Един систематичен преглед на рандомизирани контролирани проучвания върху приема на DHA от бременни и кърмещи жени не успява да намери ясни и последователни кратки или дълготрайни ползи за психомоторното, психическото, визуалното или физическото развитие.
Може би приемането на DHA по време на бременност няма ефект, защото тялото ни не е глупаво и предпазва растежа на мозъка на бебето чрез изтегляне от депата на DHA на майката, като по този начин увеличава производството на майчиния синтез на DHA и го пренася към плода. Но какво ще стане, ако майките нямат в началото големи депа?
С други думи, може би DHA не успява да помогне на жените, които вече имат достатъчно, но може би жените с много нисък прием биха имали полза от DHA под формата на добавка. Първо, интересно е да се отбележи, че дори през 1978 г. изследователите препоръчваха растителната диета като начин на хранене при лечението на нашия убиец номер едно. Но бебета, кърмени от веган майки, имат значително по-малко DHA в кръвта си, вероятно защото майките са имали значително по-малко DHA в кърмата си.
Въпросът е дали тези разлики имат някакви последствия? Растежът и развитието на децата веганчета и вегетарианчета са нормални, стига да приемат витамин B12. Няма доказателства, че нервните или интелектуалните функции са влошени. Всъщност двете проучвания, които имаме върху децата вегетарианчета, показват, че те имат по-висок коефициент на интелигентност, въпреки че това може да се дължи на факта, че родителите им са склонни да бъдат по-добре образовани. Но въпреки че децата изглеждат добре, това не изключва възможността да имат някои фини различия в зрителната или невралната функция.
Би било интересно да се сравни функцията на бебетата, които получават кърма от майка веган с нивата при останалото население. Можете да видите, че веганите имат 14, вегетарианците 30, а месоядните – 37. Това проучване сравнява нула с 32, 64 и 96 и се оказва, че 32 действа по-добре от нула, но над 32 не се добавя нищо положително. Това би могло да обясни защо общото население на 37 няма полза от допълнителна доза DHA. Но какво да кажем за 14? Повечето проучвания на това ниво не показват никаква полза пред нула, макар че едно проучване открива ползи при прием на добавка с нива 5, но това не ни помага.
Сега, само защото бебетата, които се кърмят от майки веганки, имат значително по-ниски нива на DHA в кръвта, не означава непременно, че те има по-ниски нива и в мозъка си, където именно е важно какви са нивата. Това, от което се нуждаем, е рандомизирано, контролирано проучване върху хора, които не ядат риба и приемат хранителна добавка DHA. До тогава ще остане неясно. И така, какво трябва да направят бременните и кърмещите жени, които избягват да ядат риба, през това време? Ниският прием на DHA не е задължително да означава недостатъчност на DHA на плода, но тези нови данни показват, че някои бебета може би не получават достатъчно и биха могли да имат полза от това майките им да приемат хранителна добавка. И така, препоръчвам на бременните и кърмещите жени на растително хранене да следват определените препоръки, за да получават около 200 мг. готова форма на DHA от незамърсен източник като например масло от водорасли, което вероятно е най-добрата комбинация за всички жени, като се има предвид състоянието на нашия свят, за да се сведе до минимум излагането на влиянието на токсични замърсители, като например диоксините, полихлорирания бифенил и живака.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/should-vegan-women-supplement-with-dha-during-pregnancy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев