По-голямата част от интереса към фталатите, група химикали, разрушаващи баланса на хормоните, които се съдържат в PVC пластмасата, е свързан със здравето на плода и на децата, особено по отношение на гениталното и поведенческо развитие, като например непълната вирилизация при бебетата момчета и намалената мъжественост по време на растежа им, а при момичетата – по-ранно начало на пубертета. Но какво да кажем за засегнатата хормонална функция при възрастните?
Мъжете, изложени на високи нива на фталати, имат по-ниски нива на тестостерон, но това се отнася за работниците в завод за пластмаса. В общото население доказателствата са смесени. Едно проучване в Швеция върху мъже на около 20 години не установява никакъв ефект върху тестостерона, докато едно американско проучване върху мъже на около 30 години показва обратното, при нива на излагане много по-ниски от тези на работниците в завода. Когато има противоречиви доказателства като тези, в идеалния случай бихме направили проучване, но няма как етично да изложим хората, затова учените са измислили по-сложни методи, като имплантиране на тестисите от човешки зародиши в мишки, за да поддържат растежа им, но ние искаме да знаем какви са ефектите върху тестисите на възрастни хора, което е по-трудно да се осигури… до сега. Било получено съгласие от всички донори. Сега, чувал съм за кръводарители, но това е едно съвсем друго ниво. Не, взели тестиси от пациенти с рак на простатата, които са се подложили на кастрация, за да контролират болестта си. И наистина успели да получат директни доказателства, че фталатите могат да възпрепятстват производството на тестостерон на нива, които се забелязват при проучвания върху общото население.
Ами рака на гърдата, причина номер едно за смърт на младите жени? Жени, работещи с пластмаси за автомобили и консервни кутии имат пет пъти по-голям риск от рак на гърдата, което предполага връзка, но поне в съд на Петри изглежда че фталатите не увеличават скоростта на растежа на рака на гърдата при нива на излагане, които се очаква да има населението като цяло, но наскоро се установи, че увеличава растежа на раковите клетки на гърдата в епруветка при нива, за които е установено, че циркулират в тялото на много жени. Следователно максималната допустима доза, определена от правителствата, трябва да бъде преразгледана.
Как може да се избегне това нещо? Ами, обикновено свързваме пластмасовите химикали с бутилки за вода, но това изглежда играе незначителна роля – по-голямата част идва от храната. Откъде знаем? Ако вземем група хора и ги накараме да спрат да ядат за няколко дни, получаваме значителен спад в количеството фталати, които се изхвърлят от урината им. Гладуването обаче не е много постоянно решение. За щастие може да забележим подобен спад само чрез приема на растителна храна за няколко дни, което ни дава представа къде се откриват повечето фталати. Въпреки че има няколко случая на повишаване на нивата в рамките на периода на гладуването след вземане на душ, което предполага и замърсяване на продуктите за лична хигиена.
Така че можем да съветваме пациентите да намалят излагането си на фталатите като избягват използването на ароматизирани продукти за лична хигиена, сапун и козметика, тъй като фталатите се използват като носител на аромати. Фталатите също така могат да се открият и в детските играчки, както и в… играчките за възрастни. От името на Датската агенция за опазване на околната среда, Датският технологичен институт направи запитвания за моделите на потребление. За да види какъв вид излагане човек може да получи, въз основа на най-лошите случаи. Тези, които работят зад гишетата в секс магазините се оказва, че притежават много малко познания за спецификациите на материите и затова самите те трябва да тестват. Оказва се, че „желето“ е пластмасово PVC – съдържа до две трети фталати като тежест. Въпреки че употребата лубриканти на основата на вода може да намали рисковете за здравето 100 пъти, те все пак могат да имат противоположен на очаквания ефект. Жените с най-високи нива на фталати, които се съдържат в телата им, имат над два и половина по-голяма вероятност да докладват за липса на интерес в сексуалната активност. И това не са жени, работещи във фабрики за консервни кутии, а имат типични нива на излагане за Америка.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/avoiding-adult-exposure-phthalates
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев