В една поредица от видео клипове, която направих за наситените мазнини, говорихме за една голяма кампания, предприета от световната млечна индустрия, за да неутрализира негативния образ на мазнините в млякото сред регулиращите принципи и здравните специалисти, що се отнася до сърдечно-съдовите проблеми. Тази кампания продължава до ден-днешен с публикации на един мета-анализ, който показва неутралните, което означава безвредни, асоциации между млечните продукти и сърдечно-съдовите заболявания и смъртта.
Добре, на първо място, от къде знаем, че млечната индустрия има нещо общо с това проучване? Ами, то е публикувано в едно списание, което принуждава авторите да разкриват финансови конфликти на интереси. Нека видим какво са разкрили. Млечни продукти, млечни продукти, млечни продукти, млечни продукти, млечни продукти, млечни продукти, четвъртата най-голяма компания по производство на мляко в света, млечни продукти, млечни продукти, мляко, бира, сода, Макдоналдс, млечни, млечни, млечни продукти, млечни продукти, млечни продукти. О, и самото проучване било изцяло финансирано от млечната индустрия, млечната индустрия, млечната индустрия. Добре тогава.
Другата голяма новина е тази, според която малко сирене всеки ден не е просто с неутрално влияние, но всъщност е полезно. Те ясно заявяват, че нямат конфликт на интереси; те са просто служители на иновационен център Или центърът за научноизследователска дейност „Или“, най-големият производител на млечни продукти в Китай, което го прави един от най-големите производители на млечни продукти в света.
Добре, но как може консумацията на сирене да е свързана с по-добро здраве? Е, повечето от тези изследвания са от Европа, където консумацията на сирене е свързана с по-висок социално-икономически статус. В Европа не ядат готови сосове като Cheez Whiz и Velveeta. Сиренето е по принцип скъп продукт, и така, кой яде сирене?
Хората с по-високо платена работа, по-висок социално-икономически статус, по-високо образование, като всичко това е свързано с по-добро здраве, което може да няма нищо общо с консумацията на сирене. Групите с по-висок социално-икономически статус също така консумират повече плодове и зеленчуци и повече захарни изделия. Обзалагам се, че можем да направим проучване върху населението и да докажем, че консумацията на захарни изделия е свързана с по-добро здраве. Шшшт, не казвайте на Националната асоциация на сладкарите. Твърде късно! Знаете ли, че хората, консумиращи сладко, имат по-ниски нива на възпаление, 14% по-малък риск от високо кръвно налягане? Само за вас от сладкарската индустрия и Министерство на земеделието на САЩ, нашето правителство, което подпомага сладкарската индустрия да прави по 1 милиард долара годишно.
Същото е както когато парите от платените ни данъци се използват за купуване на голямо количество сирене. Пол Шапиро написа една страхотна статия. Представете си заглавието „Правителството купува за $20 милиона излишно количество Пепси кола“, нашите трудно спечелени пари за данъци, с които се купуват ненужни кенчета кола, всичко това в услуга на индустрията за сода, която просто продължава да произвежда напитки, непоискани от никого. Колкото и да е скандално това с индустрията за газираните напитки, именно това прави Министерството на земеделието на САЩ с млечната индустрия.
Мишел Саймън направи страхотен доклад за това как правителството ни се коалира с индустрията, за да насърчава консумацията на боклучави млечни храни. Федералното правителство администрира „програми за отписване“, за да рекламира млякото и млечните продукти. Макдоналдс има шест специализирани служители по програмата за проверка на млечните в корпоративния си щаб, за да се опита да пробута още повече сирене. Ето как се сдобихме с двойни кесадии с месо. Ето как имаме тесто за пица, пълнено с три вида сирена, завършено с „лятото на сиренето“. Тези средства се използват за реклама на храните, които допринасят за самите болести, които нашето федерално правителство усилено се опитва да предотврати. Има ли смисъл да се каже на американците да избягват продукти с високо съдържание на сол, захар и наситени мазнини, докато всички се занимават с промотирането на същите тези храни?
Месната и млечна индустрия могат да правят каквото си поискат със собствените си пари, но силата на държавното облагане трябва да се използва за общественото благо, а не да подкрепя млечната и сладкарската индустрия.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-cheese-really-bad-for-you
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев