В светлината на поразително последователните наблюдения от много популационни проучвания, няма съмнение, че редовната консумация на храна с високо съдържание на плодове и зеленчуци помага за намаляване на риска от развитие на дегенеративни заболявания, включително много видове рак. Недоволни от това само да казват на хората да ядат достатъчно плодове и зеленчуци, учените искат да знаят механизма.
Плодовете и зеленчуците не са просто превозни средства за антиоксидантите; те съдържат безброй фитонутриенти, които могат да стимулират нашите детоксикационни ензими, да променят експресията на гените ни и дори да възстановяват ДНК-то.
До сравнително скоро като цяло се приемаше, че функции, толкова важни, като възстановяването на ДНК-то, е малко вероятно лесно да се повлияват от храненето, но ако сравнявате еднояйчни близнаци с двуяйчни, само около 1/2 до 3/4 от функцията за възстановяване на ДНК е генетично определена; останалото може да се контролира.
Смята се, че средно има 800 случая на увреждане на ДНК в тялото ни всеки час. Това са 19000 удара на нашето ДНК всеки ден. И това увреждане на ДНК-то може да причини мутации, които могат да доведат до рак – ако не се поправят.
За щастие, регулирането на възстановяването на ДНК-то може да бъде добавено към списъка с биологични процеси, които се повлияват от това, което ядем – и по-конкретно, това може да представлява част от обяснението на ефектите на превенция на раковите заболявания при много растителни храни.
Има ли някои конкретни растения? Девет плодове и зеленчуци били изследвани, за да се види кои са по-добри в стимулирането на ДНК възстановяването: лимони, райски ябълки, ягоди, портокали, чой сум, който представлява кльощав бок чой, броколи, целина, маруля и ябълки. Кои са първенците? Ще познаете ли? Лимони, райски ябълки, ягоди, броколи, целина и ябълки. Всеки един осигурява защита на ДНК-то в много малки дози.
Ето какво могат да направят лимоните, например. Намаляват увреждането на ДНК-то с около една трета. Дали причината е витамин С? Не, премахването на витамин С от екстракта от лимон не премахва защитния ефект. Ако обаче първо сварите лимона за 30 минути, ефектът се губи.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fruits-vegetables-boost-dna-repair
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев