Има едно известно проучване от Харвард, публикувано през 1999 г., което установява, че жените, които използват дресинг за салата с олио и оцет всеки ден, има наполовина по-малко инфаркти с фатален край, в сравнение с жените, които почти не го използват. Наполовина по-малък риск от убиец номер 1 на жените.
Смятало се, че причината е омега-3, съдържащо се в олиото, което обяснява ползата, но знам какво си мислите. Тези, които използват дресинг за салата всеки ден, вероятно също така ядат и салата всеки ден. Но не, изследователите успели да изолират и приема на зеленчуци, така че изглежда причината не е салатата, но защо олиото получава овациите, а не оцета? Само ако имаше начин да разберем. А какво ще кажете за кремообразния дресинг за салата? Той също е направен от масла, богати на омега-3, като рапицата например – всъщност дори по-богат от дресинга с олио и оцет. Така че, ако е олиото, а не оцетът, то тогава кремообразният дресинг също би имал защитна роля. Но се оказва, че не е така. Няма значително намаляване на инфарктите с фатален край или без фатален край. Сега, причината може да е в яйцата или мазнините от маслото, които да си противодействат на ползите от омега-3, но може би оцетът всъщност наистина играе роля. Но как?
Ами, ако следите внимателно, във видеото за отслабване с оцет, заглавието на това изследване е „Приемът на оцет подобрява вазодилатацията при кръвопоток чрез повишаване на регулацията на ендотелната азот-оксидна синтезна активност.“ С други думи, оцетът подобрява артериалната функция като позволява на артериите да се разширяват по-добре по естествен начин чрез повишаване на активността на ензима в нашето тяло, който синтезира азотен оксид, открит сигнал на артериите ни, който подобрява притока на кръв. Ако си спомняте, ацетатът се изчиства от кръвта в рамките на половин час след консумиране на салата с една супена лъжица оцет в нея, очевидно не достатъчно време за увеличаване на функцията на ензима AMPK, но само в рамките на 10 минути тези нива на ацелат мога да повишат активността на ензима, синтезиращ азотен оксид в клетките на кръвоносните съдове на човешката пъпна връв в съд на Петри. Ами при хората? Измерили разширението на артериите в ръцете на жени след като те изяли една супена лъжица оризов оцет, една супена лъжица оцет от кафяв ориз или една супена лъжица забранен оризов оцет, с други думи оцет, направен от черен или лилав ориз. Всички видове оцет се оказва, че помагат, но този с черен ориз най-много се откроил от групата.
Черният ориз съдържа същия вид антоцианинови пигменти, които правят някои плодове и зеленчуци сини и лилави и може да има незаменими ползи. Например, ако дадете на някого голямо смути с боровинки, съдържащо количеството антоцианини, което се съдържа в чаша и половина диви боровинки, ще получите голям скок в артериалната функция, който продължава няколко часа. Така най-високият максимум на кръвния поток на ръцете в групата със забранения оризов оцет може да се дължи на допълнителния или синергичен ефект на антоцианина с ацетата. Но може и просто да се дължи на антиоксидантната сила на антоцианините, в който случай балсамовият оцет, който е направен от червено вино, може да има подобен ефект, както е доказано, че има забележително по-висока активност при извличане на свободни радикали отколкото оризовия оцет.
Достатъчна, за да противодейства на ефекта на запушването на артериите след храна с високо съдържание на мазнини? Знаем от почти 20 години, че едно-единствено хранене, богато на мазнини – наденица и мъфини с яйца, заедно с пържени картофени шницели може да увреди артериалната ни функция, намалявайки способността на артериите ни да се разширяват нормално наполовина в рамките на часове, след като тези храни са попаднали в устата ни, в сравнение с корнфлейкс. Дори и с този огромен, нездравословен захарен товар няма никакъв ефект върху артериите, защото няма никакви мазнини. И тук не говорим само за животински мазнини, четвърт чаша шафраново олио има подобен ефект. Всъщност, в първото проучване, което установява колко лоши са мазнините за нашите артерии, реално накапвали високо рафинирано соево масло във вените на хората. Но непреработеният зехтин не е рафиниран. Знаем някои източници на растителни мазнини от цели храни, като например ядките, които реално подобряват артериалната функция, докато олиото, включително зехтинът, влошават функцията, но тук не посочват дали зехтинът е преработен. Можете да видите, помиришете и вкусите фитонутриентите, които все още са останали в непреработения зехтин – те достатъчни ли са, за да поддържат артериалната функция? Не. Значителен спад в артериалната функция в рамките на три часа след ядене на пълнозърнест хляб, потопен в непреработен зехтин. И колкото повече мазнини има в кръвта, толкова по-лошо е състоянието на артериите им.
Ах, но какво ще стане, ако ядете същото ядене, но добавите балсамов оцет на салатата? Това изглежда защитава артериите от ефектите на мазнините. Сега, балсамовият оцет е продукт на червеното вино. Ще получите ли същите ползи само чрез пиене на една чаша червено вино? Не. Няма подобрение в артериалната функция след червеното вино. Хммм. Защо балсамовият оцет работи, а червеното вино – не? Може би защото на червеното вино му липсват ползите от оцетната киселина в оцета или може би защото на оцета му липсват негативните ефекти на алкохола. А трета опция може би са съставките на салатата и това няма нищо общо с оцета. За да разкрием тази загадка, всичко, което трябва да направим е… да тестваме безалкохолното вино. И безалкохолното вино действа! Така че може би причината е гроздето в балсамовия оцет, а не оцетната киселина. И наистина, ако изяждате по чаша и половина червено, зелено и синьо-черно грозде със семки и без семки заедно с наденицата и мъфина с яйца, ще можете да смекчите увреждането на артериите. Така че растенията и техните продукти могат да осигурят защита срещу директното влошаване на ендотелната функция, освен ако тези продукти не са олио или алкохол.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/vinegar-artery-function
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев