Оцетът очевидно е използван като помощно средство за отслабване в продължение на почти 200 години, но работи ли? Е, също като лютият сос, той може да бъде начин, по който почти без калории да овкусим храната си, а има и всякакви видове вкусни екзотични видове оцет на пазара, като смокинов, прасковен и от нар, от които да си изберем. Но въпросът е: има ли нещо специално при оцета, което да помага за отслабване? Оцетът се определя просто като разреден разтвор на оцетна киселина, на която й трябва енергия, за да може тялото ни да го метаболизира, като активира по този начин един ензим, наречен AMPK, който служи като индикатор за горивото на тялото ни. Ако усети, че имаме ниски нива, той увеличава производството на енергия и казва на тялото да спре да съхранява мазнините и да започне да ги изгаря. И като се има предвид епидемията от затлъстяването, от решаващо значение е да се развиват съединения в устата ни с голяма наличност, за да могат безопасно да предизвикат хроничното активиране на ензима AMPK, който би могъл да бъде полезен при дълготрайна загуба на тегло. Няма нужда да се развива такова съединение обаче, ако можете да го купите във всеки един магазин за хранителни стоки. Знаем, че оцетът може да активира AMPK в човешките клетки, но дали дозата, която се получава чрез поръсване върху салатата, е достатъчна?
Ако вземате ендотелни клетки, клетки от обвивката на кръвоносни съдове от пъпната връв, след раждането на бебето и ги изложите на различни нива на ацелат, в което се превръща оцетната киселина от оцета в стомаха ни, се оказва, че е нужда концентрация от поне 100, за да може да се получи значително увеличение на AMPK. И така, колко ацелат получаваме в кръвта си, ако поръсим салатата си с една супена лъжица оцет? Наистина достигаме 100, но само за около 15 минути. И дори и при това ниво на концентрация излагане за 10 или 20 минути не изглежда да влияе особено. Сега, трябва да се има предвид, че това се случва в съд на Петри, нямахме никакви клинични проучвания докато… не се появиха!
Едно двойно сляпо проучване, което изследва ефектите от приема на оцет за намаляване на телесните мазнини при мъже и жени с наднормено тегло. Сега, тук ги наричат затлъстели, но те са всъщност по-слаби от средностатистическия американец. В Япония всички с ИТМ над 25 се наричат затлъстели, докато средностатистическият американец е около 28,6. Но както и да е, взели около 150 души с наднормено тегло и на случаен принцип ги разделили на една от три групи: група с висока доза прием на оцет, при която хората пият напитка, съдържаща 2 супени лъжици ябълков оцет на ден; група с ниска доза, при която пият напитка, съдържаща само 1 супена лъжица ябълков оцет на ден; и плацебо контролна група, при която хората трябва да пият кисела напитка, която е направена така че да има същия вкус като оцета, но да използва различен вид киселина, така че в нея няма оцетна киселина.
Без други промени в храненето или физическата активност. Всъщност наблюдавали храненето им и им дали крачкомер, за да са сигурни, че единствената значителна промяна между трите групи е количеството оцет, което получават всеки ден. Ето от тук започнали. И само за един месец статистически значително намаляване на теглото както в групата с оцета, така и в плацебо групата, като по-високата доза се справя по-добре от по-ниската, като групата с оцета се подобрява месец след месец. Всъщност, след три месеца плацебо групата, която не правила нищо, всъщност покачила теглото си, както обикновено правят хората с наднормено тегло, докато групата с оцета значително намалила теглото си. Сега, дали загубата на тегло е всъщност значителна или просто статистически значима? Ами вие решете. Това е в килограми, така че в сравнение с плацебото, групата с 2-те супени лъжици оцет на ден отслабнали с 2 килограма до края на 12-те седмици. Това може да не звучи като много, но те постигнали това само за стотинки, без да се премахва нищо от диетата им.
И отслабнали, премахнали почти 2,5 см. от талията си, което предполага, че са изгубили и коремна мазнина, но изследователите продължили в тази посока и тествали това. Поставили изследваните субекти на коремна компютърна томография, за да могат всъщност директно да измерят количеството мазнини преди и след в телата им. Измерили количеството на повърхностните мазнини, висцералните мазнини и общите телесни мазнини. Повърхностните мазнини са мазнините под кожата, които подпомагат ръцете да изглеждат отпуснати и допринасят за поява на целулита. Но висцералните мазнини са убиецът тук. Това са мазнините, показани в бяло, които се натрупват около вътрешните ви органи и които издуват корема. И това са мазнините, които плацебо групата натрупвала, докато покачва тегло. Не е добре. Но както групата с ниска доза, така и групата с висока доза оцет, успели да отстранят около 6,5 кв. см от висцералните си мазнини според резултатите от томографията.
Сега, както всяка една стратегия за отслабване, тя работи само, ако я следвате. Месец след като спрели приема на оцет, теглото им отново се покачило, но това е просто допълнително доказателство, че оцетът действа. Но как?
Група изследователи във Великобритания предлагат обяснение: оцетните напитки са гадни. Те направили така наречената вкусна напитка, като смесили плодов сироп и оцет във вода и след това с големи трудности направили наистина ужасна неприятна оцетна напитка с бял, така и с винен оцет, която била толкова ужасна, че участниците в проучването всъщност им се гадило, след като я пиели, ето защо изяждали по-малко от храната, с която бил придружен оцетът. Така че ето – оцетът помага както за контрол на апетита, така и за приема на храната, въпреки че тези ефекти до голяма степен се дължат на съставките на плодовия оцет, които предизвикват чувство на гадене. И така, това ли се е случило тук? Дали групи с оцета просто са яли по-малко? Не, групите с оцета са изяждали приблизително същото количество, в сравнение с плацебо групата. Същата диета, но по-голяма загуба на тегло, вероятно благодарение на въздействието на оцетната киселина върху AMPK.
Сега, компютърните томографии правят това проучване много скъпо, така че не се изненадвам, че то е финансирано от компания, която продава оцет, което е добре, защото в противен случай нямаше да имаме тези невероятни данни. Но също така е лошо, защото това винаги ще ни оставя да се чудим дали източникът на финансиране някак си не е манипулирал резултатите. Но хубавото нещо за компаниите, които финансират проучвания за здравословни храни, независимо дали е компания за производство на киви или Националния борд на дините – watermelon.org – вижте го – това ли е най-лошото, което може да се случи? Ето тук например. Ако откритията се окажат фалшиви, в най-лошия случай салатата ви просто ще бъде по-вкусна.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/apple-cider-vinegar-help-weight-loss
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев