Милиони американци биват поразени от инфекции на пикочния мехур и инфекции на пикочните пътища – всяка година, включително над един милион деца. В повечето случаи инфекцията остава в пикочния мехур, но когато бактериите достигнат до бъбреците или влязат в кръвта, нещата могат да станат сериозни. За щастие имаме антибиотици. Но сега има пандемия на нов щам на Е. coli (Ешерихия коли), устойчив към много лекарства. Откритият едва през 2008 г. така наречен ST131 щам започва от неизвестен и става водещата причина за инфекции на пикочния мехур по целия свят, устойчив дори на някои от антибиотиците от 2-ра и 3-та линия. И се съдържа в пилешкото месо, проби от пилешки гърди от цялата страна доказват постоянен резервоар на широко антимикробно устойчиви ExPEC бактерии, извънчревни патогенни Е. coli – включително щама ST131 – в пилешките продукти в търговската мрежа на САЩ, което предполага потенциална заплаха за общественото здраве.
Вижте, инфекциите на пикочните пътища може и да се причиняват от консумираната храна, с което се има предвид предимно птици – пилешко и пуешко месо – и така може би не трябва да даваме антибиотици на тези животни с тонове в птицевъдството. Я чакайте малко, инфекции на пикочния мехур, причинени от храната? Какво правиш с този барабан? Не, консумацията на замърсено пилешко месо може да доведе до колонизация на ректума с тези бактерии, които могат дори и месеци по-късно, да достигнат пикочния мехур и да причинят инфекция.
Проблемът с увеличаването на антимикробната устойчивост е толкова голям, че някои експерти прогнозират, че ерата на антибиотиците може да приключи, след като навлезем в ерата след антибиотиците, в която често срещаните инфекции и леките наранявания могат още веднъж да започнат да ни убиват. Над 80% от изолираните E. coli от говеждото, свинското и птичето месо проявяват резистентност към поне един антибиотик, а повече от половината от наличното птиче месо е устойчиво към пет различни лекарства. Един от начините, по които става това, е когато вирусите, наречени бактериофаги, могат да прехвърлят гените на антибиотичната резистентност между бактериите. Около една четвърт от тези вируси, изолирани от пилешкото месо, се доказва, че могат да конвертират антибиотичната резистентност към лекарствата към E. coli. И един от големите проблеми с това е, че дезинфектантите, които се използват за унищожаване на бактерии, в повечето случаи не са в състояние да елиминират тези вируси. Някои от тези вируси са резистентни дори към белина в такива видове концентрации, използвани в хранителната промишленост. И по същия начин алкохолът, който се съдържа обикновено в много препарати за дезинфекция на ръцете, също не е в състояние да навреди на повечето от тях.
Иронията е, че индустрията се е опитала умишлено да храни пилетата с тези вируси. Защо би направила такова нещо? Това може да увеличи производството на яйца при кокошките и да ускори наддаването на телесно тегло в пилетата бройлери, за да са готови по-бързо за кланицата. Единственото нещо, което изглежда може да разубеди индустрията, е, ако нещо разваля вкуса на месото. Ето защо индустрията трябваше да спре да пръска пилетата с бензен в опитите си да убие всички паразити. Месото накрая става с неприятен вкус, описван като силен, кисел, мухлясал, медицински, щипещ, нежелателен и… ммм, вкусно.
Ами ако си купувате био пилешко месо? Друг вид бактерии, ентерококи, устойчиви на антибиотици бактерии, са открити както в обикновеното, така и в органично отглежданото пиле, но били по-малко срещани в органичното. Само около едно на всеки три били замърсени с резистентните към лекарства бактерии, в сравнение с почти едно на всеки две пилета. Но в едно проучване на стотици тествани опаковани пилешки гърди от търговската мрежа от 99 хранителни магазина, това че имат етикет на био продукт или продукт без съдържание на антибиотици не изглежда да повлиява на нивата на замърсяване с резистентните към антибиотици E. coli от прясното купешко пиле, въпреки че купуването на месо от био магазини изглежда се оказва по-безопасно, независимо какво пише на етикета.
Кошер пилето се оказва, че е най-зле, почти два пъти по-високи нива на замърсяване с резистентни към антибиотици Е. coli в сравнение с обикновеното пиле, което е в противоречие с цялата концепция за кошер пилето. Няма разлика в резистентността към лекарства между Е. coli, извлечени от обикновено пилешко месо, био пилешко месо и такова, отглеждано без употреба на антибиотици, но във всички случаи кошер пилето се оказва най-зле. Но как би могло органично отглежданото пиле и пилето без антибиотици да не е по-добро? Е, може да се дължи на кръстосано замърсяване в кланиците, така че бактериите просто скачат от едното месо на другото.
Или може би причината е пукнатината в процеса на производство на био пилешко месо. Министерството на земеделието на САЩ забранява употребата на антибиотици при домашните птици от началото на втория ден от живота на животното. Това е важна пукнатина, тъй като дори антибиотици, които се смятат за жизненоважно за човешкото здраве, рутинно се инжектират на пилета на един ден и яйца, който е пряко свързано с резистентните на антибиотици инфекции, причинени от храната.
И няма разлика по отношение на наличието на ExPEC бактерии между органично отглежданото и обикновеното пиле, т.е. бактериите, замесени в инфекциите на пикочните пътища. Тези открития предполагат, че пилешките продукти от търговската мрежа в САЩ, дори и на етикета да пише „био“, представляват потенциална заплаха за здравето на потребителите, защото те са замърсени с резистентни към антибиотици Е. coli. И дори и да успеем да накараме птицевъдството да спре да използва антибиотици, замърсяването на пилешкото месо с ExPEC бактерии все още може да си остане заплаха.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/what-about-kosher-and-organic-chicken
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев