До 70-годишна възраст един на всеки пет души ще страда от увреждане на когнитивната функция, а след 5 години половината ще преминат към деменция, като преминаване от когнитивно увреждане без деменция, към деменция и смърт. Колкото по-рано успеем да забавим или спрем този процес, толкова по-добре.
Въпреки че нямаме ефективно лечение за болестта на Алцхаймер, дори интервенциите само за контролиране на рисковите фактори могат да предотвратят милиони случаи. По този начин се полагат огромни усилия върху откриването на рисковите фактори за Алцхаймер и развитие на лечение за тяхното намаляване.
През 1990 г. едно малко проучване на 22 пациенти с Алцхаймер съобщава, че те имали високи концентрации на нещо, наречено хомоцистеин, в кръвта си. Историята с хомоцистеина започва през 1969 г., когато един Харвардски патолог съобщава за два случая на деца, единият от 1933 г., чиито мозъци се превърнали на пихтия. И двете деца страдали от изключително редки генетични мутации, които довели до ненормално високи нива на хомоцистеин в телата им. И така, възможно ли е, попитал той, този хомоцистеин да причинява увреждане на мозъка дори при хора без генетични мутации?
Сега сме в 21 век и хомоцистеинът се счита за силен, независим рисков фактор за развитието на деменция и болест на Алцхаймер. Наличието на нива в кръвта над 14 може почти да удвои риска. В проучването Framingham се оценява, че 1 на всеки 6 случаи с Алцхаймер могат да се дължат на този повишен хомоцистеин в кръвта, за който сега се смята, че играе роля в увреждането на мозъка, влошаването на когнитивната функция и паметта. Нашето тяло може да изхвърли излишния хомоцистеин обаче, като използва три витамина: фолат, витамин B12 и витамин B6. Защо не опитаме?
Независимо колко много проучвания открият връзка между високия хомоцистеин, когнитивното увреждане, деменцията или болестта на Алцхаймер, причинно-следствената роля може да бъде потвърдена само чрез интервенционни изследвания.
Първоначално резултатите са разочароващи; добавянето на витамините изглежда не действа. Но проучванията са проследявали невропсихологическите оценки, които са по-субективни, в сравнение със структурните невроизображения – реално да се види какво се случва с мозъка.
И едно двойно тайно рандомизирано контролирано проучване установява, че понижаването на хомоцистеина с витамините от B група може да забави скоростта на развитие на мозъчната атрофия при хора с леко когнитивно увреждане. С напредването на възрастта нашият мозък бавно атрофира, но свиването е много по-ускорено при пациенти, страдащи от Алцхаймер. Установена е един вид неравномерна скорост на свиване при хора с леко когнитивно увреждане. Така че мнението е, че може би, ако можехме да забавим скоростта на загуба на мозъка, бихме могли да забавим и развитието към болест на Алцхаймер. И така, опитали се да дават на група хора витамини от В група в продължение на две години и установили, че това значително намалило скоростта на свиване на мозъка. Скоростта на атрофия при хората с високи нива на хомоцистеин била намалена наполовина. Едно просто, безопасно лечение може да забави ускорената загуба на мозък.
Последващо проучване установило, че лечението с витамини от В група намалява до 7 пъти мозъчната атрофия в региони, които са особено уязвими към болестта на Алцхаймер. Ето и количеството мозъчна атрофия в продължение на две години в плацебо групата; ето количеството загуба при групата с прием на витамини от група В. По-малко загуба на мозък.
Сега благоприятният ефект на витамините от група B беше ограничен до тези с висок хомоцистеин, което показва относителен дефицит на някой от тези три витамина. Затова не е ли по-добре да не развиваме дефицит преди да е станало късно? Повечето хора си набавят достатъчно В12 и В6, но причината тези хора да се окажат с нива на хомоцистеин 11, е, че те вероятно не са си набавяли достатъчно фолат, който се среща предимно в бобовите и зеленолистните. 96% от американците дори не достигат минималното препоръчително количество тъмнозелени листни зеленчуци – същата жалка бройка, която не достига и минималното препоръчително количество бобови.
Всъщност, ако накарате хората да ядат здравословно, на растителна диета, нивата им на хомоцистеин ще намалеят с 20% само за една седмица, от около 11 до 9. Фактът, че те показват значително понижаване на хомоцистеина без никакви хапчета, без хранителни добавки дори за една седмица, предполага, че може да са действали множество механизми. Те предполагат, че това може да се дължи на фибрите. Всеки грам ежедневна консумация на фибри може да повиши нивата на фолат в кръвта с почти 2%, вероятно като увеличава производството на витамина в дебелото черво от нашите полезни чревни бактерии. Това също може да се дължи и на намаления прием на метионин. Ето от къде идва хомоцистеинът. Хомоцистеинът е вторичен продукт от разграждането на метионина, който идва предимно от животински протеини. И така, ако дадете на някой човек бекон и яйца на закуска, а след това пържола за вечеря, можете да получите тези увеличения на нивата на хомоцистеин в кръвта. По този начин намаленият прием на метионин при растителното хранене може да бъде друг фактор, допринасящ за тези по-ниски, по-безопасни нива на хомоцистеин.
Иронията, разбира се, е, че хората, които са на растително хранене дългосрочно, не само в някой здравословен спа център за една седмица, имат ужасни нива на хомоцистеин. Хората, които ядат месо, имат 11 като ниво, но вегетарианците са почти към 14, а веганите на 16. Защо? Те си набавят повече фибри и фолат, но не получават достатъчно витамин В12. Повечето вегани могат да бъдат класифицирани като страдащи с голяма вероятност от хиперхомоцистеинемия, твърде много хомоцистеин в кръвта, защото повечето вегани в това проучване не са взимали хранителна добавка витамин В12 или не са яли храни, обогатени с В12, което е от решаващо значение за всеки, който е на растително хранене. Но ако вземете вегани и им дадете В12, нивата на хомоцистеина им могат да паднат под 5. Защо не само до 11? Причината, поради която хората, ядящи месо, са останали на 11, е вероятно, защото не са си набавяли достатъчно фолат. Но след като веганите получават достатъчно В12, те биха могли най-накрая да се възползват от предимствата на своето растително хранене и да излязат с най-добрите нива от всички.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/preventing-brain-loss-with-b-vitamins
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев