Митовете и догмите в медицината умират трудно. Изследователите, които създават нова база от знания за превенция и контрол на сърдечно-съдовите заболявания, трябвало да опровергаят и изместят цял куп налудничави твърдения, като например това, че преди мислехме, че сърдечно- съдовите заболявания са просто неизбежно последствие от остаряването или че холестеролът и кръвното налягане просто естествено се повишават с напредване на възрастта. Всичко това са вече отминали идеи, опровергани от огромно количество данни, но другите дълготрайни митове и догми за епидемията, която е нашият убиец #1, все още съществуват, например тази представа, че основните рискови фактори, като холестерола, представляват малка част от риска и че много хора преживяват инфаркти без наличие на рискови фактори, така че това са просто глупости – няма какво толкова да направим. Грешка.
Има редки генетични условия, които могат да докарат на хората висок холестерол, без значение какво ядат, но такива генетични мутации се случват при не повече от 1 на всеки 200 души. Това разбира се означава, че повечето хора с атеросклероза я придобиват чрез това, което слагат в устата си.
Проучването INTERHEART показва, че за мъжете и за жените, както стари, така и млади, във всички части на света, 9 потенциално променливи фактора като хранене, физическа активност и пушене, допринасят за над 90% от риска от инфаркт. И това е потвърдено в проспективни проучвания.
Ако проследим група мъже за определен период от време, ще видим, че тези, които избират здравословен начин на живот, са свързани с намаляване на риска с 90%. Същото е и при жените, 92% от риска изчезват. Същото е и с диабета – 91% от случаите могат да бъдат приписани на лошите навици и поведение. И един и същ здравословен начин на живот, който включва непушене, прием на здравословна храна, упражнения и поддържане на оптимално телесно тегло, може да намали риска от множество хронични заболявания едновременно – не само сърдечни заболявания и диабет, но също и инсулт. До 80% от случаите на инсулт могат да бъдат избегнати с просто промени в начина на живот.
Как всичко това може да се сравни с лекарствата? Защо да променяме храненето си, да отслабваме и да се движим, ако просто можем да пием хапчета вместо това? Фармакологичните лечения, включително статините, понижаващи холестерола, и хапчетата за кръвно налягане обикновено намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания не с 90%, а само с 20% до 30%. Така че, дори и само на лекарства, 70% до 80% от инфарктите ще продължават да се случват.
Едно от хубавите неща за това проучване, „Проследяване на Харвардските здравни специалисти“, е, че също така се разглежда ефекта от промените в начина на живот при хората, които вече приемат лекарства. Дори и тези на лекарства за понижаване на кръвното налягане и холестерола все още могат да получат допълнителен спад от 78% на риска само чрез здравословно хранене и начин на живот. Така че изборът не е диета или лекарства. Лекарствата за сърдечно-съдови проблеми трябва да се използват като добавка, а не като заместител на практиките за здравословен начин на живот.
Отнема време на новата наука да се промъкне в традиционната медицинска практика. Кардиологията и медицината като цяло могат да реагират, по отношение на това, което се публикува, средно 10 или 20 години по-късно. Така че е важно да знаете дали вашият лекар все още е изостанал и практикува медицината от 20-ти век

Източник: https://nutritionfacts.org/video/eliminating-90-of-heart-disease-risk
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев