За тези, които пият кафе без хартиен филтър, като например варено, на френска преса или турско кафе, количеството съединения, повишаващи холестерола, в най-слабо изпеченото кафе могат да са два пъти по-високи в сравнение с използването на много силно изпечени зърна до тъмен цвят. И така, изглежда, че някои от съединенията, повишаващи холестерола, се унищожават чрез печене; така че в този случай колкото по-тъмно е кафето, толкова по-добре или… можете просто да използвате хартиен филтър и да премахнете 95% от активността за повишаване на холестерола на кафето независимо от степента на изпичане, както съм описал и преди.
Но аз направих и още едно видео, което показва, че силното изпичане може също да унищожи до почти 90% от хлорогенните киселини, тоест антиоксидантните противовъзпалителни фитонутриенти, за които се смята, че са отговорни за много от ползите на кафето. И така, в този случай, слабо изпеченото кафе е по-добро. От друга страна, силното изпичане може да премахне до 99,8% от пестицидите в конвенционално отглежданото кафе и над 90% от гъбичния замърсител, наречен охратоксин, който е силен токсин, увреждащ бъбреците, открит в голям брой храни, които могат да мухлясат.
Но тогава какво ще кажете за полицикличните ароматни въглеводородни продукти на изгаряне, за които се подозира, че са канцерогенни и увреждат ДНК-то? Силно изпечените сортове могат да съдържат до четири пъти повече от слабо изпечените. Така се подкрепя идеята за контрол над условията за печене с цел намаляване на тези горивни съединения. За да поставим нещата в перспектива, дори и най-силно изпеченото кафе може да достигне максимум на частица от един нанограм бензопирол на една чаша – това се счита за най-токсичното от тези съединения – докато една средна порция пиле на грил може да има над 1000 пъти повече.
Като цяло, няма как да знаем дали слабо изпеченото или силно изпеченото кафе е по-добро, докато… не направим тест. Това проучване установява, че силно изпеченото кафе е по-ефективно от слабо изпеченото за намаляване на телесното тегло. Хората били разделени на две групи за един месец, като едните пият по две чаши на ден слабо изпечено кафе, а другите – силно изпечено, един и същ сорт и партида зелени кафени зърна. И при хората с нормално тегло изглежда нямало значение какво пият – без значителни промени на теглото – но при хората с наднормено тегло накрая те свалили около 2,7 кг. при пиене на силно изпечено кафе в сравнение с тези, които пиели слабо изпечено; почти половин килограм на седмица само чрез пиене на различен вид кафе.
А дали слабото или силното кафе е по-добро по отношение на кръвната захар? От 2015 г. знаем, че дори една чаша кафе може да повлияе на кръвната захар. Ето увеличението на кръвната захар два часа, след като сте изпили една чаша кафе с над десет кубчета захар в него (четвърт чаша захар в една чаша кафе) в сравнение увеличението на кръвната захар със същото количество захар в чиста вода. Това, което не е ясно, е дали това увеличение на кръвната захар всъщност е клинично значимо. В края на краищата консумацията на кафе изглежда не увеличава риска от диабет и ако сравните слабо изпеченото кафе със силно изпеченото точно преди да сложите 20 чаени лъжички захар, изглежда няма никаква разлика. Може би изводът е: слабо или силно, може би не трябва да добавяме 20 лъжици захар към кафето.
И накрая, какво да кажем за ефекта от различната степен на изпичане на кафето върху киселините и стомашни разстройства? Ще научим… в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/which-coffee-is-healthier-light-vs-dark-roast
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев