Един систематичен преглед и мета анализ от 2014 г. върху моделите на хранене и депресията стига до заключението, че здравословният режим на хранене е значително свързан с намалена вероятност от развитие на депресия. Но от 21 проучвания, които успели да открият в медицинската литература, намерили само едно рандомизирано контролирано проучване, като се счита, че това е видът проучване, което осигурява най-високото ниво на доказателства. И това е проучването, което показах в „Подобряване на настроението чрез хранене“, в което премахването на месото, рибата, пилешкото и яйцата подобрява няколко показатели на настроението само за две седмици.
Знаем, че хората, които се хранят само с растителна храна, обикновено имат по-стабилно настроение – по-малко напрежение, тревожност, депресия, гняв, враждебност и умора, но няма как да знаем дали има причинно-следствена връзка, докато не направим проверка, което най-накрая станало. Но какво би могло да доведе до такива бързи резултати? Ами, вегетарианското хранене наистина ни дава по-добър антиоксидантен статус, което може да помогне с депресията.
Също така, както вече споменах как консумацията дори само на едно богато на въглехидрати ядене може да подобри депресията, напрежението, гнева, объркването, тъгата, умората, бдителността и спокойствието сред пациентки с предменструален синдром, ами в дългосрочен план?
Мъже и жени с наднормено тегло са разделени на групи, като едните приемат нисковъглехидратна високомазнинна диета, а другите – високовъглехидратна нискомазнинна диета за една година. До края на годината кой е имал по-малко депресия, тревожност, гняв и враждебност, чувство на отчаяние, напрежение, умора, повече сила, по-малко объркване или нарушения на настроението? Хората на нисковъглехидратно хранене са представени в черни кръгчета, а хората на нискомазнинно хранене – в бели кръгчета. Тези устойчиви подобрения в настроението при нискомазнинната група, в сравнение с нисковъглехидратната група, са в съответствие с резултатите от епидемиологичните проучвания, които показват, че храненето с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на протеини е свързано с по-ниски нива на тревожност и депресия и има благоприятно въздействие върху психическото състояние.
Общото количество мазнини в храната не се променя обаче в това проучване. За разлика от вида мазнини. Техният прием на арахидонова киселина паднал до нула.
Арахидоновата киселина е възпалителна омега-6 мастна киселина, която може да повлияе негативно върху психичното здраве чрез поредица от невровъзпаления. Може да възпали и мозъка ни. Високите нива в кръвта са свързани с по-голяма вероятност за риск от самоубийство, например и тежки депресивни епизоди. Как можем да стоим далеч от това?
Американците са изложени на арахидонова киселина най-вече чрез консумацията на пилешко и яйца. Но когато премахнете пилешкото и яйцата, както и другото месо, могат да се премахнат формите на арахидонова киселина от храненето ни.
И въпреки че проучванията с висококачествено лечение, проучващо влиянието на храненето ни върху депресията, са много малко, има един успешен 2-седмичен опит, но има и друг, още по-добър: какво ще кажете за 22 седмици?
Служители на голяма застрахователна корпорация с наднормено тегло или диабет получават или ежеседмични инструкции за пълноценно растително хранене с цели храни или никакви инструкции в продължение на пет и половина месеца. Няма ограничение в порциите, няма броене на калории и на въглехидрати. Няма промяна във физическата активност. Не са осигурени ястия, но кафенето в офиса започва да предлага ежедневни опции като леща, супа минестроне, бурито с боб.
Без месо, яйца, млечни, олио или други боклуци, и все пак хората докладвали по-голямо удовлетворение от храненето, в сравнение с участниците в контролната група, които не са имали ограничения за диетата. Но как се справили? Повечето участници в групата с растителното хранене съобщават за подобрено храносмилане, увеличена енергия, по-добър сън от обичайния на 22-ра седмица, в сравнение с контролната група.
Те също така съобщават за значително подобряване на физическата форма, общото здраве, жизнеността и психичното здраве. Ето резултатите, представени графично, където групата с растително хранене побеждава контролната група при почти всеки показател. Има и значителни подобрения в продуктивността, за които се смята, че се дължат до голяма степен на подобренията в здравето. Така че това, което изследването показва, е, че диета без холестерол е приемлива, не само в изследователска среда, но и в типична корпоративна среда, подобрявайки качеството на живот и продуктивността с ниски разходи. Всичко, от което се нуждаем сега, е голямо, рандомизирано проучване, което да потвърди, но не сме имали такова до сега.
Десет корпоративни сайтове в цялата страна от Сан Диего до Макон, Джорджия. Същата среда, като преди. Може ли програма за растително хранене в мултицентрова корпоративна обстановка да подобри депресията, тревожността и продуктивността? Да. Значителни подобрения на депресията, тревожността, умората, емоционално благополучие и ежедневната работа. Промените в начина на живот имат все по-очевидна роля за физическото и менталното здраве, а сред най-ефективните такива е употребата на растително хранене.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/plant-based-diets-for-improved-mood-and-productivity
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев