Ето как изглежда повърхността на един камък в бъбреците под микроскоп. Представете си това стържене надолу по уринарния канал. Камъните в бъбреците засягат приблизително 1 на всеки 11 човека в САЩ, въпреки че преди 20 години са били само 1 на 20, драстично увеличение на разпространението на заболяването, което започва да се покачва след Втората световна война. Първото доказателство за това е публикувано през 70-те години. Била установена поразителна връзка между случаите на камъни в бъбреците и консумацията на животински протеин. Но това е проучване върху населението – няма как да докажете причинно-следствена връзка. Така че изследователите в Англия направили интервенционално проучване, добавили животински протеин към диетата, като например допълнителна консерва риба тон към дневното хранене и измерили рискови фактори за образуване на камъни в урината: колко калций изхвърлят с урината, концентрацията на оксалати и пикочна киселина в урината преди … и след допълнителната порция риба тон. Общата вероятност за образуване на камъни се увеличава с 250% по време на тези дни, в които хората са приемали допълнително риба. Ами така наречената диета с високо съдържание на животински протеини? Това е било точно достатъчно, за да увеличи приема до този на средностатистическия американец. Така че приемът на месо от средностатистическия американец значително повишава риска от камъни в бъбреците.
Ами без месо? Дори в края на 70-те години знаехме, че единственият фактор в храната, който е последователно свързан с камъни в бъбреците, е животинският протеин. И не само за появата на първия камък в бъбреците. Колкото по-висок е приемът на животински протеини, толкова по-вероятно е човек да има множество камъни, а не само единичен случай на камък в бъбреците. Изглежда, че причината не са протеините като цяло, а по-скоро високата консумация специално на животински протеини. Обратно на това, диета с ниско съдържание на животински протеини може да намали общата вероятност за образуване на камъни до много ниска степен, което може да обясни очевидно ниската честота на камъни при хората вегетарианци, така че може би си струва да се препоръчва вегетарианството като средство за намаляване на риска.
Но едва през 2014 г. вегетарианците са били проучени подробно. Използвайки данни от болничните посещения, е установено, че вегетарианците наистина имали по-нисък риск от хоспитализация за камъни в бъбреците, в сравнение с хората, които ядат месо, а сред месоядците увеличаването на приема на месо е свързано с повишен риск от развиване на камъни в бъбреците, докато високият прием на свежи плодове, фибри и магнезий може да намали риска. Можем да използваме тази информация, за да съветваме хората как да предотвратят камъни в бъбреците си.
Какъв съвет трябва да дадем по отношение на това кой животински протеин е най-вреден в тази връзка? Въпреки убедителните доказателства, че прекомерното потребление на животински протеини увеличава риска от образуване на камъни, ефектът от различните източници на животински протеини не е бил проучване до появата на това изследване през 2014 г. Хората, които образуват камъни в бъбреците, обикновено биват съветвани да ограничат приема на червено месо, за да намалят риска от камъни, но какво да кажем за пилешкото и рибата? Не знаехме… до сега. Сьомгата и треската били сравнени с пилешките гърди, бургерите и пържолите. Установено е, че с всеки един грам рибата може в действителност да бъде по-вредна по отношение на производството на пикочна киселина. Общите ефекти обаче са сложни. Като цяло хората, склонни към образуване на камъни в бъбреците, трябва да бъдат съветвани да ограничат приема на ВСИЧКИ животински протеини и то не само с малко. Само тези, които значително намаляват приема на животински протеини, може да се очаква да имат полза от тези препоръки.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-prevent-kidney-stones-with-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев