Ефектите от вегетарианската диета върху системни заболявания, като рак, диабет и сърдечно- съдови болести са изследвани и те разкриват много по-малко системни заболявания при вегетарианците. Но има едва няколко проучвания върху оралното здраве, които сме разглеждали в предишни видеа… Но какво показват най-новите изследвания? В едно проучване върху 100 вегетарианци, сравнени със 100 невегетарианци, вегетарианците имали по-добро пародонтално състояние, по-малко признаци на възпаление, като кървене на венците, по-малко пародонтални увреждания и по-добра грижа за зъбите вкъщи, миене с четка и почистване с конец 2,17 пъти на ден, в сравнение с 2,02 пъти на ден, не чак толкова голяма разлика, така че може би е нещо, свързано с храненето им, въпреки че вегетарианците могат да имат по-здравословен начин на живот като цяло, освен само избягването на месото. Учените взели предвид факта дали пушат, но други неща, като затлъстяването, могат да повлияят неблагоприятно върху оралното здраве, така че може и да има объркващи фактори. Това, от което се нуждаем, е интервенционално проучване, при което вземат хора, които се хранят стандартно за Западния свят, подобряват диетата си и после се наблюдава какво ще се случи. Но такова проучване не е имало… до сега.
С професионална помощ на диетолозите, участниците в проучването с пародонтоза променили режима си на хранене към така наречената диета с цели храни, с прием на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, картофи, боб, грах, леща и подправки, с вода като предпочитана напитка. Каква концепция! За да се уверят, че всички наблюдавани от тях промени се дължат на диетата, подсигурили спазване на една и съща орална хигиена от всички преди и след промяната в храненето. Какво открили? Открили, че здравословното хранене наистина води до значително намаление на дълбочината на оголените венци, гингивит, възпаление на венците и нивата на възпалителните цитокини, които подпомагат разрушаването на тъканите при пародонтозата. Така може да се заключи, че здравословното хранене с цели храни може да подобри оралното здраве. Защо обаче? Да, растителното хранене има голям брой ползи по отношение на хранителната стойност, но също може да е свързано и с подобрение на баланса между свободните радикали и нашата антиоксидантна защитна система.
Обикновено съветите за храненето за здравето на устната кухина са свързани само с избягването на захарта, която храни лошите батерии по зъбите ни, но сега осъзнаваме, че някои храни и напитки, като зеления чай, притежават антимикробни свойства за директна борба с бактериите, които произвеждат плака.
Streptococcus mutans е идентифициран като враг за устата кухина #1. Ако плаката се причинява от бактериите, обаче, защо просто не използваме антибиотици? Правени са много такива опити, обаче с нежелани странични ефекти, като антибиотична резистентност, повръщане, диария и петна по зъбите, които са изключили употребата им. В съд на Петри фитонутриентите от зеления чай ефективно спират растежа на тези бактерии, ами в устата? Установено е, че изплакването на устата със зелен чай силно спира растежа на плаката върху зъбите ни само за няколко минути. Седем минути след като си жабуркаме устата със зелен чай, броят на тези бактерии в натрупаната плака от зъбите на хората, била намалена почти половина. Така че, ако накарате хората да си изплакват устата със захарна вода, в рамките на три минути рН-то на зъбите може да падне в опасната зона за образуване на кариеси. Но ако 20 минути преди изплакването със захарна вода, си изплакнете устата с малко зелен чай, заличавате толкова много бактерии от плаката, че същата тази захарна вода няма да има никакъв ефект. И така, те стигат до заключението, че използването на зелен чай като вода за уста или добавянето му към пастата за зъби може да бъде ефективно икономично средство за превенция на кариеси, особено в развиващите се страни, защото тук, в „цивилизования“ свят, имаме антисептични води за уста с модерни химикали, като хлорхексидин, който се счита за златния стандарт на средствата против плака.
Само да не причиняваше генетични увреждания… ДНК увреждания са открити при хора, които си изплакват устата с вода за уста, съдържаща хлорхексидин, и не само за увреждания на клетките на устата. 13 доброволци изплаквали устата си с това нещо в продължение на няколко седмици и не само имало увеличение на ДНК увреждането на клетките по лигавицата на бузите им, но и в техните периферни кръвни клетки, което означава, че се е абсорбирал в тялото им. Да, намалил е плаката по-добре от другите антисептични химикали, въпреки това е съмнително дали хлорхексидинът може все пак да се счита за златния стандарт, като се има предвид колко е токсичен за човешките клетки.
И така, оставаме ли с решението между ефективност или безопасност? Какво ще кажете за сравнителен тест между хлорхексидин и зелен чай? Зеленият чай подействал ПО-ДОБРЕ от хлорхексидина за намаляване на плаката. Така че използването на зелен чай като вода за уста може да действа по-икономично, по-безопасно и по-добре. И ако като бонус искате да поръсите малко амла на прах в него, индийско грозде на прах, това очевидно показва изключителен потенциал за спиране на развитието на кариеси, не чрез убиване на бактериите като зеления чай, но само чрез потискане на способността на бактериите да образуват плака. Ето колко плака се образува без амла. Ето колко плака се образува с амла.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/whats-the-best-mouthwash
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев