Защо преминаването от бял ориз към кафяв дава възможност на хора с наднормено тегло значително да намалят теглото си, размера на талията, кръвното си налягане и нивата на възпаление в тялото си?
Смятаме, че причината може да е във фибрите. Кафявият ориз има четири пъти повече диетични фибри от белия, включително пребиотични видове, които стимулират растежа на полезните ни бактерии, което може да помогне за ефектите на кафявия ориз, предотвратяващи затлъстяването.
Освен пребиотичните фибри има всякакви видове витамини и минерали, които се губят когато кафявият ориз се смила на бял, заедно с фитонутриенти като гама оризанол, който теоретично може да помогне за смяна на предпочитанията на някой човек към по-здравословни храни. Има също така изследвания в съд на Петри, които предполагат, че може и да помогне за понижаване на холестерола, заедно с други съставки, които се съдържат в оризовите трици, които правят кафявият ориз кафяв, могат да възпрепятстват растежа на човешки ракови клетки чрез антиоксидантни средства, механизми на антипролиферацията и самоунищожаване на раковите клетки, модулация на имунната система и увеличаване на защитната бариера, но отново всичко това е само в епруветка, но не и при хора.
Има обаче две проучвания върху хора. Проучването за здравето на адвентистите установява, че кафявият ориз е една от четирите храни, свързани със значително понижен риск от колоректални полипи, които могат да се превърнат в колоректален рак. Яденето на сготвени зелени зеленчуци всеки ден е свързано с 24% по-нисък риск, както и на сушени плодове само три пъти в седмицата. Яденето на боб, нахут, грах или леща поне три пъти в седмицата е свързано с 33% по-нисък риск, но кафявият ориз изглежда събира с 40% по-нисък риск и това е само с една-единствена порция на седмица или повече.
В другото проучване се съобщава за увеличена мускулна сила след прием на хранителна добавка с кафяв ориз с надеждата, че може да осигури алтернатива на страничните ефекти на анаболните стероиди, но дозата, която те дават, е еквивалентна на 17 чаши кафяв ориз на ден, така че не е ясно дали това работи при по-практични дози.
Естествено оцветеният ориз, като черен или червен ориз, може да бъде по-хранителен от кафявия ориз. През последното десетилетие е установено, че тези естествени антоцианинови растителни пигменти могат да имат различни благотворни ефекти. Именно те правят боровинките сини, а червеното зеле – червено. Скорошното признание на факта, че диетите, богати на растителни храни, намаляват рисковете от рак създава ентусиазъм за изолиране на тези компоненти като фармацевтични средства, но защо просто не ядем боровинки или не добавим малко червено зеле към задушените зеленчуци и не сложим отгоре малко цветен ориз?
Черният, лилавият и червеният ориз и техните пигментни съединения доказано съдържат разнообразие от антиоксидантни, противоракови, против сърдечни заболявания, против диабет и алергии, но всичко това са проучвания, направени в лаборатория; все още нямаме клинични проучвания, но те имат всичко, което съдържа и кафявия ориз, плюс пет пъти повече антиоксиданти и всички тези допълнителни екстри, така че ето защо аз винаги готвя с червен, черен или лилав ориз или по-скоро моята оризоготвачка готви, винаги с една шепа леща или грах, сложен в мярка, тъй като те стават за едно и също време.
Но защо повечето хора не избират кафяв пред бял ориз? Ами, кафявият не е толкова траен на рафтовете на магазините, затова всъщност може да е по-скъп, въпреки че е по-малко преработен, докато белият ориз е като апокалипсис храна, дори сладките Twinkies са за срам пред него, той все още е годен за консумация дори и след 30 години, въпреки че до тогава може и да има лека миризма на пластилин.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/brown-black-purple-red-unlike-white-rice
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев