Палеолитният период, каменната епоха, датира едва от около два милиона години. Хората и другите големи маймуни са се развивали през последните 20 милиона години, започвайки от миоценската епоха. Говори се много за палеолитната диета, но това представлява само последните 10% от човешката еволюция – ами другите 90%?
По време на Миоценската ера храненето се предполага, че се е състояло от растителна диета с високо съдържание на фибри. За по-голямата част от еволюцията на нашето семейство ние сме яли това, с което се хранят останалите ни братовчеди маймуни – листа, стъбла и кълнове (с други думи зеленчуци) и плодове, семена и ядки.
Анатомично погледнато храносмилателният тракт на хората и нашите приятели маймуните са много подобни. Всъщност нашето ДНК е много подобно на тяхното. И така, какво ядат? Изцяло вегетарианското хранене с голяма консумация на зеленолистни и плодове. Просто изцяло вегетарианско? Да, шимпанзетата за известни, че ловуват, убиват и си изяждат жертвата, но приемът на храна от животински произход от шимпанзета е на много ниско ниво, като едва 1,7% от изпражненията на шимпанзетата предоставят доказателства за консумацията на животински храни, въз основа на осем години работа и събиране на почти 2000 фекални проби. Така че дори и най-месоядните от маймуните изглежда се хранят с 98% растителна храна. Може би сме най-близо до диетата на бобобо шимпанзетата, едни от по-малко известните маймуни, които ядат почти изключително растителна храна.
Дори палеолитните ловци и събирачи трябва да са събирали ужасно много, за да получат 100 грама фибри на ден. И така, какво ще стане, ако поставите хората на истинска палео диета? Не палео диета от супермаркета, видяна в някое списание или от някой пещерен блогър, а истинска диета с над 100 гр. фибри на ден. Или още по-добре, миоценна диета, като се вземат предвид последните 20 милиона години еволюция откакто сме се разделили с нашите общи прародители – маймуните.
Д-р Дейвид Дженкинс и колегите му опитали. Тествали ефектите от диета с високо съдържание на фибри, тук говорим за 150 грама на ден, далеч повече от препоръчителните 20 до 30 грама на ден, но 150 е количеството, което населението в селските райони на Африка са изяждали, население, почти изцяло освободени от много от хроничните заболявания в днешно време като рак на дебелото черво и сърдечно-съдови болести.
Вижте това. Тук изобщо не се шегуват. И така, какво ядохте днес на обяд? О, половин килограм зеле. Определено яденето само на много плодове/зеленчуци/ядки не може да бъде много удовлетворяващо. Напротив, постига максималния рейтинг на ситост, 3 от 3 от всеки един от десетте участници в проучването. Защо? Защото всички диети били предназначени за поддържане на теглото. Не искали загуба на тегло, за да не се объркат данните. И така, за да приемат калории от цели растителни храни за един пълен ден, трябвало да изяждат около 5 кг. храна на ден, което не е изненада, че води до някои от най-големите изпражнения, някога регистрирани в медицинската литература, като при мъжете превишавали по един килограм на ден. Нали знаете как някои хора на диети за отслабване отслабват с по един килограм на седмица? Тук те отслабвали по един килограм на ден.
Но това не е единственият рекорд. 33% спад на LDL холестерола само за две седмици. Дори без никаква загуба на тегло. Нивата на лошия холестерол намалели с една трета след две седмици – това е най-големият спад, който някога съм виждал при която и да е диетична интервенция, по-добре от вегетарианска диета, основана на нишесте, по-добре от вегетарианската диета без наситени мазнини на Американската сърдечна асоциация. Намаляване на холестерола, равняващо се на ефекта от терапевтична доза от лекарство със статин. И така, човек трябва да приема лекарства, за да намали нивата на холестерол до нивата, които биха били нормални, ако се храним по-естествено.
Ядем по 100 грама фибри всеки ден от милиони години. Подобно на това, което се яде от населението, което не страда от честите хронични заболявания. Може би това не трябва да се нарича диета с високо съдържание на фибри. Може би това, което ядем, трябва да се счита за много ниско съдържание, хранене с изключително голям дефицит на фибри. Може би е нормално да приемаме по 100 грама фибри на ден. Може би е нормално да нямаме сърдечно-съдово заболяване. Може би е нормално да нямаме запек, хемороиди и дивертикулит, апандисит и рак на дебелото черво, затлъстяване, диабет тип 2 и всички други болести на западната цивилизация.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/lose-two-pounds-one-sitting-taking-mioscenic-route
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев