Консумирането на оцет заедно с храната намалява скока на кръвната захар, инсулина и триглицеридите. И изглежда, че действа особено добре при хората, които са с инсулинова резистентност, по пътя към диабет тип 2. Нищо чудно, че консумацията на оцет заедно с храната се използва като народна медицина за лечение на диабет преди да бъдат измислени лекарствата за диабет.
Много култури са се възползвали от този факт, смесвайки оцет с храни с висок гликемичен индекс, като бял ориз в Япония, например, за да се направи суши; потапянето на хляб в балсамов оцет в Средиземноморските страни; разнообразие от хлябове с квас в Европа, които причиняват по-малко увеличение на кръвната захар и инсулина; и можете да направите същото с варени бели картофи като добавите оцет и ги охладите, за да направите картофена салата.
Добавянето на оцет към белия хляб не просто понижава реакцията на кръвната захар и инсулина, но и увеличава ситостта, чувството, че сте сити след хранене. Ако изядете три филии бял хляб, може и да ви заситят, но след по-малко от два часа не само че ще сте толкова гладни, колкото в началото, но всъщност ще сте и по-гладни, по-малко сити, отколкото когато сте започнали. Но ако ядете същото количество хляб с малко оцет, ще се чувствате два пъти по-сити и дори два часа по-късно все още ще се чувствате почти точно толкова сити, като че ли току-що сте изяли три филии хляб. Но това забележително увеличение и удължаване на ситостта отнело почти две супени лъжици оцет. Това е много оцет.
Оказва се, че дори само малки количества оцет – две чаени лъжички, заедно с храната – може значително да намали скока на кръвната захар при едно хранене с рафинирани въглехидрати – геврек и сок в този случай. Така че можете да си направите малка салата или дори просто да го добавите към чай с лимон – това са само две чаени лъжички. Или да зарежете геврека със сока и просто да хапнете малко овесени ядки с горски плодове.
Какво ще стане, ако консумирате оцет всеки ден в продължение на месеци? Изследователи от щата Аризона разделили на групи хора в преддиабетно състояние, като едните пиели ежедневно бутилка с напитка с ябълков оцет, половин бутилка на обяд, половин бутилка на вечеря, а другата група взимала таблетка с ябълков оцет, което се смятало малко или много за плацебо контрола, тъй като бутилката съдържа две супени лъжици оцет, докато две таблетки ще съдържат едва около една трета чаена лъжичка на ден, така че реално се сравнявали около 40 супени лъжици оцет на седмица с две супени лъжици за 12 седмици.
Ето какво станало. При хората с напитката от оцет кръвната захар на гладно се понижила в рамките на една седмица. Колко значим е спада от 16 точки? Един прост трик при хранене, една супена лъжица оцет два пъти на ден работи по-добре от водещите лекарства, като Глюкофаж и Авандиа. Този ефект на оцета е особено забележителен когато разходите, достъпа и токсичността, които са свързани с фармацевтичните лекарства, се вземат предвид. Така е по-безопасно, по-евтино и по-ефективно. Нищо чудно, че оцетът е използван за медицински цели още от древността. Интересното е, че дори малкото количество оцет под формата на хапче изглежда помага малко. Това е изумително. И не, проучването не е финансирано от оцетната компания.
Какво ще кажете за дългосрочната употреба на оцет там, където наистина е важен: при диабетиците. Участниците били разпределени в една от трите групи. Две супени лъжици оцет два пъти на ден, с обяд и вечеря, две кисели краставички на ден, като всяка една съдържала около половин супена лъжица оцет или дори още по-малко хапче с оцет два пъти на ден, всяко от които съдържа само 1/16-та чаена лъжичка оцет. И така, не е изненада, че хапчето не подействало, нито киселите краставички. Може би супената лъжица на ден не е достатъчна за диабетици? Независимо от това оцетът не подействал кой знае колко по-впечатляващо, защото диабетиците били предимно добре контролирани с лекарства и все пак имало допълнителна полза от оцета.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/optimal-vinegar-dose
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев