Центърът за контрол и превенция на заболяванията празнува 50-годишния юбилей от важния доклад на Ръководителя на американската здравна служба върху пушенето, който се счита за едно от най-големите постижения в общественото здраве на нашето време, първият от 30 други такива подобни доклада от Ръководителя на американската здравна служба относно тютюнопушенето. Вътрешните записи в самата тютюнева индустрия документират нейната реакция. Основните критики към доклада включват пренебрежително отношение към разходите за тютюнопушене. Ръководителят на Американската здравна служба твърди, че пушенето струва милиарди долари на американската нация, а тютюневата индустрия отбелязва, че тютюнопушенето спестява пари за страната като увеличава броя на хората, които ще умрат по-рано след пенсиониране, така че няма да е нужно да се плаща за социални осигуровки и медицинска грижа. Всъщност, ако бяхме наистина патриоти, може би трябва да насърчаваме тютюнопушенето, за да помогнем за балансирането на бюджета.
Но те също така критикуват Ръководителя на Американската здравна служба за липса на баланс по отношение на ползите от тютюнопушенето. Човек трябва да търси доста усилено, за да намери някакво съгласие в доклада някъде, че пушенето не е изцяло вредно, нещо, което тютюневата индустрия обича да повдига като тема когато свидетелства пред Конгреса. Ползите за здравето включват чувството за благополучие, задоволство и щастие, и всичко останало. Но освен цялото това щастие, което Ръководителят на Американската здравна служба се опитва да изгаси, той дори не споменава, че пушачите изглежда са предпазени срещу болестта на Паркинсон.
Повече от 50 проучвания през последния половин век доста неочаквано показват, че употребата на тютюн е свързана с по-ниска честота на болестта на Паркинсон. Сега над 5 дузини проучвания. Да, но пушачите вероятно ще умрат преди да имат дори шанса да развият Паркинсон. Не, не е това; установява се предпазен ефект на всички възрасти.
Може би това е защото пушачите са склонни да пият кафе? Знаем, че консумацията на кафе сама по себе си предпазва. Но не, предпазният ефект на пушенето остава, дори и след внимателно контролиране на приема на кафе.
Може би сме наследили някаква склонност и към двете – да не пушим и да развием Паркинсон? Само ако можехме да клонираме някой, който да има същото ДНК. Можем. Нарича се еднояйчни близнаци. И все пак връзката се запазва, което предполага истински биологичен предпазен ефект на пушенето на цигари.
Не бързайте толкова – може би необикновено ниската честота на Паркинсон сред пушачите е пример за обратна причинно-следствена връзка. Може би пушенето не предпазва от Паркинсон; може би болестта Паркинсон предпазва от тютюнопушене.
Може би има нещо в мозъка на хора с Паркинсон, което си кара по-лесно да откажат цигарите. Или може би неуспехът за развитие на навика за пушене преди всичко е ранно проявление на болестта. За да се провери, изследователи проучват деца, които са изложени на влиянието на тютюневия дим от родителите си. Сега, ако пораснат и имат по-малка честота на поява на Паркинсон, то това би потвърдило защитната връзка и наистина било така. Така че пушенето наистина изглежда играе предпазна роля срещу Паркинсон. Но кой го е грижа? Как ни помага това? Искам да кажа, над 20 милиона американци умират като резултат от тютюнопушенето след доклада на Ръководителя на американската здравна служба. Така че, дори и да не ни е грижа дали ще умрем от рак на белите дробове и емфизем, дори и ако просто се интересуване за мозъка си, все пак няма да пушим, защото пушенето е значителен рисков фактор и за инсулт. Защо изобщо го споменавам? Освен ако нямаше начин да получим ползите от тютюнопушенето без рисковете чрез начина си на хранене, което ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-something-in-tobacco-protective-against-parkinsons-disease
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев