Едно двойно тайно рандомизирано проучване с плацебо контролна група установява, че телесното тегло и коремните мазнини се намаляват значително, ако се добави една-единствена супена лъжица оцет към ежедневното хранене, но има ли някакви ползи от консумацията на оцет, ако не сте с наднормено тегло? Ами, триглицеридите се нормализирали, а при две супени лъжици на ден имало и понижение в кръвното налягане, но тези ефекти може би са се дължали на загубата на тегло.
Освен вкуса, има ли някакви ползи за хората с нормално тегло от това да си поръсват оцет на салатата? Ами оцет за контрол на кръвната захар?
Ако давате на група хора огромни количества захар, половин чаша захар на ден, докато кръвната им захар се покачва, артериалната функция може да се влоши и колкото по-висока е кръвната захар, толкова повече се увреждат артериите. Има едно лекарство, обаче, което може да блокира усвояването на захар и чрез смекчаване на скока на кръвната захар с това лекарство може да се предотврати артериалната дисфункция, което показва, че вероятно това е полезно за сърцето, ако нямате голямо увеличение на кръвната захар след хранене и наистина, това колко скачат нивата на кръвната захар след хранене е показател за смъртността от сърдечно-съдови проблеми. Дали хората, които ядат много храни с висок гликемичен индекс, като захар и рафинирани зърнени храни, са склонни да имат повече сърдечни удари и инсулти? Да. И е по-вероятно да получат диабет, но може би хората, които ядат много корнфлейкс и бял хляб също имат и други лоши хранителни навици.
Диетите, които са подложени на тест, в рандомизирани контролирани проучвания и е доказано, че предотвратяват диабет, са именно тези, насочени към намаляване на наситените мазнини и увеличаване на консумацията на цели растителни храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни без да се обръща специално внимание на по-ниски или по-високи гликемични товари.
Лекарството е подложено на проверка все пак и се оказва, че смекчаването на скока на кръвната захар след хранене наистина изглежда намалява риска от развитие на диабет, както и намалява риска от инфаркти и високо кръвно налягане. И така, има ли някакъв начин, по който да се предотвратят тези скокове на кръвната захар без да се налага да се приемат лекарства? Ами, един от начините е да не приемаме по половин чаша захар на ден!
Да, лекарството може да забави развитието на атеросклероза. Вместо артериите, които достигат мозъка, да се стесняват толкова бързо с лекарството, те се стесняват само ето толкова бързо. Но не е ли по-добре да се храним по такъв начин, че всъщност да можем да излекуваме сърдечно- съдовото заболяване? Най-здравословната диета, която предотвратява скока на кръвната захар и мазнините след хранене, окислението и възпалението, е диета, основана върху цели растителни храни.
Ами ако наистина ви се яде много едно геврече? Вместо да мажете отгоре върху него лекарства, ако го намажете с малко бадемово масло, това може да смекчи скока на кръвната захар, причинен от рафинираните въглехидрати. Друг вариант е да потопите гевречето в малко балсамов оцет.
Консумацията на оцет с храната очевидно се използва като домашен лек при диабет преди да се появят лекарствата, но това не е подлагано на проверка до 1988 г. В края на краищата, колко пари можете да изкарвате от оцет? Според института за оцет, милиони долари, но едно лекарство за диабет, като Ресулин, може да ви докара милиарди; преди да бъде изтеглено от пазара заради убийството на твърде много хора, защото е спряло работата на черния им дроб. Фармацевтичната компания все пак се превърна в бандит, след като трябваше да плати по-малко от един милиард на скърбящите семейства, за да компенсира опасността.
Няма опасност от чернодробна недостатъчно обаче от фъстъченото масло, намазано на геврече, което намалява скока на кръвната захар наполовина, същото е и с оцета; ако сложите четири чаени лъжички ябълков оцет, разреден с вода, получавате същото смекчаване на увеличението на кръвната захар, а и получавате допълнителни предимства пред ядките, свързани с намаляването на нивата на инсулина в кръвта, нещо, което фъстъченото масло очевидно не може да прави, но вероятно е по-добре от един геврек със сьомга, тъй като рибата причинява тройно по-силна реакция на инсулина, или червено вино, което също увеличава нивата на инсулин, но не толкова, колкото рибата и също така изстрелва нагоре триглицеридите, въпреки че безалкохолното червено вино няма същия проблем. Ами оцетът?
Не само че една супена лъжица на ден може да подобри холестерола и триглицеридите с течение на времето, но и оцетът може да намали триглицеридите в рамките на един час след хранене, заедно с намаляване на кръвната захар и инсулина, което има най-много предимства от всичко останало.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/can-vinegar-help-with-blood-sugar-control
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев