През 1969 г. един корелационен анализ, извършен от доктор на име д-р Грегор (няма връзка, а и името е спелувано грешно), установява наличие на по-скоро тясна връзка между приема на животински протеини в различните страни и смъртността от рак на червата. През 70-те години тази връзка се разпростира и върху рака на гърдата, като и животинските мазнини биват също така включени, но всичко някак си върви заедно в едни и също храни с холестерола от храната. „И има значителна зависимост между високата консумация на храни, съдържащи холестерол, и световното разпространение на рака на дебелото черво“, както и голяма и силно изразена връзка дори и след контролиране на други фактори, свързани с храната, като например животинските мазнини и фибрите, което подкрепя възможността за причинно-следствена връзка между приема на холестерол и рака на дебелото черво.
И така, дали холестеролът от храната е толкова подпомагащо канцерогенен за рака на дебелото черво? Нека да разберем като дадем малко на плъхове. Ако инжектираме плъхове с канцероген, плъховете, които приемат холестерол, получават тумори два пъти по-бързо и всички умират, докато повечето от групата без холестерол оцеляват. Но „релевантността на данните при животните за ситуацията при хората е спорна.“ Как би могла връзката между холестерола и рака да работи?
Е, не е нужно да консумираме никакъв холестерол, тъй като нашето тяло произвежда целия холестерол, от който се нуждае, а когато консумираме допълнително количество, има ограничение на количеството холестерол, което тялото ни усвоява. И така, къде отива излишното количество? Надолу до дебелото черво и ето защо клетките, които обхващат дебелото черво, където възниква ракът на дебелото черво, са постоянно изложени на фекален холестерол. Ако възникне раков или предраков полип, може би целият този допълнителен холестерол ще помогне за по-бързия му растеж? Количеството холестерол, което ядем, може „по този начин да бъде определящ фактор за скоростта на развитието, растежа и разпространението на такъв тумор.“ Това са били просто спекулации през 70-те години, но след това хората осъзнават, че ако това е истина, би било добра новина, тъй като една диета с ниско съдържание на холестерол, намаляване на месото, млечните, яйцата и боклуците – единствените храни, които наистина имат холестерол – би било осъществим, евтин, безопасен начин за предотвратяване и лечение на рака на дебелото черво. И така, какво е новото след 40 години?
Връзката страна по страна няма как да направи повече отколкото просто да вдъхнови проучвания като това, „най-голямото национално проучване върху населението с контролна група [към днешна дата] за оценка на връзката между приема на холестерол и няколко вида рак.“ И установяват, че… приемът на холестерол е свързан с повишен риск от рак на стомаха, на дебелото черво, ректума, панкреаса, белите дробове, рак на гърдата, бъбреците, пикочния мехур и костния мозък – Неходжкинов лимфом. Така че по-малко известната страна е, че „диетата с ниско съдържание на холестерол може да играе роля в предотвратяването на няколко вида рак.“ Какво означава това по отношение на храната? Намаляването на месото, млечните и яйцата, което може да увеличи риска от рак, въпреки че яденето на дневници (dairy – diaries), вероятно би увеличило само риска от порязвания с хартия – но все пак ще приемате много фибри!
„Откритията от това проучване трябва като цяло да се разглеждат като индикация, че диета, богата на месо, млечни продукти, яйца… не е благоприятен показател за риска от няколко вида рак.“ Изследователите обаче не разгледали два вида рак, рак на ендометриума и рак на гърлото. Ако вземем всички проучвания върху холестерола обаче взети заедно и риска от рак на ендометриума като цяло – рак на лигавицата на матката – ще установим реакция към дозата, което означава, че по-голяма консумация на холестерол е свързана с повече рак, 6% за всеки допълнителни 100 мг. на ден; и така, един омлет на ден може да увеличи риска от рак с около 20%, може би защото излишният холестерол се превръща в естроген или може би просто се дължи повишения оксидативен стрес, който се отразява в по-високи нива на окислен холестерол? Говоря за това в серията си за видеата върху Алцхаймер.
Също така изглежда, че има връзка доза-реакция с рака на панкреаса, един най-гадните злокачествени заболявания. При изготвянето на проучванията се установява, че рискът се увеличава с 8% за всеки 100 мг. холестерол; така че това означава 30% по-висок риск за поява на рак на панкреаса за всеки ежедневен омлет.
И накрая рак на гърлото. Наблюдаван е увеличен риск при повишен прием на холестерол. Около 85% по-голяма вероятност, което си е в съответствие с други проучвания. Да, може би причината е окислението, но може би е възпалението. Въпреки това, не можем да сме сигурни, че холестеролът сам по себе си е виновен. „Повишеният прием на холестерол би могъл [просто да бъде скрит] индикатор, че диета, богата на месо, яйца и млечни продукти може да има неблагоприятни последици.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/dietary-cholesterol-and-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев