Нови данни, установяващи, че има едно средство за защита на ДНК-то, което се съдържа поне в някои плодове и зеленчуци, откриват, че то е чувствително на топлина и определят, че не е витамин С, потвърдено и в проучване, при което опитали директно прием на витамин С и не установили никакъв ефект върху защитата и възстановяването на ДНК веригите.
Каротеноидният бета криптоксантин, който се съдържа предимно в цитрусите, изглежда поне един кандидат. Ако излагате клетки на мутагенни химикали, можете да предизвикате физически счупвания в нишките на ДНК-то, но за по-малко от час ензимите ни за възстановяване на ДНК-то могат да поправят по-голямата част от нашето ДНК. Но ако добавите част от този цитрусов фитонутриент, можете ефективно да удвоите скоростта, с която се възстановява ДНК-то. Но това са само клетки в съд на Петри, ами при хората?
Ако накарате хора да изпият една чаша портокалов сок и изследвате кръвта им два часа по-късно, ето увреждането на ДНК-то, което може да бъде предизвикано с окислителни химически капки, докато ако те изпият нещо като портокалова освежаваща напитка, това не помага.
И така, дали хората, които ядат повече плодове, имат по-малко увреждане на ДНК-то? Да, особено жените. Това води ли всъщност до по-нисък процент рак? Изглежда, че да. Цитрусите сами по себе си са свързани с 10% намаление на шанса за развитие на рак на гърдата.
Ако се дават на жени, наскоро диагностицирани с рак на гърдата, се оказва, че цитрусовите фитонутриенти се концентрират в гръдната тъкан, въпреки че много се оплакват от оригване с вкус на цитрус, поради концентрирания екстракт, който им е даван, така че изследователите предлагат локално прилагане като алтернативна стратегия за дозиране, събрали жени, които да си мажат гърдите с масажно олио с аромат на портокал ежедневно. Това искане беше изпълнено с отлично прилагане, но не подействало. Ние всъщност трябва да ядем храната.
Защо просто не вземем хранителни добавки с каротиноид, за да подобрим възстановяването на ДНК-то? Защото не действа. Въпреки че хранителните добавки не предизвикват никаква промяна във възстановяването на ДНК-то, ежедневната хранителна добавка на моркови помогнала. Това предполага, че целите храни са важни при подпомагане на процесите на възстановяването на ДНК-то.
Въпреки че консумацията на портокалов сок се оказва, че има защитна функция срещу детска левкемия, не е установено, че той действа по същия начин за рак на кожата. Най-забележителната функция обаче е предполагаемата защита при консумация на цитрусови кори. Кой яде портокалови корички? Очевидно много хора. Само пиенето на портокалов сок може да увеличи риска от най-сериозния тип рак на кожата. Ежедневното потребление е свързано с 60% увеличение на риска. Така че отново, по-добре е да се придържате към ядене на целия плод. И можете да ядете цитрусите в още по-пълна форма, като рендосате малко кора в ястието си.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/citrus-peels-cancer-zest-life
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев