Това национално проучване върху приема на холестерол от храната и рака стига до заключението не само, че намаляването на холестерола помага за предотвратяването на сърдечно-съдовите заболявания, но също така може да намали риска от рак. Ето защо ограничаването на животинските мазнини и холестерола е „благоприятна мярка за общественото здраве“, но проучването не установява, че високата консумация на холестерол е свързана с всички видове рак. Да, има връзка между високия прием на холестерол и рака на стомаха, рака на дебелото черво, ректален рак, рак на панкреаса, рак на белия дроб, рак на гърдата, рак на бъбреците, рак на пикочния мехур и един вид рак на костния мозък, наречен Неходжкинов лимфом, но връзката е отрицателна при рака на простатата.
Ако погледнете проучвания върху рака на простатата и яйцата обаче, които са един от основните източници на холестерол от храната, обобщеният анализ на 15 проспективни кохортни проучвания установява, че тези, които приемат 25 грама яйца на ден или повече, което е около половин яйце на ден в сравнение с по-малко от едно яйце на седмица, тези, които изяждат по половин яйце на ден, имат с 14% повишен риск от напреднал и фатален стадий на рак на простатата. Не били много сигурни как да обяснят това, „но яйцата съдържат значително количество холин,“ който определени лоши бактерии в червата могат да превърнат в токсичния TMAO, което вече сме разглеждали преди.
Също така изглежда, че става въпрос и за реакция, свързана с дозата, което означава, че колкото повече яйца се консумират, толкова по-голям е рискът. Увеличаването на консумацията с по пет яйца на седмица може би увеличава риска от рак на простатата с фатален край с 47%, въпреки че това важи само рак на простатата с фатален край. Не е открита връзка между яйцата и рака на простатата като цяло, само при яйцата и смъртоносните форми. Причината не е непременно холестеролът обаче. Да, голямото количество холестерол може да подпомогне бързото разпространение и растежа на раковите клетки, но също така имаме и холин, както и животинските протеини, като всичко това свързва консумацията на яйца с риска от рака на гърдата, яйчниците и простатата.
И после, ако погледнете развитието на рака на простатата, което означава мъже, които вече са били лекувани от рак на простатата, подложени са били на радикална простатектомия за премахване на цялата им простата и се опитват да предотвратят връщането на рака. Ако видите с какво са се хранили, прием на много яйца – с което се има предвид почти по едно цяло яйце на ден – свързан с вероятността за повторна поява на заболяването от висока степен, което означава завръщане на рака в агресивна форма.
Консумацията на яйца е свързана също така с повишен риск от рак на яйчниците, където жените произвеждат свои собствени яйца, нещо, за което знаем от над 15 години вече. Яйцата също така могат да бъдат източник на хетероциклични амини, канцерогенни химикали, които се образуват при пържене на висока температура. Това би било в съответствие с данните за рака на пикочния мехур, което предполага, че консумацията на пържени яйца може да удвои риска от рак, но не и на варени яйца. Изследователите смятат, че високото съдържание на холестерол в яйцата, обаче е най-правдоподобното обяснение за връзката с рака на яйчниците. Консумирането на много храни, богати на холестерол, може да увеличи образуването на токсични жлъчни киселини, които могат да повлияят най-малкото колоректалния рак и рака на белите дробове.
Изглежда наистина има връзка между дозата и реакцията по отношение на консумацията на яйца и видовете рак на червата. Дори само няколко яйца на седмица могат да са свързани с 19% по-голям риск от колоректален рак, но ако се приемат три и повече яйца на седмица, повишението на риска може да стигне и до 71%.
И най-накрая ракът на гърдата: значително повишение на риска от рак на гърдата веднъж след като жените стигнат до прием на пет яйца на седмица. Сега това се вижда след преглед на всички проследяващи във времето кохортни проучвания. Добавянето на всички останали проучвания не променя заключението: „консумацията на яйца [е] свързана с повишен риск от рак на гърдата.“ Една порция яйца може да надхвърли стария дневен лимит от 300 мг. с около 40%. Най-новите насоки по храненето всъщност затягат ограниченията за холестерола, казвайки ни да забравим за 300, както се препоръчва от Института по медицина при Националната академия на науките, „трябва да приемаме възможно най-малко холестерол.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/eggs-and-breast-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев