Във видеото за изследване на проблема със стареенето отбелязах важното проучване на Дийн Орниш, което показва, че нискомазнинното растително хранене с цели храни, с високо съдържание на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, заедно с ходенето, управлението на стреса и подкрепата, могат не само да спрат развитието на сърдечно-съдовите болести, да отворят артериите без лекарства и операция и потенциално да спрат прогреса на рак на простатата в начален стадий, но това е и първата интервенция, която води до увеличаване на активността на теломеразата, ензимът, който изгражда и поддържа тези окончания на върха на нашите хромозоми, наречени теломери, които изглежда забавят стареенето на клетките ни. Да, тази нова находка е вълнуваща и трябва да насърчава хората да възприемат здравословен начин на живот, за да избегнат или да се преборят с рак и заболявания, свързани със стареенето, но дали е храненето, движението или управлението на стреса? Именно това се опитват да открият изследователите през последните шест години след публикуване на това проучване.
Нека първо разгледаме стреса. Във филма „Ваканцията“ Камерън Диаз казва: „Тежкият стрес… причинява свиване на ДНК-то в нашите клетки до степен, в която те не могат вече да се делят.“ Дали Холивуд е предал точно научните обяснения? Наистина ли хората, които са стресирани, имат по-къси теломери? За да отговорят на този въпрос, изследователите измерили дължините на теломерите при майки на хронично болни деца – кое би могло да е по-стресиращо от това? Колкото по-дълго жената е била основният човек, грижещ се за болното си дете, толкова по-къси са нейните теломери. Допълнителното скъсяване на теломерите при тези стресирани майки е еквивалентно на това, причинено от поне едно десетилетие на стареене.
Виждаме същото нещо при хората, грижещи се за пациенти с Алцхаймер, както и при тези, страдащи от тежко изтощение, свързано с работата им. Дори и хората, които са били малтретирани като деца, могат да имат по-къси теломери като възрастни. Не можем да направим много за миналото си, но ако управляваме стреса си, можем ли да помогнем на теломерите си да израснат отново?
Ами, ако идете на ритрийт с медитация и медитирате в продължение на 500 часа, можете наистина да увеличите активността на теломеразата. 600 часа медитация също могат да бъдат полезни, но стига де, трябва да има друго, по-бързо решение… и това ново вълнуващо проучване го разкрива!
Хора, които се грижат за членове на семейството с деменция били разпределени в група с по само 12 минути медитация на ден за 8 седмици, което означава общо 10 часа, имали значителни ползи. По-добро умствено и психическо състояние, придружено от увеличение на активността на теломеразата, което предполага подобрение на клетъчното стареене, предизвикано от стреса. Ще разгледаме ролята на храненето и движението в следващото видео

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-meditation-affect-cellular-aging
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев