Има обширна научна литература, описваща положителното въздействие на хранителните вещества от растителната храна върху цялостното здраве и дълголетие. Обаче едва сега става ясно, че консумацията на храна предимно от растителен произход може да повлияе върху невровъзпалението, възпалението на мозъка, което води до експресия на цитозащитни, предпазващи клетките, и възстановяващи протеини. Едва през последното десетилетие бе постигнат забележителен прогрес в идеята, че оксидативният стрес и хроничното възпаление от ниска степен са главни рискови фактори, които стоят в основата на остаряването на мозъка, така че не е чудно, че антиоксидантните и противовъзпалителни храни могат да помогнат.
Мозъкът е особено уязвим към атаката на свободните радикали, оксидативния стрес, поради високото си съдържание на мазнини и котела с висока метаболитна активност. Не бихте искали мозъка ви да граняса. Така че човек би си помислил, че един от основните мастноразтворими антиоксиданти от храната, като бета-каротина, ще се намеси, но главният каротиноид, концентриран в мозъка всъщност е лутеинът; мозъкът просто го предпочита и го изсмуква.
Например, ако погледнете най-възрастните хора, както в проучването върху столетниците на Грузия, което признава, че окисляването е свързано с упадъка на когнитивната функция с възрастта, те смятат, че антиоксидантите от храната могат да играят важна роля в превенцията или забавянето на процеса, и затова разгледали осем различни антиоксиданти, витамин А, витамин Е и други и се оказало, че само лутеинът е свързан със значително по-добра когнитивна функция. Сега в това изследване разглеждат мозъчните тъкани на аутопсия. Но са малко закъснели. Как можем да проучим въздействието на храненето върху мозъка, докато сме още живи? Само да имаше начин физически да погледнем живия мозък със собствените си очи. Има! Със собствените си очи.
Ретината, гърба на очната ябълка, всъщност е продължение на нашата централна нервна система, продължение на мозъка по време на развитие, а точно в средата има една точка. Ето това вижда лекарят, когато погледне в окото ви с тази ярка светлина. Това място, наречено макула, е нашата HD камера, където получавате визия с най-висока резолюция, и тя е пълна с лутеин.
И наистина, нивата в ретината отговарят на нивата в останалата част от мозъка ви, така че очите ви могат да бъдат прозорец към мозъка. И така, сега най-накрая можем да проведе проучвания върху живи хора, за да видим дали храненето може да повлияе върху нивата на лутеин в очите, който отразява нивата на лутеин в мозъка, като така да видим дали това е свързано с подобрения в когнитивната функция. Наистина съществуват значителни връзки между количеството макулен пигмент, тези растителни пигменти като лутеина в очите, и резултатите от когнитивните тестове. Това може да се демонстрира на функционална магнитнорезонансна томография, което предполага, че лутеинът и свързаният с него растителен пигмент, наречен зеаксантин, подпомагат когнитивната функция в напреднала възраст като подобряват невралната ефективност, ефективността, с която комуникират нервите. Вижте това готино проучване върху целостта на бялото вещество чрез употребата на нещо, наречено дифузионно тензорно изображение, което предоставя уникални възможности да разгледаме свързаността на мозъчната мрежа, което ни позволява да проследяваме нервните пътища в мозъка. И изследователите успяват да докажат подобрена цялост на веригата въз основа на това колко лутеин и зеаксантин могат да видят в очите на хората – допълнителни доказателства за важната връзка между храненето и целостта на мозъка ни, особено в региони, които са податливи на нарушения, свързани с напредване на възрастта.
И така, дали пациентите с Алцхаймер имат по-малко от този макулен пигмент? Значително по-малко лутеин в очите, значително по-малко лутеин в кръвта и по-висока честота на макулна дегенерация, при която този пигментен слой бива унищожен. Дебелината на този растителен пигментен слой в очите ни може да се измери и може да бъде потенциален показател за начало на болест на Алцхаймер. Нека не чакаме обаче толкова дълго. Знаем, че плътността на макулния пигмент е свързана с когнитивната функция при възрастните хора. Какво ще кажете за хората на средна възраст?
Една видима последица от стареенето изглежда е загубата на някои аспекти на когнитивния контрол, което започва рано, на средна възраст, но не при всеки, което предполага, че може би има нещо като например храненето, което което би могло да причинява някои от тези разлики. Ето мярка за когнитивен контрол, която показва, че младите хора обикновено се справят по-добре от по-възрастните. Но по-възрастните хора, които имат високи нива на макулния пигмент, много лутеин в задната част на очите си, се справят значително по-добре. Тези резултати предполагат, че защитната роля на каротеноидите като лутеина в мозъка, може да се наблюдава на млада и средна възраст, десетилетия преди появата на по-очевиден когнитивен спад по-късно в живота.
Можете да вземете група 20-годишни и да видите отлична функция на слушане и разбиране при тези с повече макулен пигмент в очите. Вижте, нашият слухов апарат, слухът ни, както останалата част от централната ни нервна система, в края на краищата работи и се поддържа от диетата ни и ето защо не е изненадващо, че е чувствителна към приема на хранителни вещества през целия ни живот, включително и през детството.
По-високите нива на макулен пигмент се свързват с по-големи академични постижения сред учениците. Можете да погледнете очите на някое дете и да добиете представа за това колко добре то се справя с предмети като математика и писане. Това откритие е важно, защото макулният лутеин е променлив и може да бъде манипулиран чрез приеманата храна. Добре, добре, но къде се съдържа лутеин? Индустриите за производство на авокадо и на яйца обичат да се хвалят за това колко много макулни пигменти съдържат техните продукти, но истинските суперзвезди са тъмнозелените листни зеленчуци. Половин чаша кейл съдържа 50 пъти повече лутеин от едно яйце, една салата със спанак или омлет с 50 яйца?
И колкото по-рано, толкова по-добре. Бременните и кърмещите жени определено трябва да проверят препоръчителните ми ежедневни порции зеленолистни в приложението Daily Dozen. Но също така очевидно никога не е късно. Въпреки че може да се очаква някакво влошаване на когнитивната функция с напредване на възрастта, тези ефекти могат да бъдат по-слабо изразени сред хората, които ядат повече зеленолистни, но няма как да знаем със сигурност, докато не направим проучване, което ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/brain-healthy-foods-to-fight-aging
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев