Двата най-големи риска от храненето, които могат да доведат до смърт и увреждания в света, са недостатъчното ядене на плодове и яденето на прекалено много сол. Приемът на недостатъчно плодове убива почти пет милиона хора всяка година, а прекалено многото сол убива четири милиона.
Има три неща, които можем да направим, за да намалим приема си на сол. Първо, не добавяйте сол на масата. Една трета от хората добавят сол към храната си преди дори да са я опитали! Номер две: спрете да добавяте сол, когато готвите. Отначало храната ще ви се струва безвкусна. След две до четири седмици обаче, рецепторите на соления вкус в устата ще станат по-чувствителни към вкуса на солта в обичайните й концентрации. Независимо дали вярвате или не, но след две седмици може всъщност да предпочитате вкуса на храната с по-малко сол. Някои от ароматите, които може да използвате вместо сол включват повече пипер, лук, чесън, домат, сладки чушки, босилек, магданоз, мащерка, целина, лайм, чили, коприва, розмарин, опушен вкус, къри, кориандър и лимон.
Дори ако добавите сол, обаче, вероятно това ще е по-добре отколкото да ядете навън, където дори и в ресторантите, които не са за бързо хранене, обикновено слагат прекалено много. И накрая, избягвайте преработени храни, които имат добавена сол.
В повечето страни само около половината от приема на натрий идва от преработените храни, така че има и по-лична отговорност, но в САЩ, дори и ако напълно спрем да добавяме сол по време на готвене и после при хранене, това ще доведе до намаляване на приема на сол само с една малка част. Това води специалистите по обществено здраве до заключението какво голямо предизвикателство е за всички да намалят приема си на сол, тъй като голяма част от приема ни на сол е извън нашия контрол. Но дали е така? Не е нужно да купуваме всички тези преработени храни. Можем да изберем да не предаваме здравето на семейството си в ръцете на хранителните корпорации, които може да нямат за цел да действат в наш интерес.
Ако купуваме преработени храни, има два трика, които можем да използваме, да се опитаме да купуваме храните, които съдържат по-малко милиграма натрий според етикета, отколкото теглото на продукта в грама за една порция. И така, ако порцията е 100 грама, тя трябва да има по-малко от 100 мг натрий. Или можете да се стремите към по-малко милиграма натрий отколкото има калории. Например тук натрият е 720; калориите са 260. 720 е по-голямо от 260, така че това има твърде много натрий.
Това е трик, който научих от един от най-любимите ми диетолози, Джеф Новик. Причината, поради която това действа, е защото повечето хора си набавят около 2200 калории на ден, така че ако всичко, което сте яли, има повече калории, отколкото натрий, най-малкото ще получите под 2300 милиграма натрий горна граница за здрави хора под 50-годишна възраст. Разбира се, най-здравословните храни нямат етикети. Също така трябва да се опитаме да купуваме колкото е възможно повече прясна храна, тъй като е почти невъзможно да се измисли диета, която се състои от непреработени натурални храни, която да надхвърля стриктните указания на Американската асоциация за сърдечни заболявания за намаляване на приема на натрий.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/shaking-salt-habit
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев