Въпреки доказателствата от преди 40 години, че основната съставка на куркумата, куркумин, притежава значителна противовъзпалителна активност, едва през 2005 г. за първи път е тествано влиянието й при възпалителни заболявания на червата. Защо отнема толкова дълго време? Кой ще финансира такова проучване? Голямото къри? Но липсата на корпоративна подкрепа не спира отделните лекари от това да опитат, което именно правят тези лекари от Ню Йорк. Те решили да помолят следващите си пет пациенти, които влязат през вратата с улцерозен колит, да започнат прием на добавки с куркумин.
Улцерозният колит е инвалидизиращ, хроничен, рецидивиращ, което означава, че идва и си отива – възпалителна болест на червата, която засяга милиони. Както и при повечето други заболявания, имаме цял куп лекарства за лечение на хората, но понякога те могат да допринесат за усложненията на заболяването, най-често гадене, повръщане, главоболие, обрив, треска и възпаление на черния дроб, панкреаса и бъбреците, както и потенциално влошаване на имунната ни система и поява на безплодие. И повечето пациенти с улцерозен колит трябва да бъдат на лекарства всеки ден до края на живота си, така че наистина е нуждаем от нещо безопасно, за да поддържаме болестта под контрол.
И така, как биха се справили само с прием на екстракт от подправката? Като цяло и петимата души се подобрили след края на проучването, а четирима от петимата успели да намалят или елиминират лекарствата си. Имали по-оформени изпражнения, не толкова често изхождане и по-малко коремна болка и спазми. Един от хората дори съобщил за намалена мускулна болезненост, която обикновено чувствал след тренировка. Но това било открито проучване, което означава, че пациентите знаели, че са приемали нещо и затова част от подобрението може да се е дължало на плацебо ефекта. През 2013 г. друго малко открито проучване установило окуражаващи резултати при деца, но това, което е необходимо, е по-мащабно, двойно тайно проучване с плацебо контролна група.
Ето го и него! Взели група хора с непостоянен улцерозен колит и им дали или куркумин заедно с типичните им противовъзпалителни лекарства или плацебо заедно с лекарствата. В групата с плацебо 8 случая на рецидив от общо 39, което означава, че болестта им се е върнала. В групата с куркумина? Само 2 от общо 43, значително по-малко. И независимо дали има рецидив или не, клинично плацебо групата се влошила, а групата с куркумин се подобрила. И ендоскопски, ако си представим обективно вътрешността на дебелото ни черво, ще видим същото нещо: тенденция към по-зле или по-добре.
Пет процента рецидив в групата с куркумата, 20% рецидив в групата със стандартно лечение. Това е толкова драстична разлика, че изследователите се чудели дали не е някаква случайност. Въпреки че пациентите били разделени в групи, може би чрез някакво случайно съвпадение групата с куркумина просто накрая се оказала много по-здрава, и така, може би това е просто някакво съвпадение, а не куркуминът, който е отговорен за тези резултати. И така, това, което направили, е да продължат проучването за още шест месеца, но слагат всички в плацебо групата. Така че спрели куркумина, за да видят дали всички ще започнат да рецидивират, и именно това се случило. Изведнъж всички се влошили също толкова, колкото групата със захарното хапче.
Заключение: Куркуминът изглежда обещаващо и сигурно лекарство – без никакви странични ефекти – за поддържане на ремисията при пациентите с непостоянен улцерозен колит. И така, една придружаваща редакционна статия пита „Къри за лек?“ в журнала на американската фондация за болест на Крон и колит. Може ли куркуминът да бъде добавен към спусъка с опции по отношение на поддържането на ремисия при улцерозен колит? Това, което трябва да се отбележи, както споменах, е фактът, че не само авторите демонстрират статистически значимо намаление на рецидивите на шестия месец, но и статистически значимо подобрение на ендоскопския индекс. Също толкова важен е фактът, че след премахване на куркумина скоростта на поява на рецидив бързо се изравнила с тази на пациентите, лекувани първоначално с плацебо, което означава, че куркуминът всъщност оказва някакво важно биологично влияние.
Това е същото, което заключава и проучването на Кокрейн през 2013: това може да бъде безопасна и ефективна допълваща терапия. Прегледите на Кокрейн взимат най-добрите проучвания, които отговарят на строги критерии за качество и събират всички най-добри научни изследвания заедно – което е по принцип гигантско начинание, но не и в този случай, тъй като има наистина само едно добро проучване.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/striking-root-turmeric-curcumin-ulcerative-colitis
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев