„Хипократ, бащата на западната медицина, вярвал, че всички болести започват в червата.“ Разбира се, той също така смятал, че жените са истерични, поради тяхната „скитаща матка“. Толкова за древната медицинска мъдрост.
Но нещо като запека може да има голямо негативно въздействие върху физическото, умственото и социалното благополучие, но все пак това „често се пренебрегва в здравеопазването.“ Това може да се дължи на факта, че разговорите за акото са табу, но то може да окаже силно влияние върху живота, както психически, така и физически. Запекът може да навреди и да причини „дискомфорт в корема и болка, напрежение, твърди изпражнения, нередовно изхождане, подуване и гадене.“
Нищо чудно, че „лаксативите са сред най-често използваните лекарства. Повечето са безопасни, когато се използват разумно и периодично,“ но поради честотата на тяхната употреба накрая те се оказват една от най-често срещаните причини за нежелани странични реакции от лекарства. Може би вместо това лечението трябва да бъде насочено към основния проблем, като например липсата на фибри в храната. Вероятно не ви е необходим мета анализ, който да покаже, че фибрите в храната могат очевидно да увеличат честотата на изхождане.
„Населенията в повечето Западни държави трябва да се разглеждат по световните стандарти като почти универсално запечени.“ Ето това е епидемия сред възрастните хора, но просто не е проблем сред хората, които центрират храненето си около храни, богати на фибри. Къде има фибри? Това резюме за един пациент в журнала на Американската медицинска асоциация обобщава с илюстрация: цели нерафинирани растителни храни. Сега, за онези от нас, които се наслаждават на приема на плодове и зеленчуци, трябва да осъзнаем, че плодовете и зеленолистните зеленчуци са най-бедните цели хранителни източници на фибри. Защо? Защото те са 90 процента вода. Кореноплодните зеленчуци имат повече, суперзвездите на фибрите са бобовите растения, което означава боб, грах, нахут и леща, както и пълнозърнестите храни. И грам за грам фибрите от плодовете не изглежда да имат същия ефект. Необходими са 25 грама фибри от плодове, за да се удвои изхода на изпражненията, нещо, което само 10 грама фибри от пълнозърнести храни или зеленчуци могат да направят.
И това не е всичко, което могат да правят фибрите. Ако ядете пълнозърнест ечемик за вечеря, на следващата сутрин чревните ви бактерии ще се хранят с него на закуска, като така ще освобождават бутират в кръвта ни, едно съединение, което изглежда упражнява големи противовъзпалителни свойства, което може да обясни защо значителното намаление на разпространението на възпалението се свързва с увеличаване на приема на диетични фибри. Вижте това. И групата с най-висок прием тук е получавала едва минималния препоръчителен дневен прием на фибри. И така, ако имате болки в коляното или нещо подобно, трябва ли да ядете повече храни, богати на фибри? Не знаехме… досега. „Приемът на диетични фибри във връзка с траекторията на болката в коляното.“ Хиляди пациенти са били проследени и… високият прием на диетични фибри, тоест, просто минималния препоръчителен прием, е „свързан с по-малък риск от развитие на умерена или силна болка в коленото с течение на времето.“ А две проучвания от Фрамингам установяват, че високият прием на фибри е свързан на първо място с по-нисък риск от развитие на симптоматичен остеоартрит.
Но чакайте малко… нямат ли огромно разнообразие от болести възпалителен компонент? Какво ще кажете за консумацията на фибри и смъртност поради каквито и да било причини, поради сърдечно-съдови болести и поради рак? Установено е, че в сравнение с хората, които консумират най-малко фибри, хората, които консумират най-много, имат 23% по-малко наличие на смъртност от сърдечно-съдови заболявания, 17% по-нисък риск от смърт от рак и 23% по-ниска смъртност от всички причини, взети заедно. „За съжаление повечето хора в Съединените щати консумират по-малко от половината от препоръчителния прием на диетични фибри дневно.“
Тези изследователи предлагат всякакви потенциални механизми, при които фибрите могат да бъдат животоспасяващи, от подобрение на холестерола, имунната функция и контрола на кръвната захар, но също така може да има и по-директна причина. Ако поискате от хората да застанат така, сякаш се напъват в тоалетната, можете да получите бързо увеличение на вътречерепното налягане, налягане вътре в черепа, и наистина, ако погледнете факторите, предизвикващи разкъсване на вътречерепните аневризми, ако попитате стотици хора, които са преживели инсулт – кръвоизлив в мозъка – един от най-големите задействащи фактори, което е отбелязан, е напъването в тоалетната, което увеличава риска 7 пъти.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-fiber-an-effective-anti-inflammatory
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев