„Силно изпеченото кафе е по-ефективно от слабо изпеченото за намаляване на телесното тегло,“ но какво да кажем за ефекта от различните начини на изпичане върху киселините и стомашните разстройства?
Знаем, че „консумацията на кафе понякога се свързва със симптоми на стомашен дискомфорт;“ и така, група изследователи напъхали pH проби надолу по стомаха на хората, за да измерят количеството стомашна киселина, която се генерира при различните видове кафе. Начинът, по който се измерва секрецията на стомашна киселина в стомаха се нарича „гастрограма“. Дават на хората малко сода за хляб, която е алкална, и измерват pH-то в стомаха, за да видят колко време ще отнеме на тялото да възстанови киселата среда на стомаха: около 15-20 минути. Но ако смесите същото количество сода за хляб със силно изпечено кафе, ще отнеме повече време, което означава, че силното кафе потиска секрецията на стомашна киселина, тъй като отнема повече време да се нормализира pH-то.
Ако се дава на хората по-скоро средно изпечено кафе обаче, ще се види драстично различен ефект – ускоряване на секрецията на стомашната киселина, което връща стомаха към киселинните условия три пъти по-бързо отколкото при пиене на силно изпечено кафе, от там идва и заглавието: „…[силно изпеченото кафе] е по-малко ефективно за стимулиране на киселинната секреция [на стомаха]… в сравнение със средно изпеченото [кафе]“, но няма как да знаем дали това означава наличие на симптоми – клинични ефекти – докато не го тестваме.
„Най-често използваният процес на изпичане на кафените зърна се нарича конвекция или „флаш“ печене, което отнема няколко минути. „Един алтернативен метод е печене с проводимост“, при което се пече на по-ниска температура за по-дълго време – часове – и това води до така нареченото ниско киселинно кафе. И следователно има предположения от хора, които са чувствителни към кафето, според които ниско киселинното кафе „не предизвиква или влошава киселините.“ Ако погледнем този цитат обаче, тук просто цитират данни от компанията Puroast Coffee, производители на ниско киселинно кафе. Затова не би трябвало да е изненада, че това е същата компания, която финансира проучването.
Ако отидете на сайта им, те твърдят, че „ползите за здравето, свързани с пиенето на Puroast ниско киселинно кафе ще станат почти веднага очевидни за тези, които страдат от киселинен рефлукс, киселини или нарушено храносмилане“, като над 90% от анкетираните клиенти получават облекчение на симптомите; и така, те решават да не говорят само празни приказки, а да действат. Но преди да стигнем до резултатите, е важно да осъзнаем, че когато се говори за ниска киселинност, не се има предвид стомашна киселина; говори се за толкова дълго печене, че така се унищожава по-голямата част от хлорогенната киселина в самите кафени зърна. Антиоксиданти, полифеноли, фитонутриенти, хлорогенна киселина… Предпазващите от диабет, рак, възпаление и затлъстяване антиоксиданти… но това е като някоя компания за портокалов сок да излезе от правия път и да премахне целия витамин С от продукта си, рекламирайки портокаловия си сок като „ниско киселинен“. И това би било на практика вярно – витамин С е аскорбинова киселина – но така те се хвалят за това, че унищожават част от хранителната стойност, точно това правят и производителите на ниско киселинно кафе. Но хей, ако това причинява по-малко стомашен дискомфорт, може би си струва?
Тридесет души с чувствителност към кафето участват в едно рандомизирано двойно тайно проучване в определен момент от времето, при което симптомите на киселини, регургитация и разстроен стомах били оценени след консумация на марката ниско киселинно кафе Puroast в сравнение с конвенционално печено обикновено кафе Starbucks, и за разочарование на тези, които финансират проучването, не се установяват никакви ползи от ниско киселинното кафе. Консумацията и на двата вида кафе довела до киселини, регургитация и разстроен стомах при повечето хора. Толкова за това нелепо заявление от 90% от клиентите. Няма съществени разлики в честотата или сериозността на стомашните киселини, регургитацията или диспепсията между двата вида кафе независимо дали пиенето е било на гладно или след хранене. Не успяват да намерят никакъв начин да накарат ниско киселинното кафе да изглежда по-добре.
И така, първоначално им хрумнала мисълта, че разликата в киселинността на кафето може да обясни твърденията на компанията; обаче след провеждане на рандомизирано контролирано проучване не открили никаква разлика в симптомите, което предполага, че цялата тази работа за киселинността на кафето не обяснява чувствителността, която някои хора имат, и мисля, че това също така служи за напомняне, че никога не трябва да вярваме на твърдения, направени от всеки, който се опитва да ни продаде нещо.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-low-acid-coffee-cause-less-acid-reflux
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев