И преди съм проучвал как добавянето на боровинки към храната може всъщност да заличи негативните ефекти на високо гликемичните храни, но колко точно боровинки? Целта на това изследване е да се определи минималното ниво от консумацията на боровинки, при която потребителят може реалистично да очаква да получи антиоксидантни ползи след яденето на боровинки с някаква захарна зърнена закуска. Ако изяждаме по една купа корнфлейкс без боровинки, в рамките на два часа се създават толкова много свободни радикали че това ни поставя в оксидативен дълг. Антиоксидантната сила на нашия кръвен поток спада под нивото, от което сме започнали преди закуска, тъй като антиоксидантите в тялото ни се изчерпват. А една четвърт чаша боровинки не изглежда да помага много. Но половин чаша боровинки успява.
Какво ще кажете за плодове за диабетици? Повечето насоки за хранене препоръчват висок прием на храни, богати на фибри, включително плодове, защото са толкова полезни – антиоксиданти, противовъзпалителни, подобряват артериалната функция, намаляват риска от рак, някои специалисти обаче имат притеснения относно съдържанието на захар в плодовете и затова препоръчват ограничаване на приема на плодове. Добре, нека тестваме. Диабетиците били разделени на две групи, едната група е инструктирана да изяжда поне по две парчета плод на ден, а другата – най-много по два броя плод на ден. Групата с по-малко плодове намалила количеството плодове и това нямало никакъв ефект върху контрола на диабета или теглото, така че приемът на плодове не трябва да бъде ограничаван при пациенти с диабет тип 2.
Литературата показва, че умерените дози фруктоза могат всъщност да имат полза за контрола на кръвната захар. Така че приемът на плод с всяко хранене се очаква да понижи, а не да повиши кръвната захар. Прагът за токсичност на фруктозата може да бъде около 50 грама. Проблемът е, че това е сегашната средна консумация на фруктоза при възрастните, благодарение на индустриалния прием на захар, трапезната захар и високофруктозния царевичен сироп. Така че нивата на половината от всички възрастни са вероятно над прага за фруктозна токсичност, а юношите в момента на 75%.
Сега, това е лимитът за добавена захар или общо за цялата фруктоза? Ако не искаме повече от 50 и има около 10 в едно парченце плод, не трябва ли да не ядем повече от 5 плода на ден? Цитат от Харвардското писмо за здравето, „Проблемите с фруктозата и захарта идват, когато те биват добавени към различни храни. Плодът, от друга страна, е полезен в почти всякакви количества.“ Какво означава почти? Можем ли да изяждаме по 10 плода на ден? Какво ще кажете за двадесет плода на ден? Това всъщност е проучвано вече.
Седемнадесет души били принудени да изяждат по 20 порции плодове на ден. Въпреки изключително високото съдържание на фруктоза в храната, вероятно около 200 г/ден, което се равнява на 8 кенчета сода, изследователите не са докладвали никакви странични ефекти (а е имало всъщност ползи) за телесното тегло, кръвното налягане и нивата на инсулин и липиди, мазнини в кръвта, след 3 до 6 месеца. Наскоро Дженкинс и колегите му поставили група хора на диета с около 20 порции плодове на ден за няколко седмици и не е имало никакви неблагоприятни ефекти върху теглото, кръвното налягане и триглицеридите, а поразителен спад на LDL холестерола с 38 единици.
Имало обаче и един страничен ефект. Предвид 44-те порции зеленчуци, наред с всички тези плодове, било отчетено и най-голямото изхождане очевидно, което някога е било документирано при диетична интервенция.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-much-fruit-is-too-much
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев