Американският борд за яйца е рекламен маркетингов борд, назначен от американското правителство, чиято мисия е е да „увеличава търсенето на яйца и яйчни продукти“ „от името на американските производители на яйца.“ Сега, ако една компания за яйца иска да пусне рекламна кампания, може да каже каквото си поиска в нея, но ако една корпорация за яйца иска да се потопи в 10-те милиона долара, които Американският борд на яйцата отделя за реклама, защото бордът се наблюдава от федералното правителство, на корпорациите не им е позволено да лъжат с тези средства. Каква концепция! Това води до доста разкриващи обмени между корпорациите за яйца, които искат да използват тези пари, и Министерството на земеделието на САЩ за това, което компаниите за яйца могат и не могат да казват за яйцата.
Благодарение на Закона за свобода на информацията успях да се добера до някои от тези имейли. Разбира се, много от това, което получих, изглеждаше така… „Моля, вземете предвид голям брой неща“ за нашия модул за кризата със салмонела – „някакви въпроси“? Или дори по-добре, цели листове хартия, които буквално казват просто това. Това е цялата страница на документа. Нашите данъчни пари в действие.
Но вижте това. Това е една компания за яйца, която се опитва да направи брошура за здравословна закуска на децата. Но поради съществуващите закони срещу фалшиви и подвеждащи реклами, ръководителят на програмите за изследвания и реклама на домашните птици на министерството на земеделието на САЩ им напомня, че не може яйцата или яйчните продукти да се рекламират като здравословни или хранителни. Вижте, думите хранителни и здравословни носят определени асоциации (знаете, че храната всъщност е полезна за вас), но тъй като яйцата имат това количество холестерол (плюс всички наситени мазнини) думите „здравословни“ и „хранителни“ са проблемни когато става дума за яйца. Това го казва Министерството на земеделието! Те обаче предлагат да кажете, че яйцата са богати на хранителни вещества.
Чакайте малко! Защо можем да кажем, че яйцата са богати на хранителни вещества, но не и че са хранителни? Тъй като няма законово определение за хранителни вещества. Можете да кажете, че Twinkies и Coca Cola са богати на хранителни вещества, но законно не можете да кажете, че нещо е хранително, освен ако не е всъщност… хранително!
Така например индустрията за яйца искала да пусне тази реклама, наричайки яйцата хранителна електроцентрала, която помага за отслабване. Министерството на земеделието на САЩ трябвало да напомни на индустрията, не можете да изобразявате яйцата като диетична храна, поради съдържанието на мазнини и холестерол. Всъщност те имат почти два пъти повече калории от всичко, което може да се нарече нискокалорично.
„Хранителна електроцентрала“ също не може да се използва. Добре, индустрията казва, че ще мине към план Б и озаглавява рекламата „Изключителна хранителна стойност“. Не, тъй като отново имаме наситени мазнини и холестерол, не можете законно да наричате яйцата хранителни. Така че рекламата завършва с „намерете истинско удовлетворение“ и вместо отслабване, трябвало да минат с „може да намали глада“. Министерството на земеделието ги поздравява за тяхната хитрост. Да, храна, която, когато се приема, може да намали глада – каква концепция!
Дори не можете да наречете яйцата храна, която е с относително ниско съдържание на калории. Не може да се каже, че яйцата са с ниско съдържание на наситени мазнини – не са. Не може да се каже, че са с относително ниско съдържание на мазнини. Не може дори да се каже, че те са богат източник на протеини, защото те не са.
Незаконно е да рекламира, че яйцата са пълни с хранителни вещества – не може да се каже със сигурност, или че имат високо съдържание на хранителни вещества. Не може да се каже че яйцата са „хранителни“ като цяло. Не може да се каже, че са хранителни; не може да се каже, че яйцата за хранителни. (Понякога трябва да го кажете на индустрията няколко пъти). Яйцата имат толкова много холестерол, че дори не може да се каже, че те допринасят за здравето. Не може да се каже, че яйцата са полезни, определено не може да се каже, че са здравословни – виждали ли сте колко много холестерол се съдържа в тях? Не може да се каже, че са здравословни. Дори не може да се каже, че яйцата допринасят за здравето.
Тъй като не може да се каже, че яйцата са здравословно начало на деня, Министерството на земеделието предлага задоволително начало. Не можете да наречете яйцата здравословна съставка, но можете да наречете яйцата разпознаваема съставка. Не може да се каже наистина, че яйцата са полезни за вас. Не може да се каже, че са полезни. По закон, индустрията за яйца „трябва да стои далече от думи като здравословен или хранителен“.
За да може една храна да бъде обозначена като „здравословна“ според правилата на Министерството на земеделието, тя трябва да има ниско съдържание на наситени мазнини – яйцата не успяват на теста – по-малко от 90 мг холестерол за една порция – дори половин яйце не успява да отговори на този критерий. По същата причина, поради която не можете да ядете сладолед, за да имате здрави кости, не можете да кажете, че яйцата са здравословни, защото те надхвърлят лимита за холестерол.
Корпорациите за яйца дори нямат право да казват неща като „Яйцата са важна част от една добре балансирана, здравословна диета“, върху картонената кутия за яйца, защото това би било подвеждащо, според националния надзорен орган за яйца на Министерството на земеделието, тъй като яйцата съдържат значителни количества мазнини и холестерол и затова допринасят към водещата причина за смърт в САЩ, сърдечно-съдовите заболявания.
Индустрията не може да си позволи да каже истината за яйцата или дори за кокошките, които ги снасят. Индустрията отглежда 5 до 10 птици в клетки с размера на шкафче за документи през целия им живот, но когато предоставят кадри на медиите, Американският борд на яйцата ги инструктира „да не показват много птици в една клетка“, „те изглеждат прекалено претъпкани“ „и това отваря почва за критика на активистите.“ С други думи, не показвайте… истината.
Не само че на индустрията й е забранено да казва, че яйцата са здравословни, те дори не могат да кажат за яйцата, че са безопасни, „всички позовавания на безопасност трябва да бъдат премахнати“, защото над сто хиляди американци се натравят със салмонела всяка година заради яйцата.
Отговорът на борда на яйцата към тази епидемия е, че салмонела е естествено срещаща се бактерия. Индустрията за яйца не мисли, че това трябва непременно да е ключовото послание, опасявайки се, че „това може да е контрапродуктивно“ „като твърди, че няма как да се избегне салмонелата в яйцата“ „освен ако не се избягват яйцата като цяло“.
Ето защо Американския борд за яйцата дори не може да спомене нищо друго, освен яйца, които са твърдо сварени и сухи. Нито рохко сварени, нито прекалено лесно, нито пържени само от едната страна яйца, заради салмонелата.
Проучването на Американския борд на яйцата показва, пърженето само от едната страна трябва да се счита за опасно. А също и поради инфлуенца, не само салмонела. В светлината на вируса на птичи грип, яйцата трябва да се приготвят до твърдо сварени. Вицепрезидентът на маркетинга на борда на яйцата се оплаква на Министерството на земеделието, че наистина би искал да не се проверява дали жълтъците са твърди.
Какво ще кажете за някоя статия от Вашингтон пост, която казва, че течния жълтък е безопасен за всички, с изключение на бременни жени, бебета, възрастни хора или тези с хронично заболяване? Оказва се, че това е погрешен цитат – те не могат да се считат безопасни за никого.
Вместо безопасни, можете да наричате яйцата пресни, обяснява маркетинговата услуга на Министерството на земеделието. Но не можете да наричате яйцата безопасни, не можете да кажете, че яйцата са безопасни за ядене, не можете да кажете, че те са безопасни, дори не можете да споменавате безопасност, не можете да кажете, че са здравословни. Всички „препратки към здравословното трябва да бъдат изтрити“ също така.
Чакайте малко… яйцата не могат да се нарекат здравословни? Яйцата дори не могат да се нарекат безопасни? Кой го казва… Казва го Министерството на здравеопазването на САЩ.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/who-says-eggs-arent-healthy-or-safe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев