Наскоро били открити останките от римски гладиатори в един масов гроб. Ключът към идентичността им бил по-скоро различния вид смъртоносни наранявания, които открили, като пронизването на главата с тризъбец. Използвайки скелетите им, те успели да пресъздадат смъртоносните удари, да покажат колко добри били те и дори да се опитат да пресъздадат храненето им, състоящо се от ечемик и боб. Можете да погледнете въглеродните изотопи и да видите с какви растения са се хранили; азотните изотопи отразяват приема на животински протеини. Можете също така да погледнете сярата в костите им и количеството стронций, водещи показатели, които доказват, че най-добрите атлети на древен Рим са се хранили предимно с растителни храни.
После имаме легионерите, римските войници от армията, известни със способностите си, които също се хранят по подобен начин, което предполага, че „най-добрите бойци в древния свят били основно вегетарианци“. Така че, ако така наречените перфектни бойни машини, великите спортни герои по онова време, са се хранили предимно със зърно и боб, това би ли трябвало да ни говори нещо за храненето при спорт и предпочитаната диета на елитните спортисти? Е, повечето гърци и римляни били основно вегетарианци, които центрират храненето си около пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците и бобовите, така че може би храната на гладиаторите не е била чак толкова забележителна. Платон например насърчавал приема на растения, предпочитал растителните храни за тяхното здраве и ефективност.
Така че, да, римските гладиатори били известни като „ечемичните хора“, но това е защото ечемикът дава сила и издръжливост или това просто е била основната храна, с която хората са се хранили по това време; не непременно за издръжливост, а защото е била евтина?
Е, ако погледнете съвременните спартанци, индианците от Тарамумара, тези, които се състезават и ритат топка в продължение на 120 километра само за забавление по цял ден и цяла нощ, може би 240 километра, ако се чувстват добре. Какво получавате, ако спечелите? Специална популярност сред дамите (въпреки че каква ще е тази награда за човек, който е тичал два дни без прекъсване, е спорно; макар че може би тяхната издръжливост се разпростира и до други измерения). „Вероятно след дните на древните спартанци не е имало народ, който да е постигнал такова състояние на изключителна физическа кондиция.“ И какво са яли тези хора? Същата тази диета, състояща се 75% до 80% от нишестени храни на основата на боб, царевица и тиква. И нивата им на холестерол го доказвали, общият холестерол стигнали предпазващите от сърдечен удар нива от 136. И не става въпрос за някакви специални гени, които те имат – ако им дадем достатъчно жълтъци от яйца, холестеролът веднага ще се покачи.
Съвременните олимпийски бегачи ядат същите неща. Какво ядат в Кения? 99% вегетарианска храна на основата на предимно различни нишестени храни. Но при всички тези случаи дали тяхната забележителна физическа сила се дължи на храненето им или съществува въпреки него? Или няма нищо общо с храненето? Няма как да знаем докато не направим проучване.
Въпреки добре документираните ползи за здравето от повече растителни диети, по-малко е известно по отношение на ефектите от тези диети върху представянето на спортистите. И така, сравнили елитни издръжливи спортисти вегетарианци и месоядни спортисти при фитнес аеробика и сила. И така, сравнява се използването на кислород при бягане на пътеката и силата на краката с тежести за крака. И вегетарианците победили техни месоядни съперници при сърдечно-респираторния фитнес, но нямало разлика в силата им. Което предполага поне, че вегетарианската диета не компрометира представянето на спортистите.
Но това било едно проучване в определен момент от времето. Може би спортистите, които ядат зеленчуци, са били в по-добра форма, защото тренират по-усилено? Както в проучването върху здравето на националните състезатели по бягане, което разглежда хиляди бегачи: вегетарианците бегачи били засечени, че бягат значително повече на седмична база; така че, може би това обяснява тяхното превъзходство във фитнес нивото. Въпреки че може би тяхното превъзходство обяснява по-големите разстояния.
Други проучвания в определен момент от времето не откриват никакви разлики във физическото ниво между вегетарианците спортисти и тези, които не са вегетарианци, или дори по-лошо представяне при тези спортисти вегетарианци в Индия. Разбира се, може да има социално-икономически или други объркващи фактори. Ето защо се нуждаем от интервенционални проучвания, които да тестват различни диети и после да сравнят физическите резултати, което ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-gladiator-diet-how-vegetarian-athletes-stack-up
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев