Една от причините, поради които кърмените бебета могат да имат по-добро когнитивно и визуално развитие, е защото човешкото мляко съдържа дълговерижни полиненаситени мастни киселини като омега 3 DHA, докато повечето налични храни за кърмачета не съдържат, въз основа на данни като тези, където на кърмачета, на които им е дадено контролно адаптирано мляко без DHA не се справили толкова добре, колкото тези, на които им е дадено адаптирано мляко, обогатено с DHA. Нито едно не се справило толкова добре колкото кърмените бебета, които служат като златен стандарт. Но това беше достатъчно, за да убеди производителите на адаптирано мляко да започнат да добавят DHA към млякото за кърмачета още през 2002 г.
Въпросът тогава става колко трябва да се добави? Лесно е, нали? Добавете толкова, колкото се съдържа естествено в кърмата. Нивото на DHA в кърмата обаче варира изключително много, в зависимост от това какво яде майката. Например, има ги всичките тези здрави популации, които не приемат никаква морска храна и имат много по-ниски нива в млякото и изглеждат добре, така че това създава трудности в определянето на оптималното количество, което да се добави в адаптираното мляко. Или това какво ще препоръчаме за бременните и кърмещите жени. Насоките за консенсус препоръчват на жените да се стремят към консумация средно по 200 мг. дневно DHA по време на бременност. Разбира се, това не е толкова просто, колкото насърчаването на жените да ядат повече риба, поради токсичните замърсители, като живака, които са толкова много за повечето риби, като например риба тон, че увреждането на мозъка, причинено от живака, ще превиши ползите от DHA.
И някои замърсители, като например полихлорирания бифенил, могат да останат в тялото ни в продължение на десетилетия и затова не е достатъчно просто да се храним здравословно по време на бременност.
Ами пречистеното рибено масло? Методите, които производителите на хранителни добавки използват, като дестилация, оставят значителни количества полихлориран бифенил и други замърсители в продуктите, толкова много, че взети по указания, маслото от сьомга, херинга и риба тон ще надхвърли допустимия дневен прием на токсичност.
За щастие човек може да получи ползите без рисковете като приема DHA от водорасли вместо това, откъдето го получава и рибата, и така бременните и кърмещите майки могат да пропуснат средния доставчик – рибата и да си набавят DHA директно от източника на дъното на хранителната верига, където няма да се притесняваме за токсичните замърсители.
Но доскоро мислехме, че всеки човек трябва да приема тези многоверижни омега 3 мастни киселини за сърцето си. Сега балансът на доказателствата е такъв, че лекарите не трябва да препоръчват прием на рибено масло или консумация на риба само като превенция на коронарната болест на сърцето. Но какво ще кажете за бременни и кърмачки? Какво показват най-новите научни доказателства? Ако вземем заедно всички проучвания, ще се окаже, че добавянето на DHA към адаптираното мляко не изглежда да помага на когнитивната функция на кърмачетата в крайна сметка, подобно на други скорошни компилации от доказателства, които не показват значителна полза. Всъщност, поне четири мета-анализа или систематични прегледи са стигнали до подобно заключение. Сега, те се основават най-вече на стандартни серии от измервания, известни като измерванията на Байли за развитието на бебетата. Може би, ако се използват други тестове, ще има различни резултати? Но досега нямаме късмет. Приемът на DHA от жените по време на бременност не изглежда да помага с други резултати като концентрация или работна памет.
Въпреки че може да няма никакви значителни ползи за познавателната способност на кърмачетата, какво ще кажете за други неща като зрението? Проведени са шест проучвания до днешна дата с прием на хранителна добавка от бременни жени. Четири от тях не установили никакъв ефект, а две, които показали някакви ползи, имали няколко проблема. И така, ние наистина не знаем в този момент. Но хей, ако всички проучвания до сега или не показват нищо, или показват някакви ползи, защо не просто да ги накарате да грешат от гледна точка на предпазливостта?
Да, няма ясни и последователни ползи, но има нови проучвания върху това, които излизат постоянно. Ако това е безвредно, може би жените трябва просто да го приемат за всеки случай. Проблемът е, че може и да не е безопасно в големи дози. В едно проучване, в което на жените им е дадена огромната доза от 800 мг. DHA на ден по време на бременност, бебета момиченца, които били изложени на по-високи дози DHA в утробата, са имали по-ниски резултати при проверка на езиковите способности и имало по-голяма вероятност да имат забавено езиково развитие в сравнение с бебетата момиченца от контролната група.
Така че липсата на ясни положителни ефекти, заедно с възможното наличие на негативни ефекти при децата, повдига въпроса дали приемът на DHA добавки е оправдан. Но това била наистина голяма доза, което предполага, че може и да има оптимално ниво на DHA, под и над което DHA добавката може да се окаже вредна за развиващия се мозък. Така че може би твърде много е вредно. Ами твърде малко? Ще разгледаме това в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/pregnant-breastfeeding-women-take-dha
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев