В този нов преглед за приема на горски плодове и техните ярко оцветени пигменти, наречени антоцианини, се отбелязва, че четири от петте проучвания смятат, че повишеният прием се свързва със значително намаляване на риска от коронарна сърдечна болест – причина номер едно за смърт на мъже и жени – между 12% и 32%. По-ниският процент е от проучвания върху по-възрастни индивиди, а по-голямото намаляване на риска е наблюдавано при по-младите хора, така че може би колкото по-рано започнем да ядем боровинки, толкова по-добре? И може би колкото повече ядем, толкова по-добре – 47% намаление в риска от сърдечен удар за тези, които са в топ 10 на най-голяма консумация на боровинки. Това е почти едно към едно. За всеки 15 мг. увеличение на ден, 17% намаление на риска. И така, как можем да си набавим 100 мг. на ден? Чрез ядене на по-малко от половин чаша боровинки на ден, каквато е и препоръката ми за прием на боровинки от приложението Daily Dozen.
Защо обаче има такъв спад в риска? Какво общо имат боровинките със сърцето? Има над 20 рандомизирани контролирани проучвания, които тестват боровинките при над 1000 души и се оказва, че боровинките помагат за контролиране на лошия холестерол, кръвното налягане, телесното тегло, диабета и възпалението. Сега, много други растителни храни могат да направят това. Има ли нещо специално в боровинките? Като холестерол например. Всички растителни храни имат фибри. Фибрите понижават холестерола. Но дори и чая от боровинки може да понижи холестерола, дори и при деца, които са генетични предразположени към висок холестерол.
Преди смятахме, че само около 1 на 500 души имат този ген на високия холестерол, но сега става ясно, че съотношението може да бъде 1 на 250 души. И все пак за останалите 249, които си мислят, че високият холестерол просто се предава по наследство, по-вероятно е лошото хранене да се предава по наследство. Дори и да имате генетична мутация, какво ще стане, ако давате на децата си чай от боровинки – просто сушени боровинки на прах в пакетче чай, потопено в гореща вода за пет минути, така че те дори не ги приемат под формата на цяла храна. Е, можете да си представите, че водата става синя, след като пигментите проникват във водата и действително антиоксидантният капацитет на кръвообращението им се увеличава през шестте месеца, в които провели проучването.
Тук има две неща, които да се отбележат. На първо място, няма промяна в контролната група, както се очаква, но имайте предвид, че отнело три месеца на чая да има някакъв значителен ефект и след това, разбира се, шест месеца след като спрели да пият чая, те се върнали към изходно положение. Добре, но какво станало с техния холестерол? Никаква реална промяна в контролната група, но 30% спад на LDL-холестерола в групата с чая. Това е именно, което би се получило, ако на децата се дава лекарство със статин, а тук те просто е трябвало да пият някакъв вкусен чай. Но, разбира се, когато спрели чая, холестеролът им отново се покачил.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-blueberries-for-heart-disease
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев