Депресията засяга повече от 150 милиона хора по света, което я прави водеща причина за загуба на здрави години от живота на човека като резултат от увреждане. Всъщност, до 2020 г. депресията може да бъде втората водеща причина за загубени години на здрав живот след сърдечно-съдовите заболявания. Защо депресията е толкова често срещана? Ами, казва се, че: „Нищо в биологията няма смисъл, освен в светлината на еволюцията,“ но защо еволюираме и се депресираме?
Депресията представлява объркващ еволюционен пъзел. Тя има такива негативни ефекти, но остава толкова често срещана и наследима, което означава, че голяма част от риска се предава чрез нашите гени, така че трябва да има някаква адаптивна полза. В противен случай вероятно щеше да бъде премахната на принципа на естествения подбор. Може би депресията е еволюционна стратегия за защита срещу инфекции.
Инфекцията е водеща причина за смъртност през цялата човешка история. Средната продължителност на живота е била 25 години и не е било необичайно половината от децата да умират. С такива мощни възможности, инфекцията е била жизненоважна и мощна движеща сила в естествения подбор.
Когато се инфектираме, възниква възпаление, тъй като тялото ни издига контраатака и тогава какво се случва? Чувстваме се зле. Чувстваме се болни, отслабнали, уморени, бавни и сънливи. Не се виждаме с никого; не искаме да правим нищо; всичко, което искаме да правим, е да спим. Сякаш сме депресирани – и това е страхотно за борбата с инфекциите. Това не само ни помага да пестим енергията си, за да можем да се борим добре, но и намалява социалните ни контакти, не тичаме наоколо, заразявайки хората.
По същата причина сме еволюирали, мислейки си, че изпражненията не миришат хубаво, както и разлагащата се плът. Това ни предпазва от инфекции. Всъщност, ние виждаме този феномен и с други социални животни, като пчелите и плъховете, които се чувстват принудени да се гърчат и да умират сами, когато се разболеят, което намалява риска за останалата част от общността им.
Връзката между психическото здраве и възпалението за първи път е отбелязана през 1887 г., за което имаме и единственият психиатър, който някога до сега е печелил Нобелова награда. Но какви доказателства сме натрупали през века след откритието, че възпалението причинява депресия? Ами, хората, които са депресирани, имат повишени показатели за възпаление, като например C-реактивен протеин. Болестите, свързани с възпаление, са свързани с по-високи нива на тежка депресия. Наистина, именно това се установява при различни възпалителни състояния, включително по-доброкачествени възпалителни състояния, като астма и алергии, и това е важно, което предполага, че симптомите, свързани с настроението, не означават просто: „чувствам се зле, защото имам ужасно заболяване“, но могат да бъдат директно свързани с възпалението. Човек може всъщност да предизвика депресия, като предизвика възпаление, както например когато давате интерферони за някои видове рак и хронични инфекции – до 50% от хората преминават през тежка депресия. Дори само една ваксинация може да причини достатъчно възпаление, за да предизвика депресивни симптоми. Взети заедно, всички тези проучвания предлагат идеята, че възпалението е фактор, причиняващ симптоми в настроението.
И така, може ли една противовъзпалителна диета да помогне за предотвратяване на депресията? Не знаехме… докато около 43000 жени без депресия не бяха проследени, заедно с начина им на хранене за около десетина години, за да се види кои са получили депресия и се оказва, че са тези, които са имали режим на хранене, който подпомага повече възпалението, характеризиращ се с повече сода, рафинирани зърнени храни и месо, което предполага, че хроничното възпаление може да е в основата на връзката между храненето и депресията. Широко разпространеното мнение е, че омега-3 мастните киселини са противовъзпалителни, но е установено, че рибата води до възпаление, което е свързано с повишени нива на C-реактивния протеин, съответстващи на последните открития, че омега-3 не изглежда да помага нито при депресия, нито при възпаление. Най-противовъзпалителната диета е растителната диета, която може да намали нивата на C-реактивния протеин с 30% в рамките на две седмици. Може би поради противовъзпалителните свойства на антиоксидантите.
Говорил съм за това и преди, но никога не съм обяснявал ЗАЩО антиоксидантите имат противовъзпалителни свойства. Окислителното увреждане, причинено от свободните радикали, може да причини автоимунна реакция в тялото като промени химическите структури на иначе повсеместните молекули, за да генерира нови структури, които тялото атакува като чужди. Например, когато LDL-холестерола се окисли, тялото ни създава антитела срещу него и го напада. Така клиничната депресия може да бъде придружавана от повишен оксидативен стрес и автоимунна възпалителна реакция, която се създава. Свободните радикали водят до автоимунно възпаление.
Откъде другаде идва възпалението, причинено от храната, която консумираме? Ендотоксините. Струва си да се прегледа как ендотоксините в животинските продукти могат да предизвикат избухване на възпалението в рамките на часове след консумация. Какво се случва с нашето настроение? Ако инжектирате ендотоксини в хората, в рамките на няколко часа възпалението скача, както и чувството ни на депресия, както и усещането за загуба на социална връзка с хората.
Въпреки че предишни изследвания показват, че противовъзпалителната активност допринася към депресивните симптоми, при хора не е изследван ефекта на експериментално предизвикано възпаление при анхедония – ключова диагностична характеристика на депресията, анхедония, липсата на реакция към приятни стимули – това е важен симптом на депресия. Не са провеждани никакви изследвания… до сега. Няколко часа, след като ендотоксините достигнали до кръвта им, тези експериментални субекти не само започнали да се чувстват депресирани, но имали и значително намаление на активността в центъра на мозъка, отговарящ за възнаграждението. Те били по-малко развълнувани от мисълта за печелене на пари чрез игра на видео игри, например в това проучване.
Но чрез елиминиране на животинските продукти и прием на храни, богати на антиоксиданти, можем да сме в състояние да предотвратим или излекуваме депресията.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/anti-inflammatory-diet-for-depression
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев