Въпреки че най-широко приетите и добре установени практически насоки еднозначно изискват промяна на начина на живот като първа линия на лечение, лекарите често не следват тези насоки. Но все пак интервенциите в начина на живот са често пъти по-ефективни за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания, хипертонията, сърдечната недостатъчност, инсулт, рак, диабет и смърт поради каквито и да било причини отколкото почти всяка друга медицинска интервенция.
Можем да извлечем някои полезни уроци от войната с тютюна, пише д-р Нийл Барнард в журнала по етика на Американската медицинска асоциация. Когато той самият спрял да пуши през 80-те, смъртността от рак на белите дробове достигнала връх в САЩ, но оттогава е намаляла с намалелите нива и на тютюнопушенето. Лекарите вече не казвали на пациентите да дадат почивка на гърлото си като изпушат една свежа цигара. Лекарите разбрали, че са по-ефективни когато съветват пациентите да спрат тютюнопушенето, ако самите те нямат вече петна от тютюн по пръстите си. С други думи, лекарите започнали от ролята на наблюдатели – – или дори мотиватори – и станали водещи в борбата срещу тютюнопушенето. И днес, казва той, растителните диети са хранителния еквивалент на отказване от пушенето.
Ако съберем най-добрите световни безпристрастни научни специалисти и експерти по хранене, няма да има почти никакви спорове относно основните свойства на доброто хранене. За съжаление, повечето лекари са неграмотни по отношение на храненето. И още по-лошо, те не знаят как да използват най-мощното лекарство, с което разполагат: храната.
Съветите на лекаря са от значение. Когато лекарите кажат на пациентите си да подобрят диетата си, което се определя като намаляване на месото, млечните продукти и пържените храни, пациентите са по-склонни да направят промени в храненето си, когато техните лекари ги посъветват за това. И може да подейства още по-добре, ако лекарите практикуват това, което проповядват. Изследователи от Емори разделили пациенти на две групи, като едни гледат едно видео, а другите – друго. В едното видео една лекарка накратко обяснява нейните собствени навици на хранене и упражнения и имала каска за велосипед и ябълка, които се виждали върху бюрото й, а в другото видео тя не обсъжда собствените си навици, а ябълката и каската липсвали. Например и в двете видеа лекарката посъветва пациентите си да намалят месото, да не закусват месо и да не обядват или вечерят нещо с месо поне половината от дните като просто начало на подобряване на храненето си, но във видеото, в което се разкрива, лекарката заявява, че тя самата успешно е намалила месото и може би не е изненадващо, че пациентите оценяват тази лекарка като по-надеждна и мотивираща. Така че лекарите, които вървят по същия път – буквално – и имат по-здравословни хранителни навици, може не само съветват повече по отношение на храненето и спортуването, но също така изглеждат по-достоверни или мотивиращи когато го правят.
Това може дори да ги направи по-добри лекари. Едно рандомизирано контролирано интервенционално проучване за прочистване на режима на хранене на лекарите, наречено „Насърчаване на здравето чрез личен опит“, установява, че личния живот на лекарите е пряко свързан с тяхното клинично представяне. Собственото подобрение на благосъстоянието и начинът на живот се предава на пациентите и клиниките, което предполага допълнителна стратегия за постигане на успешно насърчаване на здравето.
Готови ли сте за най-добре пазената тайна в медицината? При подходящи условия тялото се самолекува. Лечението на сърдечно-съдови заболявания, например, с подходящи промени в хранителния режим е добро лекарство, намалява смъртността без никакви странични ефекти. Да, трябва да продължим да правим изследвания, но обучението както на лекарите, така и на пациентите за съществуващите познания по отношение на силата на храната като лекарство, може би е най-добрата инвестиция, която можем да направим.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-kept-secret-in-medicine
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев