Дали употребата на алтернативна медицина в допълнение към конвенционалните терапии осигурява продължителна преживяемост от рака? Дори и ако алтернативните терапии сами по себе си бяха безполезни, е напълно възможно хората да живеят по-дълго, защото са склонни да имат повече надежда, по-голяма воля за живот, почти три пъти по-вероятно е да вярват, че ракът им е лечим, дори и да не е. Но смъртността всъщност е по-висока при хората, подлагащи се на алтернативната медицина. Ако ги проследим години по-късно, ще видим, че 79% от потребителите на алтернативната медицина са починали, в сравнение с 65% от хората, които не са я ползвали. Сега, ако потребителите на алтернативната медицина в началото са по-болни, това определено би могло да обясни нещата, и това наистина е така, въпреки че разликата не достига статистическа значимост. Изводът: връзката между употребата на алтернативна медицина и по-кратката преживяемост не са непременно причинно-следствена връзка, но е възможно някои от алтернативните променливи наистина да са били вредни.
Благодарение на интернет, има възраждане на по-стари допълващи и алтернативни лечения на рак, като например лаетарил, който е съединение, получено от амигдалин, естествено вещество, съдържащо цианид, което се съдържа в кайсиевите ядки, ядката вътре в плода. То е било обозначено като „витамин“, за да заобиколят регулациите – витамин В17 – но това не е витамин и липсата на ефективност на лаетарила срещу рака и рискът от странични ефекти от отравяне с цианид довежда до забраната му преди няколко десетилетия. Въпреки това не е изненада, че все още може да се купи през интернет, заедно със самите кайсиеви ядки. Защо обаче просто не опитаме? Заради натравянето с цианид.
Ето един типичен докладван случай. Жена изяжда няколко кайсиеви ядки, които купила от един магазин за здравословни храни, ето, би трябвало това да е полезно, нали? Двадесет минути по-късно започва да има проблеми с дишането, а после изпада в кома. Направени били някои изчисления и се оказало, че едно пакетче от 230 гр. кайсиеви ядки е достатъчно, за да убие шест души, ако се консумира на едно хранене. Ето защо продължаващата продажба на кайсиеви ядки като здравословна храна е обезпокоителна.
И човек никога не знае какво получава. Ето тази жена консумирала по една четвърт чаена лъжичка смлени кайсиеви ядки ежедневно и просто сменила марката предния ден. Накрая се озовала в спешното. За щастие оцеляла, други хора обаче не са такива късметлии, като това 17-годишно дете, което умряло в рамките на един ден, тъй като тежкото натравяне с цианид може да доведе до кома, конвулсии и сърдечно-съдов колапс. Ето защо е толкова коварно, ако го наречем витамин. Една 32-годишна жена пристига в спешното в кома. Приемала ли е някакви наркотици? Не, само някои витамини и добавки. За щастие един роднина се появил с тях. О, B17. Дали й цианиден антидот и тя оживяла. Но ако този роднина не се беше появил или се беше забавил заради трафика или нещо подобно, случаят можеше да се окаже фатален.
Така че пациентите, болни от рак, трябва да бъдат информирани относно високия риск от развитието на сериозни неблагоприятни ефекти от отравянето с цианид след лаетарил или амигдалин, вещества, които се съдържат естествено в кайсиевите ядки. В особено висок риск са хората, които приемат огромни дози витамин С или тези, които не приемат достатъчно витамин В12. Вижте, тялото има два основни механизма за изчистване на цианида. Може да прикрепи цианида към витамин В12 и да образува формата цианкобаламин, която след това може да бъде изхвърлена с урината и е безвредна. Или може да използва аминокиселината цистеин, която също се използва за метаболизиране на витамин С. И така, ако приемате твърде много витамин С, нивата ще паднат и може да се окажете по-уязвими към цианидната токсичност.
Но хей, конвенционалните лечения на рака, като химиотерапията, също могат да бъдат токсични. Всичко е въпрос на ползи срещу рискове. Да, амигдалинът може да блокира растежа на определени ракови клетки в съд на Петри, въпреки че не изглежда да има някакви противоракови ефекти срещу тумори при лабораторни животни. Но няма как да разберем какво се случва при хората, докато не тестваме и не направим клинично проучване върху амигдалина за лечението на рак при хората, което ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-apricot-seeds-work-as-an-alternative-cancer-cure
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев