Диспепсията е просто модерната научна дума за разстроен стомах – чувство на пълнота, дискомфорт, гадене, подуване, оригване – което засяга 1 на всеки 5 души. В последното видео говорихме за рисковете, свързани с лекарствата инхибитори на протонната помпа, като Нексиум, както и за някои природни средства като содата за хляб. Така че общо взето проучванията подчертават все още неудовлетворената необходимост от лекарства за лечение на пациенти с диспепсия, но защо не опитаме чрез храненето?
Едно проучване разглежда свойствата на амалаки, което е просто другото име на амла. Наричат я аюрведично лекарство, но това е просто плод – индийско грозде на прах. Една чаена лъжичка сушено индийско грозде на прах три пъти на ден спрямо 30 гр. някакъв антациден гел на всеки три часа. И двете подействали еднакво добре, значително намаление на производството на киселини и намаляване на симптомите на диспепсия наполовина. Стига се до заключението, че амла е по-добрата алтернатива, около сто пъти по-евтина (около едно пени седмично, вместо долар на седмица) и по-удобна от приема на антациди по шест пъти на ден. Въпреки че амлата е безопасно, просто и естествено средство за лечение, такъв вид подход все пак е до голяма степен в рамките на фармацевтичния модел на третиране на симптомите, а не на основната причина. Искам да кажа, че диспепсията не се причинява от дефицит на индийско грозде. А на какво се дължи?
Около 1 на всеки седем души, които описват редица стомашно-чревни симптоми, се чувстват по-добре като премахнат глутена, а за останалите 86% най-често характерната причина е храненето с високо съдържание на мазнини. Ако давате на хора супа с мазнина – просто бульон с добавена мазнина – отнема три пъти по-дълго на стомаха да се изпразни, в сравнение с яденето само на бульон, час и половина в сравнение с половин час. Сега коефициентът на изпразване не е задължително да съответства с това как хората се чувстват, но независимо от това, мазният бульон увеличава сериозността и честотата на диспепсия, в сравнение с обикновения бульон.
Това, което се случва при диспепсия, е че хората стават свръхчувствителни към разтягането на стомаха си, когато се хранят. Но също така и има значение какво ядете. Човешкият стомах може обикновено да помества около една четвърт храна, хиляда милилитра, четири чаши, но ако напъхате балон в стомаха на хората, прикрепен към маркуч, хората с диспепсия ще започнат да изпитват неудобство ето тук, само след около една чаша и половина, когато стомахът е едва наполовина пълен. Това се случва когато накапете мазнини в червата, но ако вместо това накапете захар в червата, докато надувате балона, може да стигне до тук преди да започне да причинява дискомфорт при хората с диспепсия – около 70% повече.
И същото важи и за тежестта и гаденето. Ако увеличите налягането в стомаха с добавяне на мазнина, тежестта и гаденето се увеличават многократно. С фалшива мазнина в стомаха вместо това, същото това налягане води до значително по-малко чувство на тежест и гадене. Тези изследвания показват, че по време на разширяването на стомаха, докато той се пълни – мазнините от храната са основен спусък на предизвикване на симптоми на диспепсия, като например гадене, болка, подуване и тежест и те определят симптомите по начин, свързан с дозата, което означава колкото повече мазнини хората приемат, толкова по-зле се чувстват.
Това са някои доста елегантни експерименти, но и малко изкуствени. Имам предвид, че обикновено не се храним с балон в стомаха си. А какво ще кажете за експеримент, използващ истинска храна? Тук сравняват кисело мляко, което е с високо съдържание на захар и ниско на мазнини с друго кисело мляко с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на захар. При прием на нискомазнинно кисело мляко не се забелязва голяма разлика при гаденето, болката и подуването между хората с диспепсия и здравите хора. Но ако им се дава същото количество високомазнинно кисело мляко, симптомите на диспепсия се усложняват почти веднага.
Така че едно от основните открития е, че предизвикването на симптоми в стомашно-чревния тракт след като тестовите ястия са били със специфично хранително съдържание. Консумацията на храна с високо съдържание на мазнини е свързана със значително по-голямо увеличение на гаденето и болката в сравнение с храна с високо съдържание на въглехидрати сред хората с диспепсия, като симптомите се увеличили веднага след хранене.
Това би означавало, че страдащите не само намаляват количеството храна, което ядат, което е типичният съвет, но също така се опитват и да поддържат нисък прием на мазнини, съобщение, което е отразено от един скорошен преглед на всички подобни проучвания, взети заедно. Сегашните проучвания показват, че мазните храни се свързват с поява на симптоми на диспепсия и намаляването на приема на мазнини може да помогне за облекчаване на симптомите.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-diet-for-upset-stomach
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев