Сладките картофи могат да се считат за суперхрана, едни от най-здравословните зеленчуци на планетата и един ден може би дори извън планетата, тъй като НАСА са ги избрали за космически мисии. Едни от най-здравословните и най-евтини зеленчуци! Това проучване се стреми да определи кои зеленчуци осигуряват най-много хранителни вещества за един долар.
Ако погледнете графиката на достъпност спрямо хранителна стойност, можете да видите, че най-здравословните храни, като тъмнозелените листни зеленчуци, могат да са сред едни от най-евтините, а резултатите за най-богатите на хранителни вещества храни за един долар са получени за сладките картофи.
Те не само са пълни с хранителни вещества, но могат да имат и специални противоракови свойства. През 1931 г. е открит един уникален протеин в сладките картофи, който по-късно е преименуван. 80% от протеина в сладките картофи е от типа протеазен инхибитор с потенциални противоракови ефекти.
Първоначално е тестван срещу клетки на левкемия и изглежда, че потиска растежа на левкемични клетки в съд на Петри, но как би могъл един протеин от сладки картофи да попадне в кръвта ни? Веднага щом повечето протеини попаднат в стомаха ни, те започват да се усвояват. И така, опитали протеин от сладък картоф срещу рак на езика. Съставките на сладките картофи определено идват в контакт с устата ни. Ракът на езика често се лекува с химиотерапия, обаче повечето лекарства за химиотерапия при рак на езика имат сериозни странични ефекти, така че е наложително да намерим други стратегии за лечение.
Протеините от сладките картофи бързо намаляват жизнеспособността на рака в рамките на няколко дни, което води до предположението, че сладките картофи могат да бъдат полезни при рак на езика, но не и за много други неща?
Забележително е, че този клас протеини не само преживяват храносмилането, но могат и да се абсорбират в кръвния поток непокътнати, при поне две от деветте жени с напреднал рак на маточната шийка, на които се опитали да го дадат. И така, наскоро е тестван върху ракови клетки от дебелото черво, един от най-често срещаните видове рак и един от най-смъртоносните.
Обикновено просто премахваме дебелото черво, но това работи само в ранните етапи, тъй като често има микро-метастази извън дебелото черво, които впоследствие водят до повторна поява на рак и смърт. И така, започваме да търсим анти-метастазни агенти. И протеинът от сладките картофи не само забавя растежа на раковите клетки на дебелото черво, но и намалява миграцията и инвазията на раковите клетки. Въпреки че консумацията на сладки картофи е свързана с по-ниска честота на рак на пикочния мехур, това никога не е било подлагано на проверка, но какъв е недостатъкът?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/anti-cancer-potential-of-sweet-potato-proteins
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев