В документалния филм Supersize Me, Морган Спърлок яде изцяло само от Макдоналдс в продължение на един месец и не е изненада, че теглото му, кръвното му налягане и холестеролът му се покачват, но същото става и с чернодробните му ензими, знак, че неговите чернодробни клетки умират и разнасят съдържанието си в кръвта. Експериментът му със самия него е всъщност повторен официално. Група мъже и жени се съгласили да ядат два пъти на ден от верига за бързо хранене в продължение на един месец и повечето от чернодробните им показатели започнали от нормални стойности, под 30 тук за мъже, но само в рамките на една седмица повечето спрели да работят нормално, сериозно патологично повишение на увреждането на черния дроб.
Това, което се случва, е развитие на мастен черен дроб, което не е причинено от алкохола, следващата световна епидемия. Мастните депа в черния дроб могат да доведат от спектър от заболявания – от асимптоматично натрупване на мазнини до неалкохолен стеатохепатит, което може да доведе до чернодробни белези и цироза, а това може да прерасне до рак на черния дроб, чернодробна недостатъчност и смърт.
Това е най-честата причина за хронично чернодробно заболяване в САЩ, което засяга 70 милиона американци – това е около един на всеки трима възрастни. И бързата храна е добър начин то да бъде предизвикано, тъй като това е свързано с приема на газирани безалкохолни напитки и месо. Една сода на ден може да повиши шансовете от развитие на мастен черен дроб с 45%, а тези, които се хранят с еквивалента на 14 пилешки хапки месо на ден, имат почти три пъти по-голяма честота на мастен черен дроб в сравнение с приема на 7 пилешки хапки или по-малко.
Характеризира се като съвкупност от мазнини и захар, но очевидно не всички видове мазнини. Хората с мастен хепатит приемат повече животински мазнини и холестерол и по-малко растителни мазнини, фибри и антиоксиданти, което може да обясни защо придържането към хранене в средиземноморски стил, характеризиращо се с висока консумация на храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести и бобови, е свързано с не толкова тежка форма на мастен черен дроб, вероятно поради противовъзпалителните и антиоксидантни ефекти. Може би заради специфичните фитонутриенти, като лилавите, червените, сините антоцианинни пигменти в горските плодове, гроздето, сините сливи, червеното зеле, червения лук, репичките. Тези храни, богати на антоцианини, могат да бъдат обещаващи за предотвратяването на мастен черен дроб, но това се основава най-вече на експерименти от съд на Петри. Имаше едно клинично проучване, които наистина установява, че пиенето на напитка с лилав сладък картоф изглежда, че успешно облекчава възпалението на черния дроб.
Една диета, предимно на растителна основа, може също да подобри микробиома ни, добрите бактерии в червата ни. Старата поговорка „Ти си това, което ядеш“, може да се промени на „ние сме това, което ядат нашите бактерии“. И когато ядем мазнини, можем да улесним растежа на лошите бактерии, които могат впоследствие да освободят противовъзпалителни молекули, които увеличават пропускливостта на червата и допринасят към мастния черен дроб.
Мастната чернодробна болест може да бъде причинена и от претоварване с холестерол. Идеята е, че холестеролът, който се съдържа в яйцата, месото и млечните, се окислява и след това повишава регулацията на Х рецептор алфа на черния дроб, който може след това да увеличи регулацията на нещо, наречено SREBP, което може да повиши нивото на мазнини в черния дроб.
Само кристалите от холестерол сами по себе си водят до това човешките бели кръвни клетки да разлеят възпалителни съединения, също както кристалите на пикочната киселина при подаграта. Ето това може да предизвиква превръщането на мастния черен дроб в сериозен хепатит, натрупването на достатъчни концентрации свободен холестерол в мастните чернодробни клетки, за да предизвика кристализация на холестерола, една от няколкото нови линии доказателства, която предполага, че холестеролът от храната играе важна роля в развитието на мастен хепатит, възпаление на мастния черен дроб.
В едно проучване на 9000 американци, проследени в продължение на 13 години е открита силна връзка между приема на холестерол и хоспитализацията и смъртта от цироза и рак на черния дроб, тъй като хранителният холестерол може да се окислява и да причини токсични и канцерогенни ефекти. За да се ограничи токсичността на излишния холестерол, получен от храната, черният дроб се опитва да се отърве от холестерола като го изхвърля в кръвта и така чрез измерване на холестерола без HDL в кръвта човек може да предвиди появата на мастен черен дроб. Ако извадите HDL от общия холестерол, никой от стотиците хора, които проследяват със стойност под 130, не е развил болестта. Фармацевтичните компании разглеждат мастния черен дроб, непричинен от алкохола, като златна мина, какъвто е случаят с всяко заболяване на изобилието, като се има предвид вече високото му и повишено разпространение, защото има нужда от непрекъснато лечение с лекарства. Но може би решението е толкова лесно, колкото промяната на храненето, като се избягват храни, богати на захар и холестерол.
Неприятната истина е, че мастният черен дроб, непричинен от алкохола, може почти да се счита за човешкия еквивалент на фоа гра, тъй като ние „насилствено се храним“ с храни, които могат да доведат до сериозни последствия за здравето. Въпреки това, наличието на такава маслена текстура на човешкия черен дроб не е деликатес, на който да се наслаждават лекарите в болниците, тъй като това може да има такива сериозни последици.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/prevent-non-alcoholic-fatty-liver-disease
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев