрастните мъже и жени, които си набавят по два часа слънчева светлина на открито на ден, изглежда отделят 13% повече мелатонин през нощта, въпреки че не сме сигурни дали това има някакво клинично значение.
Недостатъците от излагането на слънчева светлина включват повишен риск от катаракта, водеща причина за загуба на зрението, въпреки че този риск може да бъде сведен до минимум чрез носене на шапка и слънчеви очила. Слънчевата светлина също така състарява кожата, както е показано тук. Кой може да познае каква е професията на този човек? Той е шофьор на камион, който прекарва десетилетия, набавяйки си повече слънце от лявата страна на лицето си – дори през прозорец. Можете да видите какво може да направи слънцето.
Ефектите от слънчевата светлина върху кожата са дълбоки и отговарят за 90% от видимото стареене на кожата: бръчки, удебеляване, загуба на еластичност. Неща като излагане на слънце и пушене могат да ви накарат да изглеждате 11 години по-възрастни. Козметичните операции могат да ви накарат да изглеждате осем години по-млади, но здравословният начин на живот може да действа още по-добре.
Причината, поради която лекарите препоръчват защита от слънцето, обаче, не е за младежки външен вид, а заради рака на кожата. Медицинските органи от Световната здравна организация, Американското раково общество и ръководителят на Американската здравна служба в САЩ предупреждават за прекомерното излагане на слънчева светлина и то основателно, като се имат предвид милионите случаи на рак на кожата и хилядите смъртни случаи всяка година само в САЩ.
Ултравиолетовите лъчи на слънчева светлина се считат за така наречените пълни канцерогенни, което означава, че не само могат да предизвикат рак, но и да насърчат развитието и разпространението му. Меланомът е най-страшен, което прави нарастващата му честота сред младите жени особено тревожно. Това увеличение се дължи на повишената употреба на салони за придобиване на тен. Солариумите и UV лъчите като цяло се считат за номер 1 клас канцерогени, като преработеното месо, и са отговорни за три четвърти от случаите на меланома сред младите хора. Шест пъти по-голям риск от меланом за хората, които са посетили солариумите десет или повече пъти преди навършване на 30-годишна възраст.
Солариумната индустрия е голям бизнес, който носи милиарди. Може и да има повече солариуми, отколкото заведения Starbucks. И те използват тези пари също както тютюневата индустрия, за да намалят риска от продуктите си. Сега се приемат закони за регулация на солариумите, включително и пълни забрани, както е в Бразилия, и възрастови ограничения за непълнолетните.
Но за разлика от тютюна, тенът не води до пристрастяване, нали? Има хора, които са обсебени от правенето на тен и признават, че са пристрастени. Да описваме правенето на тен като някакво разстройство със злоупотреба изглежда на пръв поглед малко глупаво докато не подложите хората на скенер на мозъка и той не покаже същия вид пътища на наслаждение в мозъка, които светват, благодарение на ендорфини, освободени от кожата ви, когато сте изложени на ултравиолетови лъчи, така че дори можете да предизвикате симптоми, подобни на отдръпване, когато се дават лекарства за блокиране желанието за опиати на хората, пристрастени към тена. Потенциално пристрастяващо, но опасно. Изследователи от Харвард смятат, че трябва да разглеждаме тенът за разкрасяване и злоупотребата с хероин като ангажиране в едни и същи биологични пътища.
Но има причина, поради която излагането на слънце да ви кара да се чувствате добре. Еволюционно това е хубаво нещо, защото слънчевата светлина е основният естествен източник на витамин D. Така че по време на еволюцията, това е важно по отношение на предаването на гените, за да не умрем от рахит в детска възраст – забравете за рака на кожата в зряла възраст. За разлика от естествената слънчева светлина, солариумите излъчват предимно UVA лъчи, което е най-лошото от двата свята: риск от рак с много малко или почти никакво производство на витамин D. Но малкото количество UVB лъчи, които много излагат, могат да бъдат достатъчни за повишаване на нивата на витамин D. Само да имаше начин за повишаване на нивата на витамин D, но без риска от рак.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-way-to-get-vitamin-d-sun-supplements-or-salons
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев