Когато проучванията, финансирани от индустрията, смятат, че техните продукти имат неутрални ефекти върху здравето или са дори полезни, един въпрос, който винаги трябва да задавате, е в сравнение с какво? Полезно ли е сиренето? В сравнение с какво? Ако решите да си направите един сандвич, то сиренето вероятно ще е полезно – в сравнение с каймата – но ако го сравним с фъстъчено масло? Няма начин. Това е мнението, което Уолт Уилет изрази, бивш председател на департамента по науката за храненето в Харвард. Да се стигне до извода, че млечните продукти са „неутрални“, може да бъде подвеждащо, тъй като би могло да се изтълкува погрешно, че увеличаването на приема на млечни продукти няма да има никакво влияние върху сърдечно-съдовите заболявания или смъртността. Загубено е това, че ефектите върху здравето от увеличаването или намаляването на консумацията на млечни продукти зависи най-вече от определени храни, които действат като заместители на млечните.
Например какво ще сложите на салатата си? Сиренето изглежда здравословно в сравнение с бекона, но не и в сравнение с ядките. Вижте, консумацията на ядки или растителни протеини е установено, че е свързана със защитна функция на риска от коронарна болест на сърцето и диабет тип 2. За разлика от това, приемът на червено месо например е свързан с повишен риск. Поради това е разумно да се приеме, че липсата на връзка с млечните продукти може да ги постави някъде по средата на спектъра на здравето, но те със сигурност не са оптимален източник на енергия или протеин. По-общо погледнати, наличните доказателства подкрепят политиките, които ограничават производството на млечни продукти и окуражават производството на по-здравословни източници на протеини и мазнини.
Той не просто е спекулирал. Това е въз основа на три известни харвардски проучвания, които включват стотици хиляди мъже и жени, превишаващи 5 милиона човешки години на проследяване. Това наистина е първото широкомащабно проспективно проучване, което разглежда приемът на мазнини от млякото в сравнение с други видове мазнини във връзка с риска от инфаркт и инсулт. И така, заместването на 100 калории мазнина от сирене със 100 калории мазнина от фъстъчено масло ежедневно може да намали риска до 24%, докато заместването с други животински мазнини може да влоши нещата. Ето как изглежда това при сърдечно-съдовите заболявания. Замяната на млечни мазнини с растително олио се свързва с намаляване на риска от заболяване, докато замяната на млечните продукти с месо увеличава риска. Калориите от млечните мазнини са също толкова вредни или дори по-вредни от обикновената захар. Най-малък риск ще има, ако се премине на растително хранене с цели храни, включващо и пълнозърнести храни.
Да, млечните продукти имат основен принос към наситените мазнини в храненето и поради това се смятат за една от основните причини за появата на убиец номер 1 при мъже и жени. Но млечната индустрия обича да спори и да твърди, че има и други неща в млечните продукти, като например странични продукти от процеса на ферментация в сиренето, които могат да противодействат на ефектите от наситените мазнини, като всичко това е част от очевидна кампания на млечната индустрия да неутрализира негативния образ на млечните мазнини сред властите и здравните специалисти.
Ако Световната платформа за млечни продукти ви звучи познато, те бяха едни от хората, финансиращи проучването, че млякото и млечните продукти са неутрални, излагайки идеята, че млечните мазнини противодействат на други вредни влияния. На което Американската сърдечна асоциация отговаря, че няма информация от нито едно контролирано проучване в подкрепа на твърдението, че ферментацията добавя полезни хранителни вещества към сиренето които по някакъв начин противодействат на вредните ефекти на наситените мазнини.
Трябва да намалим консумацията на млечни продукти, месо, кокосово масло, без значение какво казват съответните индустрии. Всъщност това е причината, поради която Американската сърдечна асоциация сметнала, че трябва да публикува този специален президентски консултативен документ през 2017 г. Искали да разкрият директно защо добре проведените научни изследвания преобладаващо подкрепят ограничаването на наситените мазнини в храната.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-cheese-healthy-compared-to-what
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев