Общата тежест на доказателствата, свързващи повишената сърдечна честота в покой с по-кратката продължителност на живот – дори и при очевидно здрави индивиди, дават повод това да бъде обмислено при оценката на риска. Има си силни предимства. Измерването на пулса на човек е евтино, отнема малко време, разбираемо е за хората и е нещо, което всеки може да прави вкъщи, за да измери прогреса си и да стане активен участник в собственото си здраве.
Всяко увеличение с 10 удара в минута е свързано с 10 до 20% увеличение на риска от смърт. Изглежда че има продължително увеличение на риска с повишаването на сърдечната честота, поне при стойности над един удар в секунда. Така че можем просто да погледнем часовника си и ако сърцето ни бие по-бързо отколкото секундите – дори и когато седим спокойни, тогава трябва да направим нещо по въпроса, особено когато започнем да се доближаваме до 80 или 90. Мъже без никакви очевидни доказателства за сърдечно-съдови проблеми с пулс 90 може да имат пет пъти по-голям риск от внезапна сърдечна смърт – което означава, че първият им симптом е и последният – в сравнение с тези, които са в зоната на безопасност. Живот с пулс около 9 увеличава риска от сърдечна болест на ниво, подобно на пушенето.
Ако попитате повечето лекари, обаче, 90 се смята за нормално. Приетите граници за сърдечен ритъм отдавна са определени между 60 и 100 удара в минута. Как са решили това? Това било прието като удобство просто въз основа на скалата от квадратите при ЕКГ. Един исторически инцидент, като при подредбата на клавиатурата QWERTY, който просто се превърнал в норма.
От 60 до 100 дори не представлява кривата на камбанената форма. Тези кардиолози измерват сърдечния ритъм на 500 души и стигат до заключението, че между 45 и 95 е по-добро определение за нормално, като го закръглят на между 50 и 90, с което е съгласява и едно проучване на водещи кардиолози. Сега знаем, че нормално не означава непременно оптимално, но лекарите не трябва да казват на хора със сърдечен ритъм около 50, че е прекалено нисък; всъщност това може да е оптималното ниво.
Определено един сърдечен ритъм, който е по-висок от 80, е притеснителен, но какво можем да направим? Физическата активност е една очевидна възможност. По ирония на съдбата така карате сърцето да бие по-бързо, така че през останалото време сърцето ви да бие по-бавно.
Ползите за здравето от физическите упражнения, особено за защитата на сърцето, са широко приети, а сред многобройните биологични механизми, предложени за отчитане на този ефект на намаляване на риска, е автономната регулация от нервната система на сърцето. Това е способността на мозъка да забави сърдечния ритъм в покой.
Ако поставите група хора на 12-седмична аеробна програма с каране на колело, изкачване на стълби и тичане на пътека, можете да забавите сърдечния ритъм от около 69 на около 66, което означава спад от три удара в минута. Разбира се, трябва да продължавате; ако спрете да спортувате, сърдечният ви ритъм в покой веднага се връща.
Физическата активност е само един от начините за забавяне на сърдечния ритъм, обаче. Пътят към сърцето може също да минава и през стомаха. Ами ако вместо три месеца спорт, правите три месеца на бобови? Една чаша на ден боб, нахут или леща. Първото рандомизирано контролирано проучване върху бобови растения за лечение на диабет. И наистина хората успешно подобряват контрола на кръвната захар, намалявайки нивата на А1С от 7,4 до 6,9, но това беше и първото проучване, което някога е оценявали ефекта от консумацията на боб върху сърдечния ритъм. И наистина едно от малкото, което да определи ефекта върху сърдечния ритъм, на която и да било диетична интервенция. Това е особено важно при диабетиците, тъй като наличието на по-висок пулс в покой не само увеличава риска от смърт, както при всички останали, но също така изглежда, че предрича по-голям риск от усложнения при диабет, като например увреждане на нервите и очите.
И така, как се справил бобът? Спад с 3,4 удара в сърдечния ритъм – точно толкова, колкото 250 часа на пътеката за бягане. Не сме сигурни защо бобът е толкова мощен, колкото спортуването, за забавянето на сърдечния ритъм. В допълнение към потенциалните директно благоприятни ефектни на всички полезни неща, които се съдържат в бобовите растения, има също така и потенциална стойност на изместване при намаляване на някои от храните, съдържащи животински протеини, чрез прием на повече бобови растения вместо това. Независимо от това, трябва да го имаме предвид и да ядем повече бобови за здравето на пулса ни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/slow-beating-heart-beans-vs-exercise
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев