Както отбелязвам с главата върху зеленолистните в книгата си „Можем да сме здрави“, оцетът може да бъде една добавка към ястието, която всъщност е полезна за вас, въпреки че горчицата може да е още по-полезна. Рандомизирани контролирани проучвания, включващи както диабетици, така и недиабетици, установяват, че добавянето на две малки чаени лъжички оцет към храната може да подобри контрола на кръвната захар, като по този начин ефективно смекчава скока на кръвната захар след хранене с около 20%. Но как?
Първоначално мислехме, че причината е защото оцетът забавя скоростта на изпразване на стомаха, забавяйки скоростта, с която храната напуска стомаха ви, в което има смисъл, защото има киселинни рецептори в първата част на тънките черва, където стомашната киселина се неутрализира, така че, ако има излишна киселина, тялото забавя изпразването на стомаха, за да даде време на тънките черва да обработят всичко. Така че киселината в оцета се смята, че забавя скоростта, с която храната напуска стомаха, което води до смекчаване на скока на кръвната захар.
Но след това са публикувани проучвания като това, при което приемът на ябълков оцет преди лягане води до по-ниски нива на кръвната захар на следващия ден. Как действа това? Това очевидно не е някакъв ефект, забавящ стомаха, който е предизвикан от киселината, и всъщност всеки, на когото всъщност е трябвало да пъхат ултразвукова сонда в стомаха му, е можел да ви каже това – няма разлика във времето за изпразване на стомаха, сравнявайки оцет с неутрализиран оцет. Така че това не е само киселинния ефект. Връщаме се от начало.
Проучвания като това предлагат следващата следа. Оцетът изглежда няма ефект върху кръвната захар, но това става, след като се дава на хората чист глюкозен разтвор. Глюкозата е вторичен продукт от приема на захар и нишесте, ето защо, ако оцетът смекчава скока на кръвната захар, получен от захарния памук и белия хляб, но не и глюкозата, той може би работи чрез потискане на ензимите, които усвояват захарта и нишестето. И наистина, оцетът изглежда блокира ензима, което разгражда обикновената захар. Но не става въпрос само за киселинен ефект, изглежда, че има нещо уникално в оцетната киселина, киселината в оцета. Но това се основава на изследване на клетките на тънките черва в съд на Петри. Ами при хората? Ако дадете на хората малко картофено пюре с и без оцет, ще видите, че глюкозата навлиза в кръвта с една и съща скорост и в двата случая, така че това е още една оборена теория.
Добре, нека разгледаме това. Ако захарта навлиза в кръвния поток със същата скорост, без значение с или без оцет, но оцетът води до значително по-малко увеличение на кръвната захар в кръвта, тогава логично е, че трябва да напуска кръвта по-бързо, и наистина, приемът на оцет изглежда подобрява изхвърлянето на захарта от кръвта чрез понижаване на инсулиновата резистентност – причината за диабет тип 2. И наистина, приемът на оцет изглежда, че подобрява действието на инсулина при диабетици. Тайната за това как оцетът работи, изглежда е разгадана, поне от части.
Така че диабетиците могат да добавят оцет към картофеното пюре или просто да не ядат картофеното пюре. Ако добавите оцет към храна, богата на фибри, нищо не се случва, което обяснява тези резултати. Никакъв ефект на оцета при диабетиците в отговор на храненето. Не е изненада, защото храната се е състояла предимно боб. Но ако ще приемате храни с висок гликемичен индекс, като рафинирани зърнени храни, оцетът може да помогне, въпреки че има някои възражения.
Не пийте оцет директно, тъй като това може да предизвика непреодолимо хълцане и може да изгори хранопровода ви… също както и таблетките с оцет, ако се заклещят в гърлото ви, не че таблетките ябълков оцет непременно всъщност съдържат какъвто и да е ябълков оцет в себе си. Не го изливайте върху главата на децата си, за да лекувате въшки. Не е вредно – освен когато потече върху лицето, проникне в очите и се окаже, че дори не действа. Може да причини изгаряния трета степен, ако потопите превръзка в него и я оставите върху раната.
Въпреки че общо 6 супени лъжици оцет на ден не се свързват с никакви странични ефекти в краткосрочен план. Докато узнаем повече, може би ще е по-добре да се придържаме към по-често срещаните количества в готварството, като максимум 2 супени лъжици на ден. Например, пиенето на общо 2000 чаши оцет е установено, че е лоша идея.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/vinegar-mechanisms-side-effects
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев