Високото кръвно налягане е #1 рисков фактор за смърт и увреждания в света. И преди съм показвал как растителното хранене може да предотврати високото кръвно налягане, ами ако вече го имате?
Американската сърдечна асоциация, Американският колеж по кардиология и Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват като първа линия на лечение: промяна на начина на живот. Ако това не помогне, пациентът започва прием на тиазидни диуретици, хапчета с вода, и след това продължаваме с други лекарства, докато не свалим кръвното налягане. Обикновено хората приемат тези лекарства, въпреки че изследователите експериментират с четири наведнъж, и някои хора се озовават и на пет.
Защо направо не започват да приемат лекарствата? Те не лекуват основната причина и могат да причинят странични ефекти. По-малко от половината пациенти се придържат дори към лекарствата от първа линия на лечение, вероятно поради страничните ефекти, като еректилна дисфункция, умора и мускулни крампи. И така, какви са препоръчителните промени в начина на живот? Препоръчва се контрол върху теглото, приема на сол и алкохол, да се извършват редовни упражнения и да се възприеме режима на хранене DASH.
Диетата DASH е описана като лактовегетарианска диета, но не е така. Набляга се на плодове и зеленчуци и нискомаслени млечни продукти, но само намаляване на месото. Защо не напълно вегетарианска диета? От десетилетия знаем, че храната от животински произход е силно свързана с кръвното налягане. Всъщност, ако вземем група вегетарианци и им дадем месо, можем да видим как кръвното им директно се покачва.
И преди съм говорил за това, че има полза от това да докараме кръвното си налягане до 110 на 70, но кой може да го направи? Хората, които се хранят с диета на растителна основа. Както в селските райони на Китай, където кръвното налягане на хората е 110 на 70 през целия им живот, а месото се консумира само на специални поводи.
Или селските райони на Африка, където възрастните хора имат перфектно кръвно налягане, за разлика от хипертонията в Западния свят, както посочва Американската сърдечна асоциация, единствените хора, които наистина успяват да имат такова ниско кръвно налягане, са стриктните вегетарианци, около 110 на 65. Така че, когато DASH диета била създадена, те просто не са ли знаели за това забележително проучване от Франк Сакс от Харвард? Не, знаели са. Председателят на комисията по дизайн, който измислил диетата DASH, е д-р Сакс. Всъщност диетата DASH е изрично проектирана с цел #1 заимстване на ползата понижаване на кръвното налягане от вегетарианската диета, но все пак да съдържа достатъчно животински продукти, които да я направят приемлива за широката публика. Всъщност, Сакс установил, че колкото повече млечни продукти ядат лактовегетарианците, толкова по-високо е кръвното им налягане, но трябвало да направят диетата приемлива. Изследванията от тогава показват, че именно добавените растителни храни, не промените в мазнината, сладкото или млечните, изглежда са най-важния компонент, така че защо да не се храним с растителна храна?
Един скорошен мета анализ показва, че вегетарианските диети са полезни, но строго растителните диети могат да са още по-полезни. Вегетарианските диети като цяло предоставят защита срещу сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и смърт, но изцяло растителните диети изглежда предлагат допълнителна защита срещу затлъстяване, хипертония, диабет тип 2 и смъртност от сърдечни заболявания. Въз основа на проучване върху 89 000 души, които се хранят без месо, изглежда рискът от високо кръвно налягане намалява с 55%, но тези, които се хранят без месо, без яйца и млечни продукти, имат 75% по-нисък риск.
Ако обаче вече сте на растително хранене, без преработени храни, без добавена сол, и все пак не достигате 110 на 70, има някои храни, за които наскоро е установено, че предлагат допълнителна защита. Смляно ленено семе, няколко супени лъжици на ден, предизвика един от най-мощните ефекти срещу хипертонията, които някога са постигани чрез промяна в храненето, 2 до 3 пъти по-мощни от аеробна тренировъчна програма.
Динята също изглежда има изключителни ефекти, но ще трябва да ядете по 1 килограм на ден. Звучи като моя тип лекарство, но е трудно да си я набавяте през цялата година. Червеното вино може да помогне, но само ако алкохолът е изваден от уравнението. Сурови зеленчуци или варени? И отговорът е и двете, въпреки че суровите могат да действат по-добре. Боб, грах, нахут и леща могат да помогнат малко. Кивито обаче не изглежда да помага изобщо, въпреки че проучването е финансирано от компания за производство на киви. Може би е трябвало да вземат примера на маркетинговия борд за стафиди в Калифорния, който изкарал това проучване, показващо, че стафидите могат да понижат кръвното налягане, но само, очевидно, в сравнение с бисквитите, снаксовете и чипсовете!

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-high-blood-pressure-with-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев