Най-голямото проучване в историята върху хора с растително хранене наскоро сравнява хранителния профил на около 30 000 невегетарианци с 20 000 вегетарианци и около 5000 вегани, флекситарианци и хора, които не ядат никакво месо, освен риба, което най-накрая ни позволява да сложим край на вечния въпрос: „Набавят ли си достатъчно протеин вегетарианците?“ Средното изискване е 42 грама протеин на ден. Не-вегетарианците получават повече, отколкото им е необходимо, както и всички останали. Средно вегетарианците и веганите си набавят 70% повече протеини, отколкото имат нужда всеки ден.
Изненадващо е, че се вдига толкова много шум за протеините в тази страна, където под 3% от възрастното население не успява да достигне изисканото количество, вероятно това са хора с екстремно ограничение на калориите, които просто не ядат достатъчно храна, точка. Но 97% от американците си набавят достатъчно протеини.
Има обаче един хранителен елемент, който е дефицитен при 97% от американците. Сега, това вече е проблем. Ето това е нещо, върху което наистина трябва да работим. Под 3% от американците си набавят препоръчителното минимално адекватно количество… ФИБРИ. Така че въпросът не е „откъде си набавяш протеините?“, а „откъде си набавяш фибрите?“ Приемаме само 15 грама на ден. Минималното дневно изискване е 31,5, ето защо ние приемаме по-малко от половината на минимума. Ако разделите това на възраст и пол, след изучаване на храненето на 12 761 американци, процентът на мъжете на възраст между 14 и 50 години, които приемат минималното адекватно количество? Нула.
Този дефицит е поразителен заради това, че хранителните фибри са свързани с предпазната си роля при риск от диабет, метаболитен синдром, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и различни видове рак, както и висок холестерол, кръвно налягане и кръвна захар. Следователно не е изненадващо, че фибрите вече са изброени като част от проблемните хранителни вещества в официалните препоръки по хранене. Протеинът не е едно от тях.
Един от проблемите е, че повечето хора нямат никаква идея какво има в храната им. Повече от половината американци мислят, че пържолата е значителен източник на фибри.
По дефиниция фибрите се съдържат единствено в растенията. Няма фибри в месото, млечните продукти или яйцата и има много малко или никакви фибри в нездравословните бързи храни. В това се крие проблемът. Американците трябва да се хранят с повече боб, зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни. Как се справяме с това? Ами, 96% от американците не приемат препоръчителното минимално дневно количество бобови, 96% не приемат жалкия минимум зеленолистни, 99% не ядат достатъчно пълнозърнести храни. Вижте тези цифри. Почти цялото население на САЩ не яде достатъчно цели растителни храни. И не става по-добре, липса на прогрес, което е разочароващо.
Дори и полу-вегетарианците, обаче, едва достигат до минимума фибри. А тези, които консумират само растителна храна, имат три пъти по-висок прием на фибри от средностатистическия американец. Сега, след като затваряме празнината за фибрите, добре е да започнете постепенно, не повече от пет допълнителни грама фибри на ден всяка седмица докато не достигнете приемливо количество.
Но си струва. Растителното хранене обикновено допринася значително към приема на по-малко мазнини, наситени мазнини, холестерол и патогени от храната, докато в същото време предлага повече фибри, фолат, витамин С и фитохимикали, всички основни фактори за превенция на заболяванията и оптимално здраве и благосъстояние.
И колкото повече растителни храни приемаме, толкова по-добре – цели растителни храни, толкова по-добре. Ако сравните качеството на храната на веганите с това на вегетарианците, полувегетарианците, песковегетарианците и всеядните, традиционни системи за индекс на здравословна диета, спазване на препоръките за хранене, това постоянно показва, че храненето изцяло на растителна основа е най-здравословно.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-vegetarians-get-enough-protein
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев