Почивката на метаболизма е най-големият компонент от ежедневния ни енергиен запас. Прякото въздействие на физическата активност е относително малко, в сравнение с това колко калории изразходваме, само като живеем и дишаме. Сега, по време на специално обучение за водачи или катерене на планина, висока 6,5 километра, можете да изгаряте по 4000 калории на ден, но за повечето хора калориите, които изразходваме само като лежим и съществуваме, превишават нормалните физически активности. По този начин метаболизмът ни може да има последици за контролиране на нашето тегло.
Спомнете си как нитратите, съдържащи се в червеното цвекло и зеленолистните зеленчуци, подобряват ефикасността на малките електроцентрали в нашите клетки, като по този начин подобряват атлетичното представяне чрез извличане на повече енергия от всеки дъх? Ами, ако ядем много зеленчуци, може ли това да забави метаболизма ни, тъй като нашето тяло може да функционира много по-ефективно с калориите, които му даваме?
Изследователи дали на група хора една доза нитрати, равняваща се на няколко порции спанак или цвекло и наистина скоростта на метаболизма в покой се забавила средно с около 4%. Това е почти сто калории на ден. Ако телата ни изгарят толкова много по-малко калории на ден и ние не ядем по-малко, бихме могли да качим няколко килограма. Разбира се, зеленолистните зеленчуци са най-здравословните храни на планетата, така че не трябва да намаляваме приема на зеленолистни, за да се опитваме да контролираме теглото си, но те мислят, че може би това е начин, по който тялото ни е еволюирало, за да използва зеленчуци с цел запазване на енергията по време на периоди на недостиг в древността. Но това не е просто някакъв странен интерес. Забавянето на метаболизма ни може да има ползи за дълголетието ни.
Знаете ли още какво забавя метаболизма по подобен начин? Ограничението на калориите. Като яденето през ден. Това може да е една от причините защо калорийните ограничения са свързани с по-дълъг живот при много животни. Може би като свещ, изгаряща с по-малък пламък, ни позволява да имаме светлина по-дълго. Трудно е да се разхождате и да гладувате през цялото време, но е лесно да пресъздадем същия този метаболитен ефект като ядем голяма салата всеки ден.
Това може би е причината защо едно от шестте най-силни неща, които можем да направим, за да живеем по-дълго, е да ядем зеленолистни зеленчуци. И така, да не пушим, да не прекаляваме с пиенето, да ходим поне по един час на ден, да спим поне по седем часа на нощ и да ядем зеленолистни поне почти всеки ден, като допълнение към постигането на идеалното тегло. Правенето дори само на едно от тези неща може да намали риска от преждевременна смърт с около 20 до 25%.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/slowing-metabolism-nitrate-rich-vegetables
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев