Болестта на Паркинсон е нарушение на движението, което поразява 1% от по-възрастното население и е 14-та водеща причина за смърт в Съединените щати. Наистина не знаем какво причинява болестта, но знаем, че хората, които са пушели, изглежда, че имат наполовина риск спрямо останалите. Разбира се, пушенето е много вредно за здравето; всяка полза, извлечена от намаление на риска от болест на Паркинсон е много по-малка от повишения риск от рак, сърдечно-съдово и белодробно заболяване, но това не трябва да ни пречи да оценим съставките на тютюна за възможни неврозащитни ефекти, а никотинът може да е главен участник.
Ако никотинът е отговорен за неврозащитните ефекти, има ли някакъв начин да извлечем ползите без рисковете? Откъде идва никотинът? Тютюневото растение. Има ли други растения, които съдържат никотин? Ами тютюнът е от семейство Картофови – това означава, че тютюнът, доматите, картофите, патладжаните и чушките са от едно и също семейство. И познайте какво? Всички те съдържат никотин.
Ето защо не можете да различите дали някой е пушач, само чрез търсене на наличието на никотин в изрезките на ноктите им, защото непушачите също имат малко никотин в ноктите си. Той е и в храната ни, но колко? Средното количество от храната е сто пъти по-малко, отколкото това, което получаваме с една-единствена цигара, така че въпреки че знаем от 15 години, че има никотин в кетчупа, това е отхвърлено като незначително. Но след това разбираме, че дори само едно или две всмуквания от една цигара могат да наситят половината от никотиновите рецептори на нашия мозък, така че не е нужно много. И след това научихме, че дори само излагането на вторичен дим може да намали риска от Паркинсон, а в това няма много никотин. Всъщност човек би бил изложен само на около 3 микрограма никотин, ако работи в някой одимен ресторант, но това е същото, което може да се получи, ако човек се храни в ресторант без тютюнев дим. Така че приносът на никотина от храната чрез прием на полезни зеленчуци може да бъде много важен. И така, изследователите решиха да направят проучване.
Гледайки консумацията на зеленчуци от семейство Картофови като цяло, те може би са намерили по-нисък риск, в сравнение с други зеленчуци, но различните зеленчуци имат различно съдържание на никотин. Не открили нищо в патладжана, само малко в картофите, малко в доматите, но най-много в чушките, и така, когато това било взето предвид, се появила много по-ясна картина. Открили, че приемът на повече чушки означава по-голяма защита, и както може да се очаква, ефектът от яденето на храни, съдържащи никотин, основно се проявява при непушачи, тъй като никотинът от дима вероятно би попречил на какъвто и да е ефект от храната.
Така че това може да обясни защо са установени защитни асоциации за болест на Паркинсон и консумацията на домати, картофи и средиземноморска диета, богата на домати и чушки. Възможно ли е зеленчуците от семейство Картофови също да помагат и с лечението на Паркинсон? Е, резултатите от проучванията на никотинова смола и пластири са ненадеждни. Така че може би никотинът помага само с предотвратяването на първо място или може би причината изобщо не е никотинът, а някои други фитохимикали в семейството на тютюна и чушките?
Стигат до заключението, че откритията им трябва да се възпроизведат, за да се установи причинно-следствената връзка преди да се обмислят хранителните интервенции за предотвратяване на болестта на Паркинсон, но когато хранителната интервенция просто включва ядене на повече вкусни, здравословни храни, като пълнени чушки с доматен сос, не виждам причина защо да чакаме.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/peppers-and-parkinsons-the-benefits-of-smoking-without-the-risks
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев