Единственият потенциален недостатък от яденето на твърде много сладки картофи е, че ако ядете прекалено много, ще имате жълт нос. Това се нарича каротенемия. Това е често срещано безобидно състояние, което се дължи на повишени нива на бета каротин в кръвта, за първи път е забелязано преди около един век, когато морковите се въвеждат в храненето на бебетата. Лекува се просто като се уверят родителите, че това е безопасно, но ако не искате детето ви да има жълт нос, можете да намалите приемът му на бета каротин и след няколко месеца ще е изчезнал.
Но именно цветът е това, което търсим, когато избираме от различните видове в супермаркета, наситеността на жълтия или оранжевия цвят на сладкия картоф е пряко свързана с хранителната му стойност, така че колкото по-наситен е той, толкова по-добре. Въпреки че, ако наистина търсите наситеност, сортовете сладки картофи варират не само от бяло до жълто и оранжево, но и до розово и много силно лилаво. Естествените пигменти, които сами по себе си могат да имат противоракови ефекти.
Кой е най-добрият начин за приготвяне на сладки картофи? Варенето всъщност може най-добре да запази антиоксидантната сила на сладките картофи, в сравнение с печенето и готвенето на парата. Ако сравните печенето и варенето с микроскоп, варенето помага за изтъняване на клетъчните стени и желиране на нишестето, което може да подобри бионаличността на хранителни вещества, докато в същото време е установено, че гликемичният индекс на варените сладки картофи е само наполовина този на печените, така че варенето осигурява по-малък скок на нивата на кръвна захар.
Не забравяйте обаче да оставите кората. Кората на сладкия картоф има почти десет пъти по-голяма антиоксидантна сила от вътрешността, антиоксидантен капацитет, сравним с този на боровинките, макар че наистина той спада сериозно когато е печен, което заличава над две трети, докато готвенето на микровълнова или варенето е значително по-умерено. Същото е и с останалата част от сладкия картоф. Печенето може да доведе до 80% спад в нивата на витамин А, два пъти повече от варенето, така че от гледна точка на хранителна стойност, варенето, а не печенето, могат да се препоръчат за начин на приготвяне на сладките картофи.
Варенето може да е най-добро, но сладките картофи са толкова невероятно полезни, че най-добрият начин да ги приготвите, е този, който ще ви накара да изядете най-много от тях, с изключение на пърженето в голямо количество мазнина, което може да доведе до образуване на акриламид, потенциален канцероген за хората.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-way-to-cook-sweet-potatoes
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев