През последните години използването на козметични продукти очевидно се увеличава с тревожно темпо поради непрекъснатото преследване на индивидуалната красота. Няма непременно нещо лошо в това, освен ако козметичните продукти не съдържат съставки, които могат да бъдат свързани с някакво заболяване. Съставки, като токсични тежки метали, каквото е оловото. Открито е олово в широка гама от козметични продукти, от сенки за очи до кремове за лице, основа, руж. Говорил съм за къната и преди… но ако погледнем данните, може да се забележи важно предупреждение – наличието на олово в червилата – защото в крайна сметка по невнимание всъщност поглъщате част от него. Смята се, че една жена може да погълне 1,4 кг. червило през живота си. Освен това червилата могат да се използват от бременни жени или жени в детеродна възраст. Ух.
Да, оловото е силно токсично, но колко точно олово може да има в едно червило? Със сигурност това е много малък източник. Въпреки всичко човек не трябва да изключва факта, че оловото се натрупва в организма с времето, и така постоянното слагане на червило, съдържащо олово, може да доведе до значително излагане на влиянието му. Но наистина няма как да знаем… докато не направим проучване.
Тридесет и две червила и балсами за устни се проверяват и се оказва, че оловото е открито в три четвърти от продуктите, което означава опасения за общественото здраве. Но колко олово са намерили? Около половината надвишава препоръчителното максимално ниво на Агенцията за контрол на храните и лекарствата, определени за сладките изделия.
Но, стига де. Тази граница е определена за нещо, което децата може би ядат всеки ден. Децата няма да ядат червила всеки ден. Въпреки това, основно е прието, че няма безопасно ниво на прием на олово; в идеалния случай ние трябва да сведем нивата на замърсителите до нула. И изглежда, както посочва потребителската група, една четвърт от червилата са били без олово, така че знаем, че това може да бъде направено. Така че, може би трябва да регулираме по-добре токсичните метали в козметиката за защита на здравето на жените в Съединените щати, както вече беше направено в Европа. Напълно справедливо.
Индустрията за червила на стойност милиарди долари обаче не е щастлива. В статия, която се опитва да омаловажи рисковете, фирмата за учени под наем, която преди време играеше ролята на злодея в случая с Ерин Брокович в истинския живот, стига до заключението, че въпреки че червилата могат да съдържат олово, концентрацията е толкова ниска, че това няма да представлява никакви рискове за здравето на възрастните и децата. Нивата на олово в кръвта на децата са повлияни повече от вторичния контакт с олово (във въздуха/праха/водата/храната), отколкото чрез червилата.
Добре, но само защото околната среда е толкова замърсена, не означава, че трябва да усложняваме проблема. Всъщност, тъй като има толкова много олово така или иначе, може би това е много по-голяма причина да намалим допълнителното излагане, но се изчислява, че една жена ще трябва да си слага червило над 30 пъти на ден, за да увеличи нивата си на олово в кръвта до дори най-строгите ограничения и 695 пъти на ден, за да получи нива в кръвта, които да достигнат обезпокоителни граници.
Но това се основава на предположението, че червилото ще съдържа само една част на един милион олово или в краен случай може би две или три. Но до 2016 г. били тествани около десет пъти повече червила и те съдържали средно почти 500 части на един милион, с 10% над 1000, чак до 10 000, като над една пета превишават границите за безопасност на Агенцията за контрол на храните и лекарствата и дори китайските ограничения за безопасност на оловото в козметиката.
Гланцовете за устни били по-зле от червилата, като оранжевото и розовото имат повече олово отколкото кафявото, червеното или лилавото и всички, които са наистина замърсени, били по-евтини, под 5 долара.
Но чакайте малко, 10 185 милиграма? Това е 10 грама на килограм, което означава, че червилото съдържа 1% чисто олово. Това означава, че едно-единствено приложение може да изложи една жена на може би 12 пъти поносимия дневен прием.
И ако иска да има деца, то тогава това представлява особен проблем, тъй като оловото се натрупва в костите ви и след това може да се освободи в кръвообращението по време на бременност, където може да премине през плацентата или в кърмата.
Добрата новина е, че Агенцията за контрол на храните и лекарствата обмисля да намали максимално допустимите нива на олово в червилото от 20 до 10, нещо, което Канада направи преди едно десетилетие. Но без прилагане това няма значение. Промяната на законовите граници от 20 на 10 просто означава, че вместо 23% от продуктите за устни да надвишават законовите нива, 27% ще надхвърлят законовите нива. В момента границата е 20, но какво значение има, ако все още има продукти като тези на рафтовете на магазините.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-lipstick-safe-given-the-lead-contamination
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев